Все про земельно-технічну експертизу
15 Травня, 2018
1210  

Все про земельно-технічну експертизу

Що таке земельні спори?

Історичним розвитком склалося так, що земельні спори відносяться до одних із найбільш складних і поширених проблем в Україні.

Земельні спори — це вид правовідносин, пов’язаних із розв’язанням розбіжностей, які випливають з порушення права власності та права користування земельною ділянкою, а також відводом або вилученням землі, що виникають між власниками землі та землекористувачами, іншими особами.

Вирішення будь-якого межового спору повинно базуватися на детальному вивченні документів, що посвідчують права на землю, які є в кожного із сусідів.

zabor-i-zakon

Коли виникають земельні спори?

Більшість спорів виникають через незнання власниками землі та землекористувачами правил добросусідства, а також відсутність належно оформлених документів, які б підтверджували право власності або користування земельною ділянкою.

Кожна зі сторін межового спору має пред’явити іншій свої документи, що посвідчують право власності або користування земельною ділянкою:

  • державний акт,
  • договір оренди землі,
  • цивільно-правова угода, за якою відбулося придбання ділянки,
  • свідоцтво на спадщину,
  • витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно,
  • витяг з Державного земельного кадастру тощо.

Якщо предметом спору є місцезнаходження межі земельної ділянки, необхідно здійснити відновлення меж земельних ділянок.

zabor-i-zakon

Інструкцію про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок

Держкомзем України наказом № 376 від 18.05.2010 р. затвердив Інструкцію про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками. Так, встановлення (або відновлення) меж земельної ділянки здійснюється з метою визначення в натурі (на місцевості) метричних даних земельної ділянки, у т. ч. місцеположення поворотних точок її меж та їх закріплення межовими знаками.

Комплекс робіт, із встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) включає:

  • підготовчі роботи,
  • топографо-геодезичні, картографічні роботи та роботи із землеустрою,
  • камеральні роботи,
  • складання та оформлення матеріалів технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості),
  • а також встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх межовими знаками.

Процес встановлення меж земельно ділянки

Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на підставі розроблених та затверджених відповідно до ст. 186 Земельного кодексу України.

  1. Відповідно до п.3.12 даної Інструкція, закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою.
  2. Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем завчасно,  не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
  3. Повідомлення надсилається рекомендованим листом, кур’єрською поштою, телеграмою чи за допомогою інших засобів зв’язку, які забезпечують фіксацію повідомлення.
  4. Власники (користувачі) суміжних земельних ділянок, місце проживання або місцезнаходження яких невідоме, повідомляються про час проведення робіт із закріплення межовими знаками поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) через оголошення у пресі за місцезнаходженням земельної ділянки.
  5. Закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) може здійснюватися за відсутності власників (користувачів) суміжних земельних ділянок у випадку їх нез’явлення якщо вони були належним чином повідомлені про час проведення вищезазначених робіт, про що зазначається у акті прийомки-передачі межових знаків на зберігання.
  6. Якщо сусіди не можуть дійти згоди, щодо встановлених меж, необхідно звертатися в суд.

Тільки при проведенні земельно-технічної експертизи, можливо встановити деталі і порушення, які суттєво вплинуть в подальшому під час судового розгляду.

zabor-i-zakon

Земельно-технічна експертиза

Земельно-технічна експертиза – це дослідження експертом на основі спеціальних знань здобутих в процесі навчання та з практичної діяльності, матеріальних об’єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадження органів досудового розслідування чи суду.

Основним завданням земельно-технічної експертизи є:

  • визначення фактичного землекористування земельними ділянками, а саме фізичних характеристик земельних ділянок (конфігурації, площі, промірів тощо);
  • визначення відповідності фактичного розташування будівель, споруд та інших об’єктів відносно меж земельних ділянок їх розташуванню у відповідній технічній документації;
  • визначення відповідності фактичного землекористування в частині порушення меж та накладання земельних ділянок відповідно до правовстановлювальних документів та документації із землеустрою на ці земельні ділянки;
  • визначення можливості розподілу (порядку користування) земельними ділянками, розробка варіантів їх розподілу (порядку користування);
  • визначення можливих варіантів підходу та проїзду до земельних ділянок, встановлення земельного сервітуту.

При проведенні земельно-технічної експертизи виконуються і топографо-геодезичні роботи.

Дані експертизи виконує Український незалежний інститут судових експертиз, фахівці якої нададуть кваліфіковану (у разі необхідності) консультацію та проведуть  відповідну експертизу.

zabor-i-zakon
author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі