Тимчасові паркани
9 Лютого, 2022
2067  

Тимчасові паркани

Встановлення якісної огорожі навколо приватного будинку, комерційної будівлі або будь-якого іншого об’єкта – захід, пов’язаний з чималими витратами. Причому витрати ці не тільки фінансові: якісний металевий паркан потрібно спроектувати, вибрати відповідну модель, виготовити (якщо секції робляться за індивідуальними розмірами), доставити і встановити. Таким чином, огородження ділянки займає чимало часу, і йому доводиться постійно приділяти увагу.

Така можливість є не завжди, оскільки не завжди доцільно відразу встановлювати гарну , якісну і надійну огорожу. Виходом може стати монтаж тимчасової конструкції, яка буде виконувати свої функції протягом декількох тижнів або місяців – а потім буде демонтована і на її місце майстри встановлять якісний паркан-жалюзі або іншу огорожу, яка органічно впишеться в ландшафт.

Про доцільність встановлення тимчасових огорож, вимоги до них та їх основних різновидах ми розповімо в цій статті.

vremennuy-zabor

Тимчасове огородження: навіщо воно потрібне і яким воно повинно бути?

Відмінність тимчасового паркану від постійної конструкції (металевої огорожі від заводу «Мехбуд» або будь-якої іншої моделі) цілком зрозуміло: такий паркан встановлюється на час з суто утилітарною функцією. Його завдання:

  • Захист ділянки від проникнення сторонніх (як варіант – від виходу за межі дільниці домашніх тварин і птиці).
  • Запобігання розкрадання будівельних матеріалів.
  • Забезпечення приватності території.
  • Захист від вітру.

Природно, не завжди ці завдання потрібно вирішувати комплексно, навпаки, частіше тимчасовий паркан виконує одну-дві функції.

Вимог до таких огорож теж не так багато:

  • Тимчасове огородження повинно мати габарити, достатні для виконання встановлених завдань. Як правило, такі паркани роблять досить високими, щоб ускладнити проникнення на ділянку.
  • Конструкція повинна бути міцною, інакше вона буде легко зруйнована (це може статися навіть випадково).
  • Тимчасовий паркан повинен швидко встановлюватися і так само швидко демонтуватися. З цієї причини при монтажі таких огорож відмовляються від заглиблених капітальних фундаментів на користь легких підстав.

Важливо! На місці тимчасової огорожі доведеться зводити постійну, тому не варто монтувати капітальну підставу, яка глибоко йде в грунт – вам же його потім і витягувати, а це може стати дуже трудомістким завданням.

  • Конструкція повинна бути легкою і допускати часткове розбирання (наприклад, при формуванні під’їзної колії для важкої техніки).

І ще один, важливий фактор – доступна ціна. При виборі матеріалу для тимчасового паркану варто віддавати перевагу найдешевшому варіанту з тих, які забезпечують вирішення поставлених завдань. Це дозволяє заощадити кошти, які краще пустити на придбання якісного постійного огородження.

vremennuy-zabor

Типові ситуації, що вимагають встановлення тимчасової огорожі

Тимчасові огорожі можуть знадобитися в цілому ряді випадків. Найчастіше це:

  • Огородження будівельного майданчика на час проведення земляних або інших робіт, пов’язаних з під’їздом важкої техніки.
  • Огорожа ділянки з побудованим будинком, призначеним під подальший продаж з наступною обробкою. Як правило, в таких випадках встановлюється саме тимчасова огорожа, щоб новий власник зміг вибрати паркан, який буде максимально гармоніювати з ландшафтом.
  • Обмеження доступу до місця земляних робіт – наприклад, при проведенні ремонту комунікацій, реконструкції будівель і т.д.
  • Обмеження огляду при реконструкції культурних об’єктів, проведенні закритих заходів і ін.

У всіх цих випадках витрачати час і кошти на монтаж постійного огородження нераціонально (а іноді це і неможливо в принципі). Тому використовуються тимчасові конструкції, які виконують захисну функцію.

vremennuy-zabor

Варіанти тимчасового огородження

Постійні огорожі представлені на сучасному ринку у великому асортименті – це і дерев’яних штахетник і бетонні секції, і металеві панельні конструкції (такі, як паркани від «Мехбуд»). Різноманітність тимчасових огорож помітно нижче, але, з іншого боку – велика кількість варіантів тут і не потрібна.

Вибираючи між різновидами тимчасових огорож, нам потрібно в першу чергу визначитися, яка конструкція нам потрібна – суцільна або вентильована.

Серед суцільних варіантів можна виділити:

  • Дерев’яні щитові огорожі. Як правило, їх роблять у вигляді окремих секцій: міцний каркас з бруса + товсті дошки, щільно підігнані один до одного. Зазвичай щитової паркан робиться з деревини з мінімальною обробкою, і тільки іноді забарвлюється – це робить його не дуже презентабельним, але зате знижує собівартість. Монтуються щити або на стаціонарні опори, або на підставки з бруса. У другому випадку поперечні бруси просто прибиваються до нижньої частини секції – конструкція виходить менш стійкою, але більш мобільною.
  • Огородження з профнастилу. Як правило, монтуються на стаціонарному каркасі з вкопаних землю або встановлених в пробурені гнізда профільних труб. Листи оцинкованого профнастилу кріпляться до каркаса саморізами, а при демонтажі просто знімаються.
vremennuy-zabor

Вентильовані огорожі тимчасового типу теж бувають різними:

  • Дерев’яні жердєві огорожі. В принципі, найпростіша конструкція, яка використовується навіть в сільській місцевості. До опор кріпляться поперечні жердини, причому не обов’язково, щоб вони були рівними. Міцність і надійність у такої огорожі відносно невисока, тому використовують її або як символічну огорожу, або для запобігання безконтрольного руху домашньої худоби.
  • Ґратчасті огорожі. Зазвичай уявляють  собою окремі секції зі сталевої решітки на каркасі з профільної труби або металевого куточка. Як і у випадку з дерев’яними щитовими парканами, можуть встановлюватися на власних підпорах або кріпитися до стаціонарного каркасу. Мобільні гратчасті огорожі часто оснащуються замками, що дозволяють з’єднувати кілька секцій між собою.
  • Сітка рабиця. Універсальний матеріал для зведення не тільки тимчасових, але і постійних огорож. Зберігається у вигляді рулонів, при необхідності натягується на вертикальних опорах і фіксується до них дротяними хомутами. Мінусом є необхідність монтажу стаціонарної конструкції, що ускладнює огородження території.

Велика частина тимчасових огорож може комплектуватися додатковими пристосуваннями. Найчастіше встановлюються спеціальні піддашки : вони не тільки ускладнюють перелазання через тимчасовий паркан, а й захищають людей які проходять повз огородженого майданчика від падіння предметів з висоти (це необхідно, якщо огороджується будмайданчик або реконструювана висотна будівля)

vremennuy-zabor

Плюси і мінуси встановлення тимчасового паркану

Встановлення тимчасового паркану – це багато в чому компромісне, вимушене рішення. Але у нього є цілий ряд переваг:

  • Ділянка отримує необхідний захист від проникнення ззовні.При встановленні суцільного паркану забезпечується приватність, до речі саме тоді, коли вона необхідна.
  • Економиться час на встановлення постійної огорожі.Периметр ділянки мінімально страждає, оскільки тимчасові паркани найчастіше ставляться на легких підставах.
vremennuy-zabor

Є у такого рішення і мінуси:

Міцність і надійність тимчасових огорож зазвичай нижче, ніж у постійних (особливо якщо порівнювати з дійсно надійними металевими огорожами).
Зовнішній вигляд конструкцій залишає бажати кращого.
На придбання деталей для тимчасового паркану потрібно витрачати кошти.
Власне, саме останній аргумент і буде вирішальним: тільки ви можете вирішити, чи настільки вам необхідний тимчасовий паркан, щоб витрачати на його встановлення гроші. Так, в ряді випадків тимчасова конструкція дійсно потрібна, особливо тоді, коли на будівельному майданчику активно ведуться роботи, і постійний паркан може сильно постраждати.

І головне, про що потрібно пам’ятати: тимчасовий паркан – дійсно тимчасовий. Коли необхідність у ньому відпаде, таку конструкцію варто замінити надійним, красивим і довговічним постійним парканом.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі