Тренди в огорожах у 2023 році
22 Грудня, 2022
317  

Тренди в огорожах у 2023 році

Ринок огороджувальних конструкцій змінювався досить швидко, починаючи приблизно з 2018-2020 років. Але колосальний збиток економіці, завданий 2022 року, «обнулив» практично всі тенденції, актуальні раніше. Звичайно, впевнених прогнозів на 2023 рік дати не може ніхто (Буданов і Залужний не береться до уваги), але все ж таки на основі аналізу поведінки ринку в попередні кризи можна окреслити основні тренди.

Отже, які ж огорожі матимуть попит у 2023 році? Давайте розумітися на ринкових тенденціях.

Матеріали для парканів: менше бетону, більше металу

З аналізом ринку матеріалів все досить просто — він уже дуже давно рухається цілком конкретному вектору, і розраховувати, що основний тренд зміниться, не доводиться:

  • Дерево було і залишається у двох сегментах: ультра-економ та преміум. З дерева робитимуть або паркани за принципом «що дешевше, тим краще», або преміальні огорожі з оригінальним дизайном.
  • Бетон – продовжить втрачати позиції на ринку. Паркани з бетонних плит будуть використовуватися на промислових об’єктах, а ось фігурне лиття з бетону матиме дедалі менший попит. Єдиний нюанс — у першій половині 2023 року падіння попиту може бути настільки помітним на тлі загального зниження ринкової активності.
  • Метал — незважаючи на зростання цін нарощуватиме свою частку на ринку. Причому ріс відзначатиметься як у дешевих сегментах (огорожі з сітки та зварених решіток), так і у дорожчих (насамперед — панельні огорожі з металевих ламелей). Ковані та литі паркани з металу продовжуватимуть утримувати свою нішу, але вона так і залишиться малозначною.

Звичайно, можливі й відхилення від цього прогнозу — але, за оцінками більшості аналітиків, основні тренди виглядатимуть приблизно так.

Паркани з металу: вибір споживачів у 2023

Оскільки металеві огорожі наступного року продовжать набирати популярності, варто детально аналізувати цей сегмент ринку. Незважаючи на складність точного прогнозування, можна припустити, які саме позиції матимуть попит — благо, тенденції тут простежуються досить чітко:

  • Огородження із сітки залишаться в економ-сегменті, але й у цьому випадку їхня частка на ринку знижуватиметься. Причини очевидні: низькі естетичні характеристики, мала надійність.
  • Панельні огорожі зі сталевих лозин будуть практично універсальним рішенням в економ-сегменті масового будівництва. Але й вони поступово втрачатимуть популярність — вони виглядають не найкращим чином.
  • Зупинена у 2022 році тенденція до зростання популярності набірних сталевих та алюмінієвих огорож буде продовжена. Більше того, саме на частку таких парканів припадатиме основна частина закупівель у фінансовому вираженні. Причини — в умовах дефіциту коштів ринок зацікавлений у максимально мобільних, швидкомонтованих та надійних парканах із тривалим терміном служби.

У цьому сегменті можна виділити своїх лідерів — асортимент дуже широкий, але фаворити потенційних покупців уже визначилися:

  • Жалюзі – паркани на основі металевих ламелей, встановлених під кутом. Діагональне розміщення ламелей дає можливість поєднувати переваги суцільних та вентильованих огорож, при цьому сама конструкція виглядає максимально естетично.
  • Ромбо – паркани з об’ємними діагональними ламелями, які в поперечному перерізі мають форму паралелепіпеда. Завдяки поєднанню високої міцності, жорсткості та оригінальної конфігурації паркани Ромбо будуть затребувані на ринку навіть в умовах зниженої споживчої активності.
  • Горизонт — класика, що не старіє, яка користується попитом завжди. Горизонт – це глухий паркан із ламелей, які жорстко з’єднані між собою за допомогою замків. Кожен замок виконує функцію додаткового ребра жорсткості, що дозволяє значно підвищити міцність забору та його стійкість до навантажень (вітрових та експлуатаційних).

Це не повний перелік моделей, які будуть популярними у 2023 році, але при виборі рішень на перспективу варто орієнтуватися насамперед на них.

Критерії вибору: дешево чи якісно?

Як і у випадку зі стельовими конструкціями, ціна огорожі відіграватиме важливу, але не визначальну роль. В економ-сегменті споживач шукатиме максимально доступні за ціною пропозиції, але при замовленні паркану, який має простояти довше 5 років, будуть важливі інші фактори:

  • Довговічність. Термін служби конструкції із збереженням експлуатаційних якостей та зовнішнього вигляду — пріоритет №1. Тому на перший план виходитимуть огорожі на основі якісного металу (європейське виробництво, сертифікація) із довговічним захисно-декоративним покриттям.
  • Якість. Дотримання розмірів, конфігурації, висока культура виробництва — також важливі вимоги, і вони залишаться важливими і в 2023 році.
  • Дизайн. Залежно від проекту попитом матимуть або стандартні рішення, або паркани з оригінальним дизайном. Тому пріоритетом для багатьох великих покупців буде співпраця з виробниками, здатними випускати огорожі обох типів.

Короткий підсумок

Яким саме буде ринок конструкцій, що захищають у 2023 році — сказати досить складно. Однак серед очевидних трендів варто виділити зростання популярності металевих парканів на основі набірних ламелей (Жалюзі, Горизонт, Ромбо), а також зростання значущості якості та довговічності виробів при виборі конкретного виробника.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі