Як установити огорожу?
27 Січня, 2022
147  

Як установити огорожу?

Паркан – необхідний елемент практично для будь-якої будівлі. Дуже важливо, щоб крім естетичної краси, паркан відрізнявся міцністю і надійністю. Чималу роль при цьому відіграє вид паркану і те, з якого матеріалу він зроблений.

Значно заощадити фінанси допоможе самостійне зведення паркану. У цій статті ми розглянемо одні з найпопулярніших видів парканів і детально опишемо процес їх встановлення.

Встановлення огорожі з профнастилу

Ця інформація буде корисна тим, хто вирішив зводити паркан з такого матеріалу, як профнастил. Процес цей сам по собі не складний, але деякі моменти корисно знати. Огорожа з профнастилу це відмінний вибір, тому що матеріал добре переносить різкі перепади температур – сильну спеку і холод, а також є найкращим за співвідношенням ціна / якість.

Існують різні види профнастилу – на паркан згодиться так званий стіновий профнастил, призначений для встановлення вертикально. Покрівельний та інші різновиди не підходять. Стіновий профнастил маркується літерою “С” – за нею йде цифра, що позначає висоту гофри, тобто хвилі, і через дефіс – цифра, яка позначає практичну ширину листа в міліметрах. На паркан можна використовувати від “С-8” до “С-25”, але найчастіше беруть “С-15”.

  1. На першому етапі необхідно зробити точну розмітку огорожі: визначити де будуть знаходитися ворота, хвіртка, намітити місця для стовпів. Стовпи встановлюються на відстані не більше трьох метрів один від одного. Далі слід визначити потрібну висоту паркану по периметру, щоб розрахувати кількість потрібного матеріалу.
  2. На другому етапі проводиться встановлення опорних стовпів. Це можуть бути труби з квадратним перетином не менше 55 мм або з круглим перерізом не менше 76 мм. Щоб не потрапляла волога, верхній отвір рекомендується заварити.
  3. Далі потрібно викопати ями для стовпів глибиною від 1 до 1,5 метрів і шириною 150 мм. Для цього можна скористатися ручним буром. Рівень заглиблення підземної частини опор залежить від висоти огорожі – чим вищим планується паркан, тим на більшу глибину потрібно закопувати опори. Стовпи повинні бути добре укріплені, тому що таку огорожу нахилить сила вітру. При поганому закріпленні опор паркан, велика площа якого піддається силі вітру, може частково перекинутися.
  4. Дно ям для стовпів засипається середньофракційним гравієм – шар становить близько 150 – 200 мм. Потім встановлюється стовп і заливається цементним розчином або бетоном. Для установки стовпів потрібно скористатися схилом, бо стовпи повинні бути встановлені рівно вертикально. Після того, як опори будуть залиті, їх потрібно залишити на три дні до повного застигання бетону.
  5. Потім можна встановлювати лаг – сталевий поперечний профіль, який монтується для прикріплення до нього профлиста. Для лаг підійде профільована труба перетином 40/25 мм. Трубу монтуємо ребром, широкою стороною по вертикалі. Кількість лаг в кожній секції залежить від висоти паркану: при висоті 1,7 м досить двох лаг, а якщо паркан висотою від 1,7 м, буде необхідне встановлення вже трьох лаг (зверху, знизу і посередині). Верхні і нижні лаги встановлюються на відстані 30 см від верху і від краю землі. Найнадійнішим способом фіксації для їх кріплення є електрозварювання. Для захисту від іржі лаги і стовпи після установки обробляються спеціальною грунтовкою.
kak-ystanovit-zabor

6. При установці паркану важливо врахувати і тип ґрунту: якщо грунт м’який, то його окремі ділянки можуть просідати, особливо у весняний час. Це ж станеться і зі стовпами, встановленими в такому грунті. У м’якому грунті для установки стовпів споруджують стрічковий фундамент. Уздовж стовпів по низу робиться стрічковий короб – його висота приблизно 20 см. Щоб він був міцним, дошки скріплюються брусками або дротом. Потім уздовж стін конструкції прокладається  шар гідроізоляції і заливається бетоном.

7. Заключним етапом є установка профнастилу на лаги. Для кріплення використовуються саморізи по металу довжиною 35 мм і з кроком в 500 мм. Стиковка листів профнастилу між собою проводиться один на один.

8. Якщо під час встановлення на аркушах з’явилися подряпини внаслідок тертя листів один об одного, стане в нагоді балончик з фарбою відповідного кольору. Як варіант, опори можна облицювати штучним або натуральним каменем або цеглою – це додасть не тільки привабливості зовнішньому вигляду, але і міцності.

chto-nyzhno-znat-do-ystanovki-zabora

Встановлення огорожі з каменю

Огорожа з каменю виглядає дуже красиво, респектабельно, а головне натурально – вона здатна прикрасити територію будь-якого будинку. Незаперечною перевагою такого типу огорож є міцність і довговічність – по суті натуральний камінь здатний протистояти практично всім стихіям. Як правильно побудувати паркан з каменю, щоб він довго прослужив і виглядав красиво?

цвет-забора
  • Для початку потрібно вибрати матеріал. Для будівництва кам’яних огорож використовують різні види матеріалу: камінь, гальку, вапняк, піщаник, бут, доломітовий камінь.
  • Першим етапом установки такого типу паркана є виготовлення фундаменту. У більшості випадків вибирають стрічковий фундамент. Його можна виготовити двома способами. У першому випадку він робиться з бетону, а в другому з бутового каменю методом його пошарового укладання в викопану траншею і заливкою кожного шару рідким цементним розчином. Варіант з бутом можна назвати менш перспективним – він легше у виконанні, але слабше бетону по своїй міцності. Якщо ви виберете варіант з бетонним фундаментом, то враховуйте, що йому потрібно буде дати час застигнути, в той час як бутовий фундамент можна плавно продовжувати, перетворюючи поступово в огорожу без технологічних перерв.
  • При виборі бетонного фундаменту обов’язково потрібно врахувати такий нюанс, як гідроізоляція. Цьому етапу потрібно приділити особливу увагу. На початку, на стадії бетонування, в траншею ще до заливки бетоном укладається руберойд. Потім, коли бетон висохне, верхній майданчик, на який буде укладатися камінь, покривають рулонним гідроізоляційним матеріалом. Це покриття необхідно для того, щоб перешкоджати проникненню вологи з ґрунту в паркан, і уникати його псування.
  • Основна складність всього процесу установки паркану з каменю полягає в підборі камінчиків за розміром і формою. Як варіант, їх, звичайно, можна різати або колоти, але це займе додатковий час, і паркан буде виглядати менш природно в результаті. Якщо говорити безпосередньо про саму кладку з каменю, її технологія повної мірою залежить від типу матеріалу. Наприклад, піщаник або плитняк укладається за аналогією з цеглою, оброблений камінь теж. Єдине, що виділяється з цього правила, це бутовий камінь, – технологія його укладання в деякій мірі схожа з установкою опалубки. Укладається камінь з одного боку паркану, а потім з іншого, простір між ними заливається бетоном або розчином.
  • Якщо дивитися глобально на технологію вирішення питання, як побудувати паркан з каменю,вона виглядає наступним чином: спочатку викладаються стовпи. У тих місцях, де з забором буде з’єднуватися “секція”, залишаються поглиблення (порожнечі, виїмки) для укладання в них каменю. Потім закладка просторів між стовпами проводиться за принципом: почали від стовпів і закінчили в центрі. Таким чином забезпечується якісна зв’язка за допомогою стовпців.
  • Ще можна додати, що на завершальному етапі необхідно приділити належну увагу швам. Частину з них потрібно буде наповнити розчином, а деякі навпаки – очистити від нього. Робиться це за допомогою спеціального пістолету і звичайної щітки по металу. Все тут знову ж залежить від типу обраного каменю.
  • 330925
  • 8258390 1 644x461 toliq komplekt evrozabor ishlab chiqarish uskunalari evrozabor fergana
  • 2436ca74f2df2c2b0da69bd610cd1273
  • 4 evrozabor glyantsevyij blok oblitsovochnyij
  • 146910341149648200b
  • IMG 20140609 195758
  • IMG 20150430 1248131

Встановлення кованого паркану

Ковані забори це класичний тип огорож, який завжди в моді. Але вартість такого паркану досить висока, тому цей вид ніяк не набуде масовості. Ковані забори це твори мистецтва, всі вони оригінальні і підходять до різних типів будинків і ділянок. Ковані забори відносяться до секційного типу огорож, тому монтуються досить легко і недовго. Кована огорожа складається з секцій, простих в монтажі – це просто скріплення готових секцій між стовпами. Як правило, ці секції ставлять між металевими або бетонними стовпами, іноді навіть використовують декоративні бетонні блоки.

Встановлюючи ковану огорожу, можна закладати стовпчастий або стрічковий фундамент. Вибравши стовпчастий фундамент в місці розміщення стовпа, потрібно пробурити отвір відповідно до діаметра цього стовпа на глибину від 0,7 до 1,5 метрів. В отвір вставляється стовп, і все це потрібно залити монолітним бетонним розчином. Стрічковий фундамент, по суті, потрібно доповнити монолітної стрічкою. З цією метою риються траншеї, в яких потрібно бурити отвори для подальшого розміщення стовпів. Потім траншею потрібно армувати, а в отвори вставити стовпи, і все це залити бетоном.

У разі використання опорних стовпів з цегли в стовп монтується спеціальна деталь, до якої згодом буде кріпитися секція. Використовуючи металеві опорні стовпи, на них обов’язково потрібно монтувати спеціальні деталі кріплення.

Будьте уважні: цегляна кладка обов’язково повинна армуватися. Роль арматури виконає металевий стовп, навколо якого укладається цегла.

Кріплення секцій також можна робити або за допомогою зварювання, або за допомогою спеціальних кріпильних конструкцій.

Далі важливий етап – обов’язково потрібно обробити антикорозійним складом всі металеві елементи і місця зварювання.

Потім фінішний етап – фарбуємо паркан в потрібний колір.

Підводячи підсумки, відзначимо, що художня ковка має безмежні можливості для оформлення ділянки. Конструкції ажурного, прозорого типу прекрасно впишуться в будь-який ландшафтний дизайн і доповнять стиль ділянки.

І, якщо не гнатися за складністю, то цілком можна самостійно оформити ділянку за допомогою огорожі, яка має ковані елементи.

  • z3
  • shutterstock 200519561
  • Grafton Aluminum
  • kovgrada
  • 44444 1
  • 22
  • 126
  • zabor svarnoy14

Встановлення огорожі “Сітка 3D”

Зварні огорожі – це надійний невидимий захист як для приватного будівництва, так і для промислових територій, адміністративних будівель, спортмайданчиків, дитячий майданчиків, АЗС, автостоянок.

  1. Перший крок – це розмітка майданчика. По краям майданчика встановлюються стовпи розмітки, натягується мотузка по висоті, встановлюється огородження. Від центру крайнього стовпа відміряйте рівно 2 м 51 см, як до центру наступного стовпа.Повторіть дію необхідну кількість разів. У зазначених місцях зробіть поглиблення діаметром в 20-25 см і глибиною більшою, ніж глибина промерзання грунтів у вашій місцевості.
  2. Встановіть стовпи вертикально в викопані ями, застосовуючи рівень. Перевірте висоту по натягнутій мотузці.Виконайте бетонування стовпів, використовуючи армування. Встановіть панелі на дерев’яні бруски і закріпіть їх на стовпі кріпленнями.
  3. Зварні панелі мають високу міцність і широкий вибір по товщині бруска і висоті панелі. Часто зварні огорожі комплектуються антивандальними кріпленнями. Гайки закручуються в такому випадку до зриву.
  4. Якщо ви збираєте панелі на землі, обов’язково підкладіть під них дерев’яні бруски. Зібраний проліт опускають в отвір і, перевіривши рівень по горизонталі і вертикалі, роблять бетонування.
  5. Також стовпи можна монтувати на існуючу поверхню, використовуючи спеціальну основу для стовпа. Зварні огорожі можна оснастити додатковими Х і Y кронштейнами для кріплення колючого дроту.
цвет-забора

Встановлення огорожі з габіону

Що таке габіон? Габіон – це оцинкована сітка з дроту, заповнена камінням. Найчастіше зустрічаються у вигляді коробів – короб прямокутної форми з дроту, який згодом з’єднують між собою і заповнюють щебнем.

Установка габіонового паркану відбувається в декілька етапів.

  1. Перший етап: підготовка основи. Зняття верхнього шару грунту, підготовка твердої основи, трамбування основи – це потрібно зробити для того, щоб конструкція була досить стійка.
  2. Другий етап: складання коробу габіону. Всі частини короба з’єднуються спеціальними спіралями і встановлюються ребра жорсткості короба. Спіралі потрібно використовувати з оцинкованого дроту.
  3. Наступний етап – це монтаж першого ряду конструкції, на якому відбувається з’єднання коробів спіралями між собою, підшивається геотканина і встановлюються тимчасові ребра жорсткості. Далі габіон заповнюється каменем. Камінь потрібно утрамбувати, щоб між ним було якомога менше порожнеч. Спочатку засипається крупніший камінь, потім порожнечі заповнюються щебенем.
  4. Після того, як перший ряд готовий, встановлюється наступний ряд і заповнюється каменем. Ряди з’єднуються між собою, тимчасове ребро жорсткості видаляється. Потім проводиться зворотна засипка каменем.

Встановлення паркану із декоративного блоку

Укладка цього матеріалу є дуже важливим елементом. Всі фази цієї операції мають фундаментальне значення для досягнення приємного естетичного результату. Від складування блоків до приготування розчину, від типу швів між рядами блокової кладки до очищення кладки – справжні професіонали слідують певним золотим правилам, необхідним для досягнення ідеального результату.

  1. Перед початком будівництва паркану подбайте про те, щоб матеріал (блоки) зберігався в місцях, де виключається можливість його забруднення.
  2. Перед укладанням блоку необхідно зробити фундамент. Фундамент, в понятті будівництва, це підземна частина забору, яка приймає навантаження і передає її на основу (пласти грунту). Саме від надійності фундаменту залежить якість споруди, а також його капітальність і довговічність.
  3. Заливка фундаменту проводиться нижче рівня промерзання землі. Для карти паркану найбільш підходящий стрічковий фундамент з глибиною 200 мм. Стрічковий фундамент – це залізобетонна смуга, яка йде по периметру всієї споруди. Стрічку закладають зберігаючи однакову форму поперечного перерізу. Стрічковий армований фундамент працює як одне ціле, він розподіляє всі навантаження, в результаті чого стіни паркану не дадуть тріщин і деформацій. По завершенню установки фундаменту його верхня частина вкладається водовідштовхувальним матеріалом – наприклад, руберойдом. Це робиться для запобігання попадання вологи в нижні ряди паркану.
  4. Приготування робочого розчину. Перед тим, як приготувати сполучний склад для блоків, слід оцінити всі його компоненти. В якості основного інгредієнту розчину найчастіше використовується пісок, який повинен бути чистим і мати зернистість в межах від 1,1 до 3 мм, щоб забезпечити хорошу засвоюваність і правильне ущільнення швів. Цемент краще вибирати без домішок, виключено використання вапна в розчині. Після додавання води концентрація складу повинна бути жорсткою, тобто не містити води, яка призводить до його розрідження. Застосовувати для кладки необхідно тільки свіжо замішаний розчин.
  5. Укладання декоративного блоку вимагає дотримання декількох простих правил. Якщо ви будете дотримуватися їх, то без сумніву отримаєте бажаний результат. Перше – необхідно визначити товщину швів і кількість шарів укладання блоку. Для цього використовується натягнута мотузка і рівень для вирівнювання зовнішніх рядів між двома вертикальними елементами. Друге – викласти перший ряд блоку сухим способом, щоб перевірити товщину швів і можливі поздовжні розміри використовуваних блоків. Третє – перевірити за допомогою рівня з плаваючою бульбашкою повітря вертикальність бічних елементів і горизонтальність шарів блоку. Четверте -уникати забруднення блоків бризками розчину.
  6. Рекомендована товщина шва – 10-15 мм. Блок перевертається технологічним пазом вниз кладки. Це надає кладці велику стійкість, так як верх блоку в такому випадку має більш широку опорну частину. Розрівняйте шар розчину рівномірно по всій поверхні блоку. Покладіть блок на розчин і ковзаючим рухом присуньте його до найближчого блоку, додайте розчин зверху в вертикальний зазор, щоб остаточно заповнити його. Укладіть блок більш щільно, постукуючи по ньому ударами ручки кельми або спеціальним молотком. Потім видаліть з країв надлишки розчину.
  7. Кожен другий ряд за своїм периметром прокладається сіткою для жорсткої зв’язки карти полотна з колонами. У колони паркану для збільшення жорсткості вводиться вертикальний армуючий елемент.
  8. Подбайте про захист блокової кладки. Якщо піде дощ, і кладка буде залита водою ще до того, як розчин стабілізується в ній, можуть потрапити компоненти, які в подальшому призведуть до утворення висолу на поверхні. Контролюйте, щоб був дотриманий однаковий метод кладки протягом всієї роботи аж до її завершення.
  9. При будівництві паркана слід застосовувати деформаційні шви – бетонний матеріал, який при перепаді температур має властивість розширюватися або звужуватися. Це відбувається при сезонному перепаді температур. Робиться такий шов на стику полотна карти з його колоною, надалі такий шов заповнюється силіконом для зовнішніх робіт під колір матеріалу.
  10. Завершення кладки паркану з декоративного блоку включає в себе також важливу процедуру. Після завершення кладки рекомендується обробити паркан захисними гідрофобними складовими, які утворюють на поверхні гнучку і напівпроникну мембрану. Дане покриття стійке до термічних змін забору, відштовхує вологу, оберігає паркан від впливу сонячних променів і кислотних дощів.
kak-ystanovit-zabor
author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі