Профнастільно – це не стильно?
20 Березня, 2020
460  

Профнастільно – це не стильно?

За статистикою, профнастил входить в топ найбільш популярних матеріалів, які використовуються для обшиття  фасадів та  монтажу огорож. При цьому експерти відзначають, що частка цього матеріалу на ринку неухильно (нехай і повільно) знижується. Пов’язано це з тим, що при всіх своїх перевагах, профільований сталевий лист – не найкращий матеріал, що підтверджується його численними недоліками.

У статті ми спробуємо розібратися, чи варто використовувати профнастил, а також розглянемо найбільш ефективні альтернативні рішення.

Причини популярності профнастилу

Перше питання, яке варто  обговорити – чому ж профнастил такий популярний. З моменту появи на ринку профільованих  листів з металу з захисно-декоративним покриттям (або просто оцинковкою) користуються стабільним попитом та  використовуються для вирішення найрізноманітніших завдань

Причини такої популярності досить явні:

  • Велика номенклатура. Обираючи різну товщину металу та  конфігурацію профілю, можна надавати виробам різні механічні характеристики, тому на ринку представлені десятки різновидів профнастилу – від покрівельного до стійкового.
  • Велика палітра. Лицьова поверхня профлиста покривається захисними полімерами, які можуть бути пофарбовані практично в будь-який колір.
  • Мала маса. Основу профнастилу становить досить тонкий метал, тому самі вироби важать небагато. Звідси – простота транспортування та  зниження навантаження на несучі конструкції.
  • Простий монтаж. Профнастил легко ріжеться, гнеться та  фіксується до основи саморізами по металу. Якщо стоїть завдання заощадити на монтажі і виконати обшиття  фасаду своїми руками – профлист часто обирають саме з цієї причини.
    Але головна причина високого попиту на профнастил – це, звичайно, його доступна ціна. При відносно невеликій вартості матеріалу можна придбати достатню кількість листів, щоб обшити фасад великої площі або побудувати паркан по периметру великої ділянки.

Власне, все це підводить до логічного питання: так, може, профнастил – це і правда краще рішення? На жаль, це не так, і нижче ми розберемося, чому.

Чому від профнастилу краще відмовитися?

Всі аргументи проти профнастилу можна умовно розділити на дві великі групи. Перші стосуватимуться його експлуатаційних якостей. Другі – зовнішнього вигляду.

6 6
5 8
  • Тонкий профільований метал у вигляді листів великого розміру буде не найкращим рішенням для обшивки фасадів, монтажу огорож або інших завдань по ряду раціональних причин:
  • Схильність до деформації. Так, ребра жорсткості роблять профлист досить стійким, але все одно велика площа листа грає свою роль. Тому під навантаженнями профнастил гнеться, що призводить до появи вм’ятин і заломів.
  • Парусність. Знову причиною стає велика площа листів. Під вітровим навантаженням листи профнастилу або надмірно перевантажують основу, або (з-за невеликої товщини) просто зриваються з кріплення. В останньому випадку утворюються чималі пробоїни, які неможливо закрити без шкоди міцності і зовнішньому вигляду.
  • Схильність до корозії. На жаль, незважаючи на використання захисних полімерних покриттів профнастил іржавіє, доволі  часто це відбувається дуже швидко. Корозія розвивається в точках кріплення профлиста, а також в місцях обрізки – тобто там, де оголюється сталева основа. Результатом стає зниження міцності металу, та підвищення ризику зриву профнастилу з кріплень при пориві вітру.
3 9
4 9

Варто відзначити, що всі ці недоліки  характерні для абсолютної більшості виробів такого типу. Якщо ж врахувати, що через високий попит профнастил виробляють дуже багато компаній, то в перелік недоліків  варто вписати і високий ризик появи браку. Прагнучи знизити собівартість і конкурувати за ціною, що не дуже сумлінні виробники економлять на протикорозійному  захисті. Такий профнастил іржавіє набагато швидше.

Масове поширення профнастилу та його низька собівартість співслужили матеріалу не найкращу службу. Тому – на жаль – навіть якісний профнастил носить тавро «дешевого» матеріалу. Його використовують там, де потрібно обробити велику площу з мінімальними витратами, і зв’язка «профнастил – економія» міцно вкоренилася у свідомості. Тому використання профнастилу там, де важлива естетична складова і гармонійне поєднання елементів фасаду, огорожі і ландшафту в цілому – нераціонально. Вийде все одно «дешево».

Другий важливий аспект – збереження привабливого зовнішнього вигляду. Тут у профнастилу теж не все добре, для нього характерні типові проблеми:

  • Деформація на стиках листів з утворенням щілин.
    Поява плям іржі по краях листа або під саморізами.
  • Відшарування декоративного полімеру на цих же ділянках.

Усунути ці зовнішні дефекти буде практично нереально, а спроба перефарбувати весь профнастил призведе до втрати одного з ключових переваг – низької вартості.

2 9
1 8

Всі ці недоліки  викликають  до того, що профлист поступово зміщується в нішу економ-сегмента. Але навіть там він втрачає популярність: часто виявляється вигідніше купити дорожчий, але більш довговічний матеріал, ніж заощадити при покупці профнастилу та витрачати гроші на ремонт, а потім і на заміну проіржавілих листів.

Альтернативи профнастилу при обробці фасадів та монтажі огорож

Якщо профнастил – це не стильно, та не завжди практично, то що ж використовувати замість нього? Варіантів на сьогоднішній день цілком достатньо, а вибір залежить і від сфери застосування, і від місця монтажу:

  • Для обшиття фасадів замість профнастилу можна використовувати металеві панелі / касети. Так, вийде дорожче, але за рахунок більшої міцності і жорсткості конструкція вийде куди більш довговічною.
  • Рейкові конструкції також можуть служить більш ніж гідною альтернативою профнастилу. Обшивка з окремих елементів, з’єднаних між собою замками, що формують ребра жорсткості, і більш приваблива, та надійніша.
  • Для огороджувальних конструкцій замість профнастилу також можна використовувати металеві ламелі з захисно-декоративним полімерним покриттям.
  • Суцільні огорожі (а саме для них використовують профнастил) будуть набагато більш довговічними при використанні профілів «Брус» або «Горизонт». Навіть зовні вони будуть відрізнятися від профнастилу в кращу сторону, а по продуктивності і терміну служби панельна огорожа в рази перевершує профлист.

Висновок

Чи варто взагалі відмовлятися від профнастилу? Мабуть, що ні. Там, де зовнішній вигляд конструкції (а також враження, яке вона справляє) не грає ролі – можна спробувати заощадити. Природно, варто врахувати, що досить скоро профнастил доведеться міняти, тому що корозія та вітрове навантаження «візьмуть своє».

 

Якщо ж стоїть завдання, щоб фасад або паркан виглядали стильно і сучасно, гармонійно вписувалися в загальну концепцію дизайну, та при цьому довше зберігали не тільки міцність, але і привабливість – профнастил з переліку матеріалів краще викреслити. Благо, альтернатив на ринку (в тому числі, в асортименті заводу «Мехбуд») – більш ніж достатньо

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі