Види хвірток
17 Лютого, 2022
1726  

Види хвірток

Хвіртка – це майже обов’язковий елемент будь-якого огородження. Якщо ворота найчастіше використовуються для проїзду великогабаритного транспорту, то хвіртку відкривають, коли потрібно впустити на обгороджену територію одного чи  декількох людей. Огляд найбільш популярних конструкцій хвірток ми наведемо нижче.

Загальні вимоги

Vudy kalitok

При проектуванні хвіртки потрібно врахувати, що вона буде використовуватися в рази активніше, ніж ворота. Тому і конструкція її повинна відповідати.

Основними вимогами будуть:

  • Невелика маса, яка полегшує відкривання стулки.
  • Надійна фурнітура, яка не почне заїдати навіть при постійному відкриванні-закриванні.
  • Стійкість до зовнішніх впливів (волога, перепади температури, ультрафіолет).
  • Привабливий зовнішній вигляд. Власне, якщо скоротити список до мінімуму, то при виборі хвіртки потрібно враховуваскти і її дизайн, і її ергономіку.
Vudy kalitok

Конструкція хвірток

Розпашні

Найпопулярніший різновид хвірток – розпашні:

Як правило, такі хвіртки оснащуються однією стулкою, яка навішується на петлі. Іноді стулка хвіртки є одночасно меншою (асиметричною) стулкою воріт. Для кріплення використовуються стандартні петлі, що забезпечують рух стулки в горизонтальній площині. Самі петлі обираються в залежності від ваги стулки.

Vudy kalitok

При встановленні  розпашної  хвіртки автоматизацію застосовують рідко – найчастіше обмежуються встановленням  стопора (не дає розчинятися стулці) або доводчика, автоматично повертає стулку в початкове положення. Але при необхідності можна встановити привід, який буде відкривати та  закривати стулку хвіртки по команді з пульта диспетчера (якщо огорожа розташована на території, що охороняється підприємством) або з пульта дистанційного управління.

Відкатні

Відкатні ворота  у нас дуже популярні, а ось відкатні хвіртки використовуються рідко. Причина проста: для монтажу відкатної конструкції потрібно ставити спеціальні напрямні, та вони зазвичай зайняті стулкою воріт. Встановлення другого комплекту направляючих значно ускладнює завдання, що стоїть перед проектувальником.

Vudy kalitok

Однак якщо хвіртка ставиться окремо від воріт, то її можна зробити відкатною:

  • Для руху стулки уздовж огорожі прокладаються спеціальні профілі.
  • На профілі встановлюється невелика стулка, яка при відкриванні зміщується за нерухому частину огорожі.
  • Для руху стулки використовуються ролики або каретки: на відміну від воріт, хвіртка може переміщатися на легких роликах з мінімальною вантажопідйомністю.

Як і у випадку з орними хвіртками, автоматизація відкатної конструкції цілком можлива. Якщо це виправдано, то встановлюється електропривід. Який забезпечує рух стулки по напрямних та повернення її на місце при закртті. Для фіксації стулки в цьому випадку зручно використовувати електромагнітний замок контактного типу.

Хвіртки-ролети

Vudy kalitok
  • Ролета – це відносно нова конструкція хвірток, яка тільки набирає популярність. Конструкція її типова для віконних та гаражних ролет:
  • У верхній частині проходу встановлюється короб з підйомними механізмом. Підйомний механізм може бути пружинним або оснащується електроприводом – у другому випадку полегшується автоматизація хвіртки.
  • В якості  стулки використовується полотно, яке збирається з металлопрофілю. В закритому стані полотно опускається та фіксується у нижній частині хвіртки, повністю перекриваючи прохід. Прі відкриванні полотно піднімається та згортається в компактний рулон усередині короба.

Недолік  такої конструкції – досить великі витрати часу на відкривання та  закривання хвіртки. Тому ролетні моделі встановлюють там, де протягом всього дня хвіртка залишається відкритою. А закривають її тільки на ніч.

Варіанти заповнення

Ролетні хвіртки можуть бути виготовлені тільки з металопрофілю – для формування  полотна  використовують ламелі з алюмінію або оцинкованої сталі з полімерним покриттям. А ось стулки двостулкових та  відкатних хвірток можуть бути самими різними.

В якості каркаса використовується або металопрокат (куток, профільована труба) або дерев’яний брус. Відрізняються моделіи по заповненню  полотна стулки:

Дерево та ДПК

Традиційне рішення – хвіртка з заповненням з дерева. Вона відмінно гармонує з дерев’яним парканом, та й коштує недорого. Заповнення може бути або суцільним, або вентильованим (штахетник).

Vudy kalitok

Недоліки такого рішення теж цілком зрозумілі:

  • Хвіртка з дерева вимагає догляду – як мінімум фарбування та просочення захисними складами. Якщо цього не робити, то навіть найякісніша деревина через пару років буде виглядати «не дуже».
  • Другий недолік – мала стійкість до вологи. Деревину потрібно обробляти вологозахисними просоченнями, а над хвірткою бажано встановити піддашок. Але і в цьому випадку у вологому кліматі дошки будуть набрякати
  • Малий термін служби – теж недолік. Навіть при регулярному догляді через 5-10 років дерев’яне заповнення доведеться менять.

Древесно-полімерний композит (ДПК) – гарна альтернатива дереву. Він не боїться вологи та  ультрафіолету, але, на жаль, погано переносить перепади температури. На морозі недорогі різновиди ДЛПК стають крихкими й можуть тріскатися. Та й ціна у композиту (як мінімум – поки) зависока.

Vudy kalitok

Профнастил та інші листові матеріали

Зважаючи згадані недоліки дерев’яних хвірток сьогодні масово набирають популярність хвіртки з профнастилу, листового металу чи аналогічних матеріалів. Тут потрібно врахувати ось що:

  • Виглядає профнастил не завжди добре – в усякому разі, потрібно звертати увагу на матеріал та кольорову гамму основних секцій паркану.
  • У листового металу висока парусність – в областях з сильним вітром навантаження на петлі буде значним, і їх доведеться частіше регулювати .
  • Тонколистовий метал сильно схильний до корозії, особливо в місцях пошкодження.
Vudy kalitok

Металева решітка

Ще один популярний різновид заповнення стулки хвіртки – металева решітка. Вона може бути зварена чи кована, але в одночас у всіх конструкцій такого типу є ряд загальних особливостей:

Vudy kalitok
  • Висока прозорість (може частково компенсуватися встановленням напівпрозорого тонованого полікарбонату або обшиття  металевим листом).
  • Значну вагу.
  • Специфічний дизайн – зазвичай такі хвіртки добре гармонують тільки з огорожами в класичному стилі або ж підходять тільки для найпростіших огорож (якщо використовується фабрична зварна решітка)

Металеві ламелі

Одне з найбільш сучасних та практичних заповнень для хвіртки – металеві ламелі. По суті, вони конструктивно повторюють дощате заповнення – але водночас  мають ряд переваг:

  • Висока стійкість до корозії (полімерне покриття захищає металеву основу від вологи і УФ-променів).
  • Велика кольорова гамма.
  • Мінімальна маса, яка полегшує відкривання стулки.
  • Простий монтаж.

Крім того, великий асортимент панелей полегшує підбір варіантів для реалізації тих чи інших ідей. Так, використання профілю «Ранчо» від заводу Мехбуд дозволить зробити хвіртку вентильованою, а «Брус» та «Горизонт» підійдуть для заповнення суцільного полотна стулки. Можна застосовувати і панелі-жалюзі, особливо якщо їх задіяли при виготовленні секцій огорожі – в цьому випадку хвіртка збереже природну вентиляцію, але не буде проглядатися зовні.

Vudy kalitok

Вибір конструкції та матеріалу для виготовлення хвіртки може бути непростим. Для підбору оптимальної комплектації ви завжди можете звернутися до наших експертів – вони дадуть відповідь на всі ваші питання та допоможуть обрати варіант, який підходить по бюджету, по ергономіці, та по дизайну.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі