Встановлення парканів в зимовий період
23 Листопада, 2023
755  

Встановлення парканів в зимовий період

З настанням холодів інтенсивність будівельно-монтажних робіт на свіжому повітрі знижується. Це зниження зачіпає і монтаж парканів – але все ж таки деякі власники ділянок змушені встановлювати огорожі саме в холодну пору року. Іноді це пов’язано з потребою вкластися в заплановані терміни, але зазвичай поспіх диктується необхідністю. У деяких випадках залишати ділянку без огорожі протягом тривалого часу просто не можна — інакше навіть за цілодобової присутності сторожа будівництво буде розкрадено.

За великим рахунком нічого страшного в цьому немає. Але щоб результат не розчарував, потрібно правильно підібрати конструкцію огорожі та врахувати специфіку монтажу в зимовий час. А нюансів тут цілком достатньо — і про найважливіші ми розповімо у нашій статті.

Основні складнощі в монтажі огорож при зимових температурах

З пізньої осені до ранньої весни ми зберігаємо досить низьку температуру. Так, останнім часом трапляються часті відлиги, але передбачити їх досить складно, та й ночами однаково температура опускається нижче за нуль.

Крім того, потрібно враховувати не лише температуру повітря, а й температуру ґрунту. Короткострокова відлига після тижня сильних морозів не забезпечує швидкого розподілу ґрунтів. Тому навіть у перші дні відлиги треба працювати не за стандартною схемою — і обов’язково брати до уваги температуру та структуру глибинних шарів ґрунту.

У чому полягає складності при встановленні парканів в таких умовах?

  • Перша, досить очевидна проблема — це грунт, що змерз. При установці багатьох конструкцій, що захищають, особливо важких, виникає необхідність у проведенні земляних робіт – виїмці грунту при підготовці траншей, невеликих котлованів та інших заглиблень для фундаменту. Якщо ґрунт змерз у результаті сильних морозів – копати його навіть за допомогою спецтехніки буде непросто. Роботи вручну можуть проводитись лише після попереднього відігрівання. Найпростіший спосіб – на місці встановлення опорних стовпів для паркану розлучаються вогнища, тепло яких розтоплює лід. Метод архаїчний – але ж працює!
montazh (2)

Важливо! У холодну пору року порушується природний рух вологи у ґрунтових шарах. Через це при відтаванні ґрунту часто відзначається його обводнення, що перешкоджає нормальному виконанню робіт. Обводнений грунт копати як би не складніше замерзлого – він налипає і на лопати, і на ковші екскаваторів, і на шнеки бурильних установок. Всі ці проблеми можна вирішити, але їх вирішення вимагає додаткового часу і залучення коштів (часто дуже значних).

  • Друга, фундаментальніша, але менш очевидна складність — погана полімеризація цементного розчину. На морозі частина води у розчині перетворюється на крижані кристали, тому весь цемент гідратується, а його структурі формуються порожнини неправильної форми. Навіть якщо розчин (використовується для кладки або заливки основи) затвердіє, міцність його буде нижче проектної в рази. Зниження міцності може бути непомітним у перші місяці – але потім воно обов’язково позначиться. Як правило, такі бетонні конструкції більш схильні до розтріскування і поверхневого лущення. У випадку з фундаментом для паркану це призведе до небажаної рухливості основи та зниження проектної міцності огорожі. Особливо великий ризик високих суцільних парканів. Через парусності відчувають значні вітрові навантаження, і тому опорні стовпи будуть працювати як важіль, що ефективно руйнує ослаблену бетонну основу.
  • Зрештою, не варто забувати про температурну деформацію. На холоді об’єм та лінійні розміри більшості матеріалів зменшуються (іноді – значно). Якщо це не врахувати при монтажі паркану, то при першій відлизі деталі деформуватимуться, аж до появи помітних неозброєних оком дефектів та виривання кріплення. Чим схильніший матеріал до температурної деформації, тим сильніше буде виражена проблема. Для металевого огородження ця проблема не настільки актуальна, а ось деревина та пластик деформуються дуже сильно.
  • Ще один нюанс – зростання ризику пошкодження матеріалу на холоді. Ця проблема актуальна насамперед полімерів. Пластик і дешевий деревно-полімерний композит (ДПК) на морозі стають дуже крихкими, тому пошкодити їх при монтажі можна навіть тоді, коли ви дотримуватиметеся граничної обережності. Щонайменше це актуально для полімерного покриття металевих огорож. Якісний метал з полімерним шаром на морозі не втрачає міцності, а ось дешева (найчастіше китайська) оцинкована сталь з декоративним покриттям при сильному морозі або різкому перепаді температур може піти тріщинами по всій поверхні.

Зверніть увагу! Ще один мінус, про який рідко згадують зниження комфорту при роботі на сильному холоді. Це актуально насамперед для бетонних робіт та монтажу металоконструкцій. І якщо замішування та заливку бетону можна (і потрібно!) автоматизувати, то збирання металевої огорожі або каркаса під огорожу з іншого матеріалу неможливе без ручної праці. Так, можна працювати в рукавичках, але все одно будь-який контакт шкіри з металом на морозі – це потенційна травма.

Звичайно, всі ці проблеми можна вирішити, якщо знати про них заздалегідь. І найпростіший спосіб їх вирішення – вибір для встановлення в зимовий період такого паркану, який мінімально страждатиме від холоду.

Які конструкції небажано ставити взимку?

Спочатку проаналізуємо, які огорожі взимку ставити не варто.

  • Перший «кандидат на виліт» – легкі огорожі із пластику. Основна проблема полягає в тому, що за низьких температур ПВХ стає крихким. Якщо паркан вже встановлений, то це доставляє не так багато проблем, але поставити пластикову огорожу на холоді, не пошкодивши його – завдання дуже складне. Будь-яке кріплення та будь-яке зусилля – це потенційний ризик розтріскування по лінії напруги. Ну, і деформація, про яку ми говорили раніше, – потрібно залишати зазори для розширення пластику, причому вгадати з розміром зазору досить складно. Не виключено, що проміжок буде дуже великим і в теплу пору року між деталями залишиться щілина.
  • Наступний різновид конструкцій, який не підходить для зимового монтажу – цегляні та кам’яні огорожі. Причини зрозумілі: по-перше, для них потрібно закладати масивний фундамент, по-друге, для кладки такої огорожі використовується цементний розчин. При негативній температурі обидва фактори дуже заважають з причин, які описані вище.

Зверніть увагу! Використання присадок, що забезпечують полімеризацію цементу на морозі, є доцільним при монолітних роботах (наприклад, заливанні фундаменту). Додавати їх у розчин кладки теж можна, але ефект буде не настільки вираженим. Тому використовувати такі присадки рекомендується, коли паркан або інша кладка зводиться в холодну пору року, але при температурі вище 0°С. На морозі прискорювач полімеризації мало допоможе.

Ще одне альтернативне рішення – штучне обігрів. Але якщо для монолітних робіт методика застосовна, то при зведенні кладки ми знову упираємось у проблему обігріву великої кількості тонких швів. Знову ж таки – вирішуване, але співвідношення «витрачені зусилля – отриманий результат» вкрай непривабливе.

  • З дерев’яними парканами все неоднозначно. З одного боку, взимку деревину можна використовувати. З іншого боку, проблеми починаються при фінішній обробці: і просочування маслами, морилками або аналогічними складами, і фарбування на морозі небажані. Більшість таких складів не призначена для обробки при негативній температурі, тому якість захисту та довговічність покриття постраждають. Тому – компромісне рішення: монтаж проводиться в холодну пору року, просочення – після того, як потеплішає, а паркан просохне.
  • Паркани із профнастилу. Тут ризик не такий великий, але все ж таки його потрібно враховувати. Пов’язаний він із температурною деформацією металу: якщо ставити паркан у сильний мороз, то влітку, у спеку, листи профнастилу можуть піти «хвилями». Також можлива ситуація, коли при недостатній жорсткості ребер (наприклад, якщо ви заощадили та взяли для огорожі легкий покрівельний профнастил) внаслідок температурної деформації почнуть розхитуватися місця кріплення, аж до відриву профнастилу від каркасу.

Якщо коротко, то взимку небажано встановлювати огорожі, при монтажі яких важливу роль відіграють «мокрі» процеси. Чим менше контакту з вологою – у будь-якій формі – тим нижче буде трудомісткість монтажу і тим меншим буде шанс передчасного руйнування огорожі. Так, у деяких випадках ризики можна зменшити або звести до мінімуму – але трудомісткість та вартість робіт у цьому випадку зростуть багаторазово!

Паркани, придатні для установки в холодну пору року

То що ж можна ставити в холодну пору року? У таких умовах проводиться установка:

  • Щитових парканів як тимчасова огороджувальна конструкція. Якщо ви плануєте встановити кам’яний, цегляний або бетонний паркан, то дійсно, простіше почекати весни, а на зиму обгородити ділянку щитовим щитом. Все одно така конструкція не вимагає капітальної основи, а тимчасові опори можна встановлювати і в невеликих лунках. Замість бетонування можна спробувати забутування лунок каменем – на кілька місяців цього вистачить, зате потім простіше буде демонтувати опори. Але головне — морози, навіть найсильніші, практично не заважають процесу. Аби можна було бурити землю.
  • Парканів із сітки чи ґрати. Такі конструкції досить легкі, і тому монтаж опорних стовпів для них не є складними. Знову ж таки, можна встановити взимку часові опори, а потім, з настанням сприятливих погодних умов, забетонувати постійний каркас. З іншого боку, якщо ви не плануєте робити стрічковий монолітний фундамент, то опори можна забетонувати. Звичайно, доведеться витратитися на закупівлю протиморозних добавок – зате при правильному підході ви будете впевнені в надійності конструкції, і переробляти паркан не доведеться.

Важливо! При зміні температури може бути змінена конфігурація пробурених під установку опор гнізд. Тому запас надійності біля основи такого паркану має бути обов’язковим. В іншому випадку велика ймовірність деформації або просідання при розтерзанні ґрунту.

  • Кованих та зварних огорож. Тут все упирається в конструкцію основи. Якщо воно готове, або проект передбачає монтаж на металевих опорах — то й узимку можна ставити такий паркан (нехай і не найсильніший мороз). Якщо в якості опор використовуватимуть цегляні стовпи, то варто відмовитися від зимового монтажу.
  • Панельних (набірних) металевих огорож. Їхні основні переваги — мінімальна температурна деформація, збірна конструкція та можливість монтажу на легку конструкцію, що несе. Саме панельні огорожі («Брус», «Горизонт», лінійка огорож «Жалюзі») будуть оптимальним вибором і з точки зору зручності монтажу в холодну пору року, і з точки зору надійності, естетики та довговічності.

Важливо! Ще один полюс – досить простий монтаж із мінімумом маніпуляцій. Не потрібно використовувати зварювання, не ніжно в’язати дріт – такі огорожі збираються за принципом конструктора. Для деяких різновидів — наприклад, для огорож Лего — практично не потрібне кріплення, що при роботі на морозі стає дуже помітним плюсом.

Як бачите, основна складність, яка актуальна практично для будь-якого матеріалу – це монтаж фундаменту огорожі та фіксація опор. Якщо є можливість, всі ці роботи потрібно виконати заздалегідь, до холодів (або як мінімум до перших стабільних морозів). Надалі ж можна монтувати легкі конструкції на вже встановлені опори – у цьому випадку складнощів буде в рази менше.

Рекомендації щодо монтажу паркану в холодну пору року

Якщо для монтажу огорожі в зимовий період ви оберете панельний металевий різновид, то проблеми з деформацією на холоді та при подальшому підвищенні температури будуть неактуальними. Пов’язано це з тим, що конструкція збірних секцій передбачає наявність технологічних проміжків – тому навіть значні (у межах міліметрів) зміни габаритів будуть непомітні і не вплинуть на міцність. При цьому паркан залишиться акуратним і цілком надійним – щілини не будуть видно і точно не знизять міцність конструкції.

montazh (4)

Зверніть увагу! Це справедливо лише в тому випадку, якщо паркан був правильно заміряний, спроектований та виготовлений. Тому розробку проектної документації варто довіряти кваліфікованим спеціалістам (вони обов’язково врахують необхідність технологічних проміжків). Крім того, замовляти деталі огорожі потрібно у компаній із хорошою репутацією, які забезпечують максимальну точність виготовлення секцій. Причина – підвищені вимоги до якості металу: як ми зазначили вище, часто проблемою стає відшарування полімерного покриття дешевої китайської сталі.

Також варто врахувати таке:

  • Опори для монтажу паркану можна встановлювати в гнізда, пробурені в ґрунті. Для полегшення роботи з мерзлим ґрунтом можна використовувати мотобури – так час на підготовку отворів буде знижено. Попередній прогрів ґрунту (нехай навіть просто під шаром поліетиленової плівки) зменшить навантаження на інструмент і прискорить роботу. Ручне буріння теж можливе, але тоді ґрунт потрібно прогрівати максимально ефективно, інакше є ризик, що інструмент застрягне.
  • При бетонуванні опорних стовпів бажано застосовувати розчини з присадками, що підвищують їхню холодостійкість. Також доцільно накриття основи опори до повної полімеризації бетону та набору ним міцності – так збиток від низької температури буде мінімальним. Накривати можна поліетиленом, нетканим матеріалом, брезентом тощо. В цілому підійде будь-який матеріал з теплоізоляційними характеристиками – аж до тирси та соломи.

Важливо! Використання бетону без антиморозних присадок дуже небажане. І справа не так у швидкості застигання, як у наборі міцності. Навіть коли фундамент такого паркану застигне, частина цементних гранул залишається без гідратації, тобто конструкція буде пористою. При підвищенні температури гідратація не буде продовжена, тому фундамент доведеться переробляти при появі тріщини.

Монтувати самим чи звернутися до спеціалістів?

Якщо у вас є досвід установки парканів, і у вашому розпорядженні є достатня кількість помічників, то змонтувати просту огорожу з невеликою довжиною можна і взимку – нехай і не найсильніші морози. Але все ж таки аргументів на користь того, щоб доручити зимовий монтаж паркану професіоналам, більше:

  • По-перше, вони можуть врахувати особливості рельєфу та ґрунту на ділянці та відкоригувати конструкцію фундаменту.
  • По-друге, досвід зимових робіт дозволяє нівелювати негативний вплив низьких температур на бетон і грунт, завчасно вживши заходів.
  • По-третє, монтаж буде виконано швидше — і це дозволить дотримуватися термінів виконання будівельних або реставраційних робіт.

Зрештою, є перевага прагматичного характеру. У зимовий період замовлень на монтаж конструкцій, що захищають, порівняно небагато. Тому вам не доведеться довго чекати, коли бригада спеціалістів звільниться. Та й самі роботи виконуватимуться якісніше — майстрам у таких умовах зазвичай не потрібно поспішати на наступний об’єкт. Тож економія часу та додаткова гарантія якості теж будуть плюсом.

Як доглядати металеві паркани взимку?

  • Очищення снігу. Регулярно очищайте паркан від снігу, якщо на ділянці сильні снігопади. Сніг може бути вологим та важким, що створює додаткове навантаження на паркан і може призвести до його деформації.
  • Очищення від льоду. Якщо на огорожі утворюється лід, акуратно видаляйте його, щоб уникнути пошкодження поверхні. Уникайте використання гострих або металевих інструментів, щоб не подряпати покриття.
  • Уникайте використання агресивних засобів. Під час чищення паркану уникайте використання агресивних хімічних засобів, які можуть пошкодити поверхню металу. Краще використовувати м’яку губку або щітку з милом та водою.

Дотримуючись цих порад, ви зможете зберегти зовнішній вигляд та функціональність металевого паркану протягом зимових місяців.

Висновок

Як бачите, паркани можна встановити навіть взимку – особливо, якщо врахувати всі нюанси заздалегідь та правильно вибрати його конструкцію.

Попередня підготовка, використання протиморозних добавок для бетону, професійний підхід при проектуванні та монтажі – ось основні умови успішної реалізації такого проекту. Звичайно, краще доручити вирішення завдання професіоналам – все-таки складність зимового монтажу досить висока для самостійної роботи.

Якщо у вас виникнуть питання щодо специфіки зимового монтажу, або будуть потрібні консультації щодо підбору моделі паркану – фахівці заводу «МехБуд» з радістю вам допоможуть!

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі