Літні тераси
11 Липня, 2020
493  

Літні тераси

Як тільки приходять перші по справжньому теплі дні, люди прагнуть подалі від задушливих приміщень, намагаючись побільше часу проводити на свіжому повітрі.

Літні тераси для цього підходять як не можна краще – при цьому зробити таку терасу можна як практично повністю закритою, так і відкритою, обмеженою тільки легкою огорожею.

letnyaya-terrasa

Облаштування літньої тераси

Літня тераса – це архітектурний елемент, конструкція якого може бути найрізноманітнішою. Облаштовують тераси зазвичай вище рівня грунту, але висота підйому може відрізнятися: від декількох сантиметрів (як раз для монтажу несучої основи або настилу) до метра і більше – для терас на палях. Окремо варто виділити тераси, які облаштовують на плоских експлуатованих покрівлях – вони можуть бути і на проміжних поверхах, і на дахах будівель.

letnyaya-terrasa

Для приватного домоволодіння

Тераса приватного будинку – це відмінна альтернатива веранді:

  • Зовнішня конструкція примикає до однієї зі стін будівлі.
  • Іноді на терасу ведуть двері з приміщення, але часто їх роблять відокремленими, в якості входу використовуючи невеликий пандус або сходи.

  • Навісом тераси може служити частина покрівлі. Якщо конструкція прилаштовується до будинку пізніше, то навіс роблять суцільним або гратчастим (пергола).

У приватному домоволодінні літня тераса – це не тільки місце для відпочинку, але і прикраса самого будинку. Тому всі елементи оформлення намагаються підібрати з урахуванням матеріалу і кольорової гами самої будівлі.

letnyaya-terrasa

Для бізнесу

Комерційні компанії, особливо заклади громадського харчування, давно використовували тераси для розширення площ. Обмеження на ведення бізнесу в умовах «карантину» тільки стимулювали розвиток в цьому напрямку – навіть ті кафе або ресторани, у яких терас не було, терміново перейнялися їх монтажем.

За великим рахунком, конструктивних відмінностей у таких терас небагато:

  • Вони більш просторі, тому що розраховані на максимальну кількість посадочних місць.
  • Навіс такої тераси повинен більш ефективно захищати внутрішній простір від опадів.
  • На додаток до огорожі часто монтують конструкції, що захищають терасу від вітру – завіси, розсувне скління або панелі-жалюзі.

Крім того, при виборі матеріалів для виготовлення тераси кафе чи ресторану віддають перевагу найбільш надійним, довговічним і вандалостійкий рішенням.

Особливості конструкції

Проектування літньої тераси варто довірити кваліфікованим фахівцям, які зможуть розрахувати всі навантаження і забезпечити конструкції достатній запас надійності. Тому в рамках статті ми наведемо огляд основних рішень для різних елементів літньої вуличної тераси.

Настил

Настил тераси може укладатися як на лежачу на грунті капітальну підставу, так і на несучу конструкцію, що спирається на палі. У першому випадку можлива заливка полімерної підлоги з високими показниками міцності і зносостійкості. Але найчастіше настил роблять з традиційних матеріалів:

  • Дошка з масиву деревини. Класичне рішення, яке дозволяє забезпечити високу міцність, довговічність і привабливий зовнішній вигляд. Мінусів всього два: по-перше, при високому пішохідному навантаженні деревина активно стирається, по-друге – без спеціальної обробки дошка боїться вологи, і може набухати або гнити. Тому дерев’яний настил мінімум раз в сезон потрібно інспектувати, ремонтувати і обробляти захисним складом.

  • «Палубна / корабельна / терасна дошка» з деревинно-полімерного композиту. На відміну від деревини ДПК не боїться вологи і практично не стирається, тому композит все частіше використовують для монтажу настилів комерційних терас. Важливо врахувати, що дешевий ДПК може ставати крихким на холоді, а якісний композит все ще стоїть досить дорого.

letnyaya-terrasa

Навіс

У літню спеку навіс тераси повинен створювати густу тінь і захищати внутрішній простір від спеки. Крім того, по периметру навісу часто ставлять додаткові обмежувальні конструкції – вони не тільки від вітру захищають, але і утримують в межах тераси холодне повітря, що надходить від системи кондиціонування.

letnyaya-terrasa

Матеріали для навісу можуть бути самими різними, але частіше вибирають рішення з хорошим декоративним потенціалом:

  • Металочерепиця.
  • Ондулін.
  • Гнучка черепиця.
  • Прозорий або тонований полікарбонат.
  • Тоновані або дзеркальні склопакети.
letnyaya-terrasa

Часто навіс тераси комбінують з перголою, яка має гратчасту конструкцію. Наявність перголи вигідно позначається на дизайні – а ще такий «розріджений» навіс дає не дуже густу тінь, тому в похмурі, але теплі дні тераса теж не пустує.

Огорожа

Чим вище знаходиться тераса, тим більш надійною і міцною повинна бути її огорожа. Навіть якщо мова йде про терасу, яка просто змонтована на грунті з мінімальним підйомом фундаменту – варто подумати про якісну огорожу.

Варіантів, по суті, всього два:

  • Дерев’яна огорожа. Мінуси деревини описані в розділі про настили: дерево боїться вологи, і тому вимагає регулярної уваги. Крім того, дерев’яна огорожа буде або ажурною, або міцною – при недостатній товщині рейок ризик їх поломки виявиться значним.
  • Друге рішення – огорожа із сталевого профілю з полімерним покриттям. Захисна конструкція не повинна бути суцільною, тому для літніх терас найкраще використовувати профілі типу «Ранчо» або «Жалюзі» від заводу Мехбуд. Такі конструкції будуть практично вічними, їх можно монтувати навіть на легкий каркас – а акуратний профіль відмінно впишеться практично в будь-яке архітектурне рішення.

Важливо! Метал на сонці нагрівається, тому для виготовлення огорож бажано брати моделі, пофарбовані в світлі відтінки. Вони і виглядають відмінно, і залишаються прохолодними навіть на спеці.

Літня тераса з правильно обраним плануванням і комплектацією – це відмінне місце для відпочинку навіть в сильну спеку. Ну, а для кафе чи ресторану наявність відкритої тераси сьогодні стає одним з факторів виживання на ринку.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі