Системи безпеки для парканів
1 Лютого, 2022
853  

Системи безпеки для парканів

bezopasnuy-zabor

Одна з найважливіших функцій будь-якої  огорожі – забезпечення безпеки ділянки. В той же час  паркан захищає територію від несанкціонованого проникнення, та  чим вище (і міцніше) буде конструкція – тим надійніше буде захист.

Але сам по собі паркан – нехай навіть дуже високий – не може повністю виключити проникнення «непроханого гостя». Тому огорожі необхідно комплектувати охоронними системами, які дозволять або зупинити спробу проникнення  через огорожу, або попередити про неї. Короткий огляд таких систем ми наведемо в цій статті.

Пасивна безпека

bezopasnuy-zabor

Основний фактор, який впливає на ефективність захисту від проникнення на територію – це конструкція самої огорожі. Тут все просто:

  • Чим вище паркан, тим складніше його перелізти.
  • Проникнення ускладнює також гладка лицьова поверхня огородження або використання похилих ламелей (як у парканів-жалюзі).
  • Панельні огорожі краще, ніж сітчасті, протистоять спробам злому, тому вони більш безпечні.

Крім того, там, де ризик проникнення високий, паркани можуть додатково обладнуватися інженерними загородженнями:

  • Найбільш естетична конструкція – це загострені навершіння  на гратчастому паркані. Але встановити такі навершіння можна не скрізь.
  • Верхню крайку бетонної  або кам’яної огорожі часто покривають битим склом. Зовнішній вигляд огорожі воно практично не псує, а й долається порівняно легко (якщо, звичайно, зловмисник про нього знає).
  • Колючий дріт та  дротяні спіралі вельми ефективні. Але зовнішній вигляд їх такий, що встановлюють їх лише на парканах підприємств, військових частин та інших режимних об’єктів.
  • Втім, при бажанні інженерні загородження по верхньому краю паркану  відносно легко долаються. Саме тому там, де висока ймовірність проникнення зловмисників (особливо мотивованих та підготовлених) доцільно обладнати паркан сигналізацією.
bezopasnuy-zabor

Сигналізації для парканів та огорож

Сигналізацією  та аналогічними системами безпеки оснащують паркани:

  • Режимних об’єктів (військові частини, виправні установи).
  • Виробничих підприємств.
  • Відкритих складських площадок.
  • Приватних будинків.
  • Рекреаційних закладів (готелів, пансіонатів) та  ін.

Основна їхня функція – фіксація спроби проникнення на територію (перетину периметру). Надалі сигнал надходить або на пульт служби безпеки підприємства, або (якщо власник уклав договір) на пульт диспетчера приватної або державної служби охорони.

Сигналізації для парканів можуть працювати по різному принципу, та найпопулярніші системи ми розглянемо нижче.

Вібраційні

Металеві паркани – сітчасті, гратчасті або панельні – найчастіше обладнають вібраційними сигналізаціями. Основу системи складає кабель, який кріпиться до паркану та  при вібрації металевих елементів подає сигнал на керуючу плату.

bezopasnuy-zabor

Незважаючи на простоту, система добре захищена від помилкових спрацьовувань: сигнал тривоги включається тільки тоді, коли хтось пошкоджує кабель або намагається перелізти через паркан.

Але поряд з надійністю та  невисокою вартістю є у вібраційної системи і недоліки :

  • Кабелі видно та вони  можуть псувати зовнішній вигляд огорожі (для панельних огорож, таких як «ранчо» або «жалюзі» це не настільки актуально).
  • При великій товщині та  жорсткості елементів огорожі вібрація буде слабкою і система не спрацює.
  • Також вібраційна сигналізація не підходить для масивних – бетонних або цегельних – огорож.

Радіохвильові

Альтернативний принцип роботи використовується при влаштуванні радіохвильової сигналізації. На огорожі паралельно монтуються два кабелі, підключені до керуючих модулів. Між кабелями утворюється електричне поле – при попаданні в це поле стороннього предмету контур замикається та спрацьовує сигнал тривоги.

bezopasnuy-zabor

Система такого типу добре реєструє спроби перетину периметру. Крім того, її можна замаскувати, зробивши практично непомітною.

При цьому:

  • Для металевих парканів радіохвильова сигналізація не підходить, оскільки метал сам по собі є провідником.
  • При неправильному налаштуванні частішають помилкові спрацьовування – система реагує на дрібних тварин та птахів. Якщо ж знизити чутливість керуючої схеми, то високий ризик пропустити проникнення зловмисника.
bezopasnuy-zabor

Незважаючи на це, радіохвильова сигналізація – це досить бюджетне та ефективне рішення для парканів з цегли, бетону або аналогічних матеріалів.

Мікрохвильові

bezopasnuy-zabor

Замість досить простої радіохвильової сигналізації можна встановити більш складну  та сучасну – мікрохвильову. Працює вона так:

  • На опорних стовпах огорожі з певним інтервалом встановлюються приймальні та передавальні пристрої. Для захисту від зовнішніх впливів прилади накривають металевими кожухами, що виключають їх пошкодження або коротке замикання під час дощу.
  • При активації системи безпеки між пристроями формується об’ємна зона фіксації.
  • Як тільки в цю область потрапляє досить великий предмет, система спрацьовує, активуючи сигнал тривоги.
bezopasnuy-zabor

На відміну від радіохвильової сигналізації мікрохвильову можна встановлювати на парканах  всіх типів: металеві деталі не впливають на її роботу. Але, на жаль, і цей тип виробів не позбавлений недоліків:

  • Перший недолік – часті помилкові спрацьовування. Разом з тим активується система не тільки при перетині периметру тваринами, але і при падінні на паркан гілок: щоб уникнути цього, рослинність уздовж огорожі слід регулярно підрізати.
  • Другий недолік теж очевидний – висока ціна. Останнім часом такі системи поступово дешевшають, але все ж встановлювати їх поки доцільно тільки там, де ризик проникнення реальний та  високий, а зловмисник  який потрапив на територію, може стати причиною серйозних збитків.
bezopasnuy-zabor

Інфрачервоні

Ще одна велика група систем безпеки – оптико-електронні або інфрачервоні. Як випливає з назви, вони працюють за  оптичним принципом:

  • На опорних стовпах встановлюються приймальні та передавальні пристрої.
  • При включенні системи від передавача до приймача простягається інфрачервоний промінь, невидимий без спеціального обладнання.
  • При попаданні на траєкторію цього променя будь-якого стороннього предмета відсутність сигналу реєструється приймачем та  призводить до включення тривоги.
bezopasnuy-zabor

Система ця досить проста, але в одночас  ефективна. Її ефективність можна підвищити, встановивши кілька пересічних променів – таким чином будуть захищені також  ділянки біля паркану. Крім того, налаштування  системи безпеки може мінімізувати кількість помилкових спрацьовувань – наприклад, можна зробити так, що тривога буде включатися тільки тоді, коли ІК-промінь блокується протягом секунди та  більше, або коли блокуються 2 або 3 променя, розташованих паралельно.

Втім, це ж є коренем недоліку системи: чим нижче відсоток помилкових спрацьовувань, тим нижче чутливість сигналізації. Тому або ви сприймайте це як належне , що охорона буде реагувати на будь-яку кішку, або ризик проникнення залишається високим.

bezopasnuy-zabor

Яку сигналізацію вибрати: рекомендації для власника

Сигналізацій для парканів в будь-якому випадку буде чимало. Тому щоб система виконувала свої функції на 100%, прислухайтеся до таких рекомендацій:

  • Тверезо оціните ризик проникнення на територію і розмір потенційного збитку. Прикладом може служити склад бетонних плит або інших великогабаритних об’єктів: так, туди можуть проникнути зловмисники – і що вогні зможуть винести?
  • Виберіть систему, яка максимально відповідає конструкції огорожі, специфіці об’єкта і рівню потенційної загрози.
  • Доповніть огорожу системами пасивної безпеки (ковпаки з загостреними кінцями, колючий дріт). Якщо є можливість, встановіть паркан, що мінімізує ризик перелезания (наприклад, паркан «Горизонт» з товстих сталевих панелей висотою 2 м і більше).
  • Доручіть монтаж та налагодження сигналізації досвідченим професіоналам з високою кваліфікацією.
    Інтегруйте сигналізацію в загальну систему безпеки, підключивши до пульту охорони
bezopasnuy-zabor

І головне, не забувайте: сигналізація – це лише один бар’єр на шляху зловмисника. Тільки комплексний підхід до безпеки периметра може захистити об’єкт від проникнення ззовні.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі