Паркани країн світу
31 Січня, 2022
10554  

Паркани країн світу

Стіни, паркани і подібні бар’єри існують вже тисячі років, і ці конструкції служать безлічі цілей, від захисту власності і поліпшення ландшафту до поділу землі і захисту домашньої худоби. Однак у всьому світі є ряд таких споруд, які прославилися по іншим цікавим причинам. Ось 7 знаменитих парканів і стін з усього світу.

1. ВЕЛИКА КИТАЙСЬКА СТІНА, КИТАЙ

Одна з найвідоміших стін в світі з точки зору захисних бар’єрів, Велика Китайська стіна звивається і повертає уздовж північного кордону Китаю протягом понад 21 000 км. Побудована поетапно, перші секції були побудовані в 7 столітті до нашої ери і за багато років були надбудовані і перебудовані. Імператор Цинь Шихуан наказав побудувати цю споруду для захисту Китаю від вторгнення, і, хоча цього не сталося, воно поліпшило економічне становище імперії. Сьогодні деякі частини Великої китайської стіни прийшли в занепад, але багато її частин все ще підносяться і приваблюють туристів з усього світу.

1 4

2. СТІНА АДРІАНА, ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

Ще одна з найвідоміших стін в світі, стіна Адріана, була побудована під час римської окупації Британії між 122 і 128 роками до нашої ери, коли Адріан був імператором. Коли вона була побудована, вона була від 16 до 20 футів у висоту, 10 футів в ширину і близько 117 кілометрів у довжину. Велика частина стіни відокремлює сучасну Англію від сучасної Шотландії. Історики розходяться в думках щодо причини будівництва стіни, але багато хто вважає, що вона була побудована для захисту від шотландських «варварів». Проте, це безперечно був оборонний військовий об’єкт, хоча він також виконував функції митного поста. Великі ділянки стіни залишаються недоторканими донині, і її охороняють, щоб запобігти крадіжці і зберегти залишки.

3.АКВАРІУМ ПАКАН, ТУРЦІЯ

Що стосується знаменитих парканів з усього світу, ще один, побудований, щоб справити враження, був побудований на розкішній віллі Мехмета Алі Гекчеоглу, інженера і успішного бізнесмена з Туреччини. «Акваріумний» паркан довжиною 50 метрів був побудований в його будинку, щоб замінити сталеву огорожу, і, по суті, являє собою повністю функціонуючий акваріум! Цей водозабір з’єднаний з Егейським морем 400-метровим трубопроводом, щоб його жителі були здорові і щасливі. Угри, кефаль, восьминоги, морський лящ і морський окунь – лише деякі з морських видів, що мешкають в його водних глибинах.

Одна з найпопулярніших туристичних пам’яток Чешме, щоліта це видовище відвідують натовпи туристів.

4 3

4.ЗАМОК, ФРАНЦІЯ

Паркан замку в Парижі почав «будуватися» в 2008 році, коли закохані туристи почали прикріплювати замки до мосту Pont des Arts. На протяжності близько 155 метрів тисячі «любовних замків» містили імена і любовні послання, і відвідувачі часто кидали ключі в річку, щоб ще раз продемонструвати свій непорушний зв’язок. «Кидок» – це минулий час, так як, на жаль, в 2015 році двометрова секція обрушилася під величезною вагою, міська влада Парижа зняла всі замки, а паркан був замінений скляними панелями.

5.БЕРЛІНСЬКА СТІНА, БЕРЛІН

Одна з найвідоміших стін в історії, Берлінська стіна була побудована в 1961 році і фізично і ідеологічно розділяла Берлін до 1989 року. Розділивши Східну і Західну Німеччину, вона запобігла міграції зі Східного блоку на захід під час холодної війни. Бар’єр включав в себе сторожові вежі, розташовані уздовж його великих бетонних стін, а також велику територію (пізніше відому як «смуга смерті»), в якій знаходилися траншеї для протитранспортних засобів та інші засоби захисту.

Між 1961 і 1989 роками більше 100 000 чоловік намагалися втекти через стіну, і вважається, що число загиблих в Берліні і його околицях налічується понад 200 осіб. У 1989 році серія революцій в сусідніх країнах Східного блоку викликала реакцію в Східній Німеччині, яка в кінцевому підсумку привела до руйнування стіни. «Падіння Берлінської стіни» відкрило шлях до возз’єднання Німеччини, яке формально сталося 3 жовтня 1990 року.

2 4

6.BALLPARK FENCES, США

У Fenway Park в Бостоні знаходиться знаменитий стадіон, відомий як Green Monster. Будинок бейсбольної команди Boston Red Sox. Для відданих фанатів це одна з найвідоміших в світі огорож завдяки своїм розмірам (11 метрів у висоту і 70 метрів в довжину) і яскраво-зеленого кольору. Що стосується паркану, то він був побудований в 1912 році і спочатку був дерев’яним. У 1934 році він був покритий бетоном і з тих пір покритий цілим рядом міцних матеріалів. Сам парк відомий своїм виключно коротким 302-футовим парканом для правого поля, завдяки якому він придбав репутацію футбольного поля для «нападників». Завдяки своїй висоті, Зелений монстр надійно захищає парк від підступних зловмисників і сторонніх від літаючих бейсбольних м’ячів.

7.ДІНГО ПАРКАН, АВСТРАЛІЯ

Ще один з найвідоміших в світі парканів знаходиться прямо тут, в Австралії. Найдовший справжній паркан в світі, протяжністю близько 5614 кілометрів, Dingo Fence був побудований в 1880-х роках для захисту овець від нападів диких собак на ранчо південного Квінсленда. Насправді він настільки довгий, що покриває таку ж відстань між Лондоном і Нью-Йорком! Він простягається від Дарлінг-Даунс на захід від півострова Ейр на скелях рівнини Налларбор над Великою Австралійською бухтою. Хоча огорожа допомогла знизити втрати овець, проект виявився успішним лише частково, оскільки усунення хижаків дозволило популяції кенгуру надмірно рости і конкурувати з вівцями за пасовища.

 

Якщо у вас є своя дачна ділянка, або ваш будинок розташований в приватному секторі, то, швидше за все, ви стикалися з питанням облаштування його огорожі, яка, в першу чергу, повинна захистити вашу територію від небажаного відвідування сторонніх осіб, у яких може бути недвозначний  намір заволодіти вашим майном. По-друге, просто приховати себе та свою територію від сторонніх очей, підвищити свою приватність та  рівень психологічного комфорту.  Коли ви вже безпосередньо приступаєте до вибору паркану, виникає питання, в якому саме стилі та з яких матеріалів його виконати, щоб і своє призначення він вірно виконував, і очі радував своїм естетичним виглядом. З цією метою варто зробити невеличку віртуальну подорож по світу та подивитися, які паркани притаманні культурі тієї чи іншої країни.

США

Для цієї країни встановлення  парканів навколо території приватних будинків – річ не властива. Швидше за все, ви побачите просто чисту зелену галявину, з яскравою підстриженою травою, кущі або клумбу, під’їзну доріжку до гаражу або маленьку стоянку на кілька машин. Якщо ж огорожа і присутня, то найчастіше виконує більше декоративну функцію, так як має невелику висоту, що не глуха, дає можливість вільного огляду сусідської території. Паркани американцям з метою захисту не потрібні, так як господарі будинку зазвичай добре озброєні і швидше вистрілять в злодія, ніж будуть ховатися від нього за огорожею. Якщо хочете побачити типовий американський паркан, вам потрібно навідатися в гості до фермерів, де огорожа необхідна тільки щоб не втікла  домашня худоба.

  • 12
  • 4
  • 1
  • 2
  • в сша 6
  • 3
  • 2
  • 5

Англія

Оскільки більшість англійських сімей живе в таун-хаусах, які уявляють  собою ряд невеликих будинків, найчастіше двоповерхових, з окремим входом по лицьовому   фасаду будівлі  та невеликим заднім двориком, в облаштуванні огорожі немає необхідності. Садова територія дуже скромна та  ділити або приховувати практично нічого. Наявність притаманна окремим котеджам , та й там ви часто побачите дуже просто облаштований парканчик з дерев’яних дощок, який практично нічого не закриває та вже точно не захищає. Рідше можна зустріти невисокі цегляні огорожі або ковані металеві. Виконувати функцію огородження  у англійців може і жива огорожа  – гарно та практично, і дуже по-англійськи.

  • 1
  • в аглии2
  • в англии3
  • в англии4
  • в англии 6
  • в англии5

Франція

У Франції не прийнято споруджувати високий паркан навколо будинку, а француженка швидше скаже, що огорожа необхідна  тільки, щоб дитина не вибігла  з двору на дорогу. Але поширений   у французькій будівельній  традиції  і   високий кований паркан, який не приховує, але добре захищає, зазвичай урядові установи. У всьому світі стало відомим таке поняття, як французький паркан, який буває двох видів. Перший являє собою глуху стіну з так званого «французького каменю» – бетонних блоків, зроблених методом вібропресування, вигаданого  у Франції. Другий вид  паркану  є секції прозорих кованих решіток з тонких прутів, які не приховують територію від перегляду, зате добре захищають від проникнення за рахунок значної висоти, часто під три метри. Такі прості, але дуже міцні паркани часто використовуються для огородження офісних будівель і бізнес-центрів, банків, державних організацій і місць великого скупчення людей: вокзалів, аеропортів, стадіонів та  ін.

  • J izgorod xvoj
  • ustanovka plastikovogo zabora
  • 2
  • Франция1
  • zhivaja 120170123
  • plastic 2
  • 3
  • cnhsi0EjD

Німеччина

 Зазвичай, у  ролі паркана, особливо в сільській місцевості, ви зустрінете красиву живу огорожу. У Гамбурзі і зовсім будувати нові огорожі заборонено, залишилися тільки старі паркани і ті в основному з числа тих,що мають історичне значення для міста. Захищати територію дозволено тільки за допомогою рослин. Особливо цінується в цьому плані бук. Але в інших містах, звичайно ж, зустрічаються і більш практичні ковані та дерев’яні паркани.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
  • 6
  • xcel nowoczesne ogrodzenia arete horizon massive 23 1920x0 1
  • 7
  • 6

Італія

Італію мандрівники іноді називають країною парканів, так як вони тут всюди, але не суцільні. Зазвичай нижня частина огорожі виконана з кам’яної кладки, верхня – може являти собою живу огорожу або бути виконаною з дерева чи заліза. Вони не закривають прибудинкову територію від сусідів, італійці часто їдять в саду , люблять виставляти все на показ, що обумовлено їх експресивним південним характером. Більше значення в Італії надають воротам, нерідко гарно прикрашеним та встановленим на стовпах з каменю.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Польща

Паркани в Польщі дуже різні, часто невисокі, з тонких металевих прутів або дерев’яних планок, які не заважають огляду території, а лише захищають володіння. Зустрічаються і глухі, та досить високі огорожі, але це скоріше виняток з правил. У сільській місцевості роль паркану виконують зелені насадження, часто це невеликі деревця, що розділяють сусідські землі

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Україна

Хоча традиційним для України є плетений  з лози паркан, іменований тин, він вже давно відійшов в минуле, як і автентична українська хата, та  зустрічається найчастіше в етнографічних музеях або як декор при кафе, ресторанах. Огородження приватних будинків і дач залежать від статусу та  добробуту власника. Дорогі особняки, зазвичай , захищають високими міцними парканами, найчастіше з цегляної кладки, бетонних блоків, профнастилу, а також металевої сітки, дерев’яних дощок та  кованих прутів.

  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 8 1
  • vorota kalitka zhaliuzi ttcr7w
  • Zabor kalitka Gorizont temn1 cskkrr
  • zabor b19qn2 1
  • derevyannie zabori 2
  • 1

Росія

Традиційно в Росії будинки  та паркани будували з дерева, добре,що  його там завжди було в надлишку. Російські паркани бувають дуже мальовничі: зроблені, зазвичай , з дерев’яного штахетнику, вони бувають фігурні, збірні, різьблені, а також прості та  комбіновані. Особливо цікавий північно-російський стиль побудови паркану, де над воротами облаштований різьблений навіс. Прогрес не стоїть на місці, й сучасний будівельний ринок пропонує вже пофарбовані планки для паркану  різних кольорів  як з дерева, так і з металу, але принцип побудови огорожі залишається тим же.

  • 1
  • 4
  • 2
  • 3
  • 7 2
  • 2 2
  • Krasivyj derevjannyj zabor
  • Screenshot 1

Фінляндія

Оригінальні паркани можна зустріти і в цій холодній північній країні, особливо в сільській місцевості. Виконані вони з дерева, як і в Росії, через його доступність. Паркан -тин, виконаний в традиційній для Фінляндії макро технології, дуже простий та  примітивний, але не зустрічається саме в такому вигляді більше ніде. В цілому, облаштування огорож в Фінляндії не в ходу, частіше можна зустріти просто живу огорожу  в ролі парканів.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Японія

Паркан – важливий елемент території японського будинку, що пояснюється традицією розмежовувати особистий простір та  розділяти навколишнє середовище на зони. Він повинен неодмінно вписуватися в загальну картину ділянки, але в той же час може бути також  його окрасою, маючи свій унікальний стиль. Хоча, істинно японська огорожа – це висока жива огорожа, паркани стоять з різних матеріалів. Головний принцип – практичність. Огорожа повинна бути такою, щоб її можна було легко відновити, так як землетруси для Японії явище досить звичне. У різних регіонах паркани коштують  по-різному в залежності від самого доступного виду матеріалу. Тому в Японії можна зустріти як паркани плетені з лози, так і зроблені з бамбуку, дерева, каменю. Особливе значення надається традиційним воротам, що мають  назву торії, які є символом поділу мирського та  духовного, тому як декор приватного будинку їх встановлювати не прийнято, а зазвичай при вході в храм.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

В цілому можна помітити, що західноєвропейська традиція побудови огорожі навколо будинку має суто естетичний характер, що поєднується з функцією окреслення своїх володінь, не більше. Серйозного  захисту будинку  паркани в Європі не несуть. Вони невисокі,  нерідко добре проглядаються, бувають просто у вигляді зеленої огорожі. У цьому також видно і європейську  практичність, так як звести великий міцний паркан коштує чималих грошей, які краще інвестувати безпосередньо в будівництво будинку та  систему відеоспостереження. У той же час, в країнах східної Європи саме на паркан покладається функція захисту житла, через що його зводять високим та міцним, що не завжди є виправданим. У країнах далекого сходу паркан несе більше сакральну функцію, окреслюючи межі духовного в матеріальному світі.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі