Стандартні паркани для котеджних містечок: переваги та недоліки
4 Липня, 2023
499  

Стандартні паркани для котеджних містечок: переваги та недоліки

У котеджних містечках, досить ізольованих від навколишніх ландшафтів, часто формується власна інфраструктура. Тому і вимоги до парканів, які встановлюються на таких територіях, будуть особливими. Незважаючи на те, що дуже часто правила забудови котеджного містечка регламентують вибір огороджувальних конструкцій, іноді рішення приймає сам власник ділянки. У цьому випадку важливо розглянути переваги  та недоліки  всіх доступних варіантів, та орієнтуватися на найбільш актуальні характеристики.

Яким повинен бути паркан для котеджного містечка?

Котеджне містечко або селище – це територія з високим ступенем ізоляції. Як правило, в’їзд в нього обмежений, прохід теж, тому рівень безпеки на території селища буде в рази вище, ніж за його межами. Це накладає відбиток  на стиль та життя в заміських та приміських котеджних містечках, і на те, які характеристики парканів  будуть пріоритетними.

При виборі паркану для котеджного містечка необхідно врахувати кілька факторів, таких як функціональність, естетичний вигляд, приватність та безпека. Ось деякі рекомендації щодо вибору паркану для котеджного містечка:

  • Матеріал паркану: Популярними варіантами матеріалів для парканів є дерево, метал та камінь. Кожен матеріал має свої переваги та недоліки. Наприклад, дерев’яний паркан створює теплу та природну атмосферу, але потребує регулярного догляду. Металеві огорожі можуть бути міцними та безпечними, але можуть виглядати менш привабливо. Вибір матеріалу залежить від ваших уподобань та вимог.
  • Висота та конструкція: Висота паркану має бути достатньою, щоб забезпечити приватність для мешканців та запобігти проникненню сторонніх осіб. Зазвичай рекомендується паркан заввишки від 1,5 до 2,5 метрів. Конструкція паркану може бути суцільною для більшої приватності або з проміжками між елементами для збереження оглядовості та повітрообміну.
  • Декоративність: Паркан може бути не лише функціональним, а й декоративним елементом котеджного містечка. Різні стилі та орнаменти можуть додати краси та індивідуальності до загального вигляду міста.
  • Відповідність місцевим нормам та правилам: При виборі паркану необхідно врахувати місцеві будівельні норми та правила. Зверніться до місцевих органів управління і дізнайтеся про вимоги до висоти, матеріалів та стилю огорожі.
  • Бюджет: Визначте свій бюджет заздалегідь та вибирайте паркан, який відповідає вашим фінансовим можливостям. Різні матеріали та стилі огорож мають різні ціни, тому важливо знайти баланс між якістю і доступністю.

На відміну від одиночних котеджів, тут не так важлива висока міцність огорожі, а також складність в подоланні. Паркан  тут захищає не стільки від зловмисників, як від того, щоб дитина або собака, випадково , не вибігли на дорогу.
А ось на такі фактори потрібно звернути увагу пильніше:

  • Приватність. Добре, якщо ви товаришуєте  з сусідами. Але якщо вам не пощастило, то захист від сторонніх поглядів зайвим  не буде.
  • Естетика. Важливо, щоб паркан не тільки виглядав гарно  сам по собі, але і гармоніював з ландшафтом будівлі.
  • Довговічність. Захисна конструкція не повинна втрачати міцність та  привабливість при впливі кліматичних факторів – вологи, вітру, УФ-випромінювання, перепадів температури. Ось  ті пріоритети, на які ми будемо орієнтуватися, аналізуючи типові огороджувальні конструкції. Але при аналізі, звичайно, варто врахувати й інші фактори .
07 1 1

Дерев’яні паркани

«Класичне» рішення, відоме нам по американським та європейським фільмам- невисокий дерев’яний паркан-штахетник. Але справа в тому, що той варіант підійде, скоріше, для таунхауса в США чи  Європі, ніж для котеджного селища в Україні.

zabor-dlya-kotedga

Переваги

Переваг у дерев’яного  штакетника багато:

  • Доступна ціна (особливо в регіонах з власними лісами).
  • Різноманітність дизайнів.
  • Широка палітра (фарбувати дерево можна в будь-який відтінок).
  • Екологічність. Можливість будувати паркан будь-якої висоти та з будь-якої конструкцією – як глухий, так і вентильований.

Недоліки

Чи можна назвати дерев’яний паркан універсальним рішенням? На жаль, ні  – і ось чому:

  • Основна проблема – вразливість до  кліматичних чинників. Навіть при якісній обробці деревини просоченнями вона гниє під впливом вологи, та  темніє під впливом УФ-променів.
  • Внаслідок  попереднього пункту – обмежений термін служби.
  • Нарешті, дерев’яний паркан вимагає догляду – кожні два роки його потрібно  підфарбовувати, а раз в 4-5 років – очищувати  від старої фарби та  перефарбовувати знову. Якщо не зробити цього  – огорожа буде виглядати неохайно , викликаючи осудливі погляди сусідів
zabor-dlya-kotedga

Паркани з бетону або цегли

Наступні за популярністю – бетонні та  цегляні огорожі. Литі бетонні секції встановлюють для мінімізації навантаження на бюджет. А ось цегляні огорожі (як суцільні, так і комбіновані з кованими решітками) – це, скоріше, з категорії «коштовно -багато».

zabor-dlya-kotedga

Переваги

Переваг у цегляних і бетонних парканів теж вистачає:

  • Висока механічна міцність.
  • Висока приватність (при достатній висоті).
  • Солідний зовнішній вигляд.
  • Непогана стійкість до кліматичних впливів (мова йде про якісні огорожі з недешевих матеріалів).

Недоліки

Поширення бетонних та  цегляних парканів обмежується характерними для них недоліками. Найбільш важливими будуть:

  • Значна маса. В загальному плані це не проблема, але важкий паркан можна без ризику встановлювати  тільки на глибокому та  потужному (а тому дорогому) фундаменті, і ще  не на будь-якому грунті. Якщо ж мова йде про конструкції з бетонних плит, то виникає необхідність в підгонці крана для монтажу.
  • Складність побудови. Це – проблема №1 для парканів з цегли та  каменю. Мало купити та  привезти матеріали, потрібно знайти ще досвідчених мулярів, які протягом місяця (мінімум!) Будуть класти цей паркан.
  • Ціна. Можна знайти і недорогі варіанти, але і виглядати вони будуть відповідно. Тому відразу варто налаштуватися на те, що споруда цегляного / кам’яної огорожі – не найдешевше задоволення.
zabor-dlya-kotedga

Деякі експерти будівельного ринку в переліку недоліків згадують і обмеженість дизайнів. Складно сказати, наскільки це справедливо – але так, в деяких проектах масивний кам’яний або бетонний паркан буде відверто недоречним.

Металеві панельні паркани

Використання металу при виробництві парканів  для котеджних селищ раніше обмежувалося відсутністю покриттів, стійких до вологи та  ультрафіолету. Іноді застосовувалися сітчасті та  гратчасті огорожі – але частіше в якості тимчасових або допоміжних парканів . А як тільки на ринку стали з’являтися панельні конструкції з захисно-декоративним полімерним напиленням – металеві огорожі почали стерильно розширювати свою нішу в сфері котеджного будівництва.

Переваги

З усіх доступних варіантів перелік  переваг у металевих парканів буде, мабуть, найбільшим:

  • Поєднання міцності та  мінімальної маси. Використання легких профільованих ламелей дозволяє мінімізувати навантаження на основу (звідси – економія на фундаменті), та в цей же час  зберегти міцність огорожі.
  • Стійкість до кліматичних впливів. Ще близько 15 років тому до металевих парканів всі ставилися  з настороженістю- боялися корозії. На сьогоднішній день ситуація відрізняється кардинально: покриття на основі поліестеру, пурала, пластизола або ПВДФ не тільки забезпечують декорування, а й майже повністю виключають ризик розвитку корозійних процесів. Це ж стосується вітрової ерозії та  стійкості до ультрафіолетового випромінювання – полімерний шар має дуже високу стійкість.
  • Висока технологічність. Полягає вона не стільки в простоті монтажу, скільки в тому, що з металу можна зробити паркан практично будь-якого розміру та  з будь-якою конфігурацією. Це значно розширює спектр доступних рішень: якщо потрібно – ви встановлюєте суцільну огорожу з максимальною приватних даних, якщо немає – обираєте вентильований паркан або конструкцію-жалюзі, пропускаючу  повітря, але яка приховує все, що відбувається на ділянці.

Привабливий зовнішній вигляд теж варто додати  в перелік  переваг. Навіть найпростіший однотонний металевий паркан виглядає охайно та відмінно гармонує з європейським стилем більшості котеджних містечок. В цьому завжди є можливість реалізувати ексклюзивний дизайн, обравши нестандартний колір або замовивши ламелі, стилізовані під натуральне дерево (наприклад, на заводі Мехбуд для декорування таких деталей використовується технологія високоточного офсетного друку на металі PRINTECH).

Недоліки

Основний недолік  у металевих огорож – це ціна, але тут потрібно зробити два уточнення:

  • По-перше, вартість таких парканів поступово знижується, і тому якщо вам 5 років тому здалося, що сума непідйомна – варто переглянути каталоги. Імовірність того, що в асортименті з’явилися доступніші позиції, близька до 100%.
  • По-друге, термін служби у металевих огорож досить великий, тому купівля і встановлення паркану з металу стає вигідною довготривалою інвестицією.

Є і ще один недолік  – чутливість до якості монтажу. Неправильне і неохайне  встановлення  може привести до того, що металева основа в місцях подряпин та  інших пошкоджень почне іржавіти. Вирішується ця проблема одним способом – монтаж огорожі з металу потрібно довіряти професіоналам.

zabor-dlya -kotedga

Обгороджувати ділянки в межах котеджних містечок можна з використанням різних конструкцій, що відрізняються як за матеріалом, так і за характеристиками. Але все ж останнім часом тенденція стає цілком зрозумілою  – металеві паркани якщо і не займають найбільш об’ємну нішу на ринку, то стрімко набирають популярність, витісняючи з цього сегмента більш звичні, але менш практичні дерев’яні та  бетонні огорожі.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі