Цікаві ідеї для облагородження заміської ділянки
11 Червня, 2019
672  

Цікаві ідеї для облагородження заміської ділянки

oformlenie -yzastka

У цій статті мова піде про методи облагородження заміської ділянки, основних моментах, на які необхідно звернути увагу, щоб візуально розширити територію.
Скажений ритм сучасного світу диктує свої правила, щоб бути завжди в гарному настрої, виглядати бадьорим та  веселим, людині необхідний відпочинок. У відпустку керівник не завжди може відпустити, та це й далеко, та вимагає чималих фінансових витрат. А ось заміський будинок зі своїм присадибною ділянкою – це справжній рай для душі і тіла кожного. Оригінальність в оформленні ділянки відображає характер самого заміського будинку.

1. Визначаємо межі ділянки.

Для початку озирніться навколо. Якщо дачна ділянка має невелику територію, не засмучуйтеся. І маленька ділянка може стати райським куточком, який буде доставляти тільки позитивні емоції.

  • Необхідно обмежити територію огорожею. Масивні паркани встановлювати не рекомендується, так як вони ще більше крадуть розміри і без того невеликої ділянки. Для створення огорожі найкраще підійдуть:
  • паркан у вигляді плетінки прекрасно доповнить старовинний російський стиль. Це найекономніший варіант. Для виготовлення такого паркану добре підійдуть виноградна лоза, гілки дерев. Такий вид огорожі використовується для виділення окремих зон і обрамлення квіткових клумб;
  • сітка рабиця. Цей варіант огорожі більш довговічний і буде служити основою для декорування кучерявими рослинами, що створить видимість зростаючої огорожі;
  • вічнозелена огорожа з рослин. Цей варіант буде радувати око в будь-який сезон, але це довгий процес. Найкраще підійдуть для зведення огорожі туї, ялівці, ялиці. Ця прекрасна захист від вихлопних газів, проїжджаючих машин, снігові замети.

2. Створення доріжок, формування грядок.

Правильне розташування доріжок на маленькій ділянці – це ще та хитрість, яка дозволяє візуально розширити простір. Звивається стежка, огинає клумби та  грядочки з зеленню, прокладете її через повиту рослинами арку, робіть все, що завгодно, тільки уникайте прямих геометричних ліній. Матеріал для виготовлення доріжок підійде будь-який, будь то цеглина, галька або напилення з колод кругляки.
Порадує око та  принесе значну користь декоративний город. Розмістіть його між стежками, надайте грядках звивисті обриси, та  вони відмінно впишуться в пейзаж ділянки.

3. Створення головної визначної пам’ятки участка.

Водойма  неправильної конфігурації буде відмінно доповнювати пейзаж заміського ділянки. Для цієї споруди підійде кілька квадратних метрів, розташованих в тіньовий зоні ділянки. Оригінально буде виглядати композиція водойми, обрамлена декоративним камінням та різними фігурками. Створення штучного водоймища – процес не трудомісткий, як здається на перший погляд. Потрібно затратити лише трохи сил та  фантазії, щоб ставок став головним акцентом в ландшафтному інтер’єрі ділянки.

4. Оформлення вертикальним озелененням.

Важливу роль в розширенні простору грає вертикальне озеленення ділянки. Обрамляють рослинами альтанки, арки, огорожі, навіть самі скромні будови та  результат не змусить чекати, індивідуальність ділянці буде забезпечена. Висаджуючи, наприклад, однорічні ліани на новому місці, можна надати ділянці оновлений вигляд.

Сформуйте альпійські гірки та  багаторівневі квітники, підвісьте кашпо з кучерявими рослинами на терасі, та  тим самим створите ефект квітучого райського саду.

5. Позбавляємося від кутів ділянки.

Для цього необхідне створення квітника зі скульптурами, або альтанки, або дитячого майданчика, все, що завгодно, лише б кут був задіяний та  виконував якусь функцію.

ченності.

6. Сад – оригінальність.

Він повинен бути сповнений загадок та  відкриттів, щоб з’явилося бажання розглянути всі закутки чудового містечка. Створіть для цього приховані або напіввідкриті зони для усамітнення, розташувавши їх між деревами або обгородивши їх живоплотом у вигляді виноградних кущів або троянд. А ізвивиста доріжка, виконана під колір паркану , що йде вдалину, буде створювати ефект нескінченості

7. Створення дзеркального ефекту.

Ще один підручний засіб для створення неповторного образу ділянки – це розміщення старих дзеркал. Візуально вони розширять його простір. Найкраще для їх розміщення підійдуть місця між гарними квітами, рослинністю, а кордони дзеркал можна задекорувати кучерявими рослинами.
Маленький фонтанчик чи  невеликий ставок також може візуально збільшити територію, яка буде дзеркально відображатися на поверхні води.
Таким чином, при облаштуванні дачної ділянки ретельно продумайте, яким конкретно хочете його бачити, для виконання якої функції він призначений.

Озброївшись порадами, дерзайте, не бійтеся експериментувати, дотримуйтесь пропорції, адже головне, щоб ділянка сприймаласяся як єдине ціле.

oformlenie -yzastka

Для того, щоб перебування на дачі було комфортним та відповідало тим цілям, які ставить сім’я, ділянку перед забудовою необхідно розпланувати.
При розміщенні будинку і споруд слід враховувати ландшафт ділянки. Можливо, що наявні гірки, височини, дерева відмінно впишуться в зону відпочинку або підійдуть для пристрою альпійської гірки.

Креслення плану

Накреслити план можна вручну або на комп’ютері, використовуючи спеціальну програму. Креслення краще робити в масштабі 1: 500.
При побудові креслення треба врахувати наступне:

  1. Слід розрахувати, яку площу займе будинок, скільки місця відвести під необхідні господарські забудови.
  2. Перед початком слід ознайомитися з усіма вимогами СНиП, щоб потім не виникло проблем, та  не потрібно було займатися переносом будівель.
  3. Важливо дотримати відстань між будівлями, а також відстань від будівель до ділянок сусідів та  головною вулиці
  4. Ще до початку робіт слід вирішити, де буде знаходитися, при необхідності, колодязь. Він не повинен розташовуватися ближче 20 метрів до вигрібної або компостній ямах.
  5. При плануванні розташування будинку важливо врахувати, який вид буде відкриватися з вікон. Краще, щоб з вікна було видно клумби або зону відпочинку, а не туалет чи  паркан.
oformlenie -yzastka

Основні зони ділянки

Навіть на невеликій ділянці можна розмістити багато функціональних зон. Слід врахувати, чи потрібна ігрова зона для дітей, та  як потрібно обгородити грядки, щоб вони не постраждали під час дитячих ігор.

  1. Житлова зона та зона господарських споруд. Будинок, лазня, сарай, гараж, туалет не повинні затінювати грядки або перебувати близько до ділянок сусідів
  2. Зона городництва. Вирощувані рослини повинні отримувати багато сонячного світла.
  3. Садові дерева та чагарники. Можуть займати кут ділянки, або розташовуватися уздовж його сторін.
  4. Ігрова зона для дітей .
  5.  Зона відпочинку для дорослих.

Планування зон ділянки в залежності від його форми
Найчастіше ділянка має прямокутну форму. Ця форма звична, зрозуміла, та  дозволяє розміщувати споруди і зони як зручно. Але буває і так, що територія неправильної форми. В цьому випадку слід розпланувати все значно уважніше.
1. Прямокутна форма. Дозволяє розміщувати будівлі як завгодно. При плануванні слід в першу чергу враховувати сторони світу, щоб будинок або будівлі не кидали тінь на інші зони.
2. Витягнута форма. У цьому випадку вигідніше всього розташувати будинок та  великі споруди уздовж коротких сторін ділянки. Посередині залишиться квадратне простір, на якому можна розпланувати зони відпочинку, город, місце для ігор дітей.
3. Г-подібна форма, або форма неправильного чотирикутника.

В цьому випадку, в виступаючому ділянці зручно розташувати зону відпочинку, обігравши це місце, зробивши його незвичайним. Лавки, гойдалки, перголи з кучерявими рослинами зроблять цей куточок дуже привабливим та  затишним.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі