Технічне завдання для проектування будівлі
25 Липня, 2022
314  

Технічне завдання для проектування будівлі

Робота над проектом – завдання максимально складне та трудомістке. Більше того, саме від якості проектування безпосередньо залежить кінцевий результат будівництва та оздоблення. Але й створити проект, який враховуватиме всі побажання замовника, неможливо без правильно поставленого завдання. А це означає, що перед початком проектних робіт потрібно створити, відкоригувати та затвердити окремий документ – технічне завдання.

Які завдання вирішує ТЗ, якою буде його оптимальна структура, та як використання якісного ТЗ дозволить скоротити витрати – розповімо у нашій статті!

1

Навіщо потрібне технічне завдання?

Спочатку технічне завдання — це документ, у якому сформульовані всі побажання замовника до проекту (отже — і готового об’єкта). Таким чином, чим більше конкретики буде у ТЗ, чим менше буде абстрактних понять, тим простіше буде проектувальникам, і тим ближчий результат «на папері» буде до картинки «в голові замовника».

Таким чином, технічне завдання вирішує одразу кілька завдань:

  • Формалізує вимоги до об’єкта для самого замовника (людині іноді потрібно спочатку зрозуміти, що саме він хоче).
  • Дозволяє донести ці вимоги до фахівців у галузі проектування.
  • Вже на етапі формування ТЗ дає можливість виявити протиріччя, що заважають реалізувати проект у задуманому вигляді.

Таким чином, технічне завдання стає свого роду дорожньою картою, яка направляє фахівців у процесі проектування. Воно ж фіксує основні побажання до проекту, рамки, за які проектувальник не повинен виходити, принаймні без додаткового обґрунтування.

Які ж дані мають бути в якісному технічному завданні, і що дозволить проектувальнику працювати над проектом більш ефективно?

3

Структура ТЗ: що має бути у документі?

Максимально подібне технічне завдання — запорука того, що проектувальник спочатку має повний набір вихідних даних, на які можна буде спертися. При цьому структура ТЗ може бути різною — але чим системнішим буде виклад інформації, тим простіше працюватиме з даними. Тому бажано дотримуватися певної послідовності:

Дані про місце будівництва

Можливості зведення, реконструкції або благоустрою об’єкта часто безпосередньо залежать від того, де саме розташована ділянка або об’єкт. Тому в технічному завданні зазвичай вказують:

  • Географічну прив’язку
  • Площа та конфігурацію ділянки
  • Розміщення шляхів під’їзду
  • Розміщення наявних комунікацій

Вже на етапі складання ТЗ потрібно мати на руках план території із геодезичними відмітками. А якщо ні, то ще до розробки проекту доведеться проводити геодезичні дослідження (а значить — їх доведеться включити в план і кошторис).

Ще один важливий нюанс – детальна вказівка ​​джерел електроживлення та водопостачання. Це потрібно, щоб проектна організація розуміла, які процеси потрібно закладати в проект, і заздалегідь планувала підвезення води та закупівлю/оренду генератора за відсутності електроживлення.

4

Дані про терміни

Звичайно, і в процесі розробки проекту, і в процесі виконання робіт терміни коригуватимуться. Однак у ТЗ бажано вказати:

  • Планові терміни початку роботи на ділянці
  • Можливість доступу до ділянки у певний час (якщо важливі особливості).
  • Бажаний час закінчення робіт.

Звичайно, у будівництві та ремонті досить складно вказати точний дедлайн без попереднього проектування. Однак якщо проектна організація матиме хоча б приблизні орієнтири — фахівці зможуть спланувати роботи набагато точніше.

lukas-blazek-uavyasdkzq8-unsplash

Вимоги до об’єкту

Це ключовий етап ТЗ, тому що від нього залежить, наскільки точно побажання замовника будуть втілені в життя. Роботи над цією частиною ТЗ варто вести спільно з представниками проектної організації — як правило, вони мають чек-листи, які дозволяють не пропустити щось важливе. Якщо говорити про зведення приватного будинку (як приклад), то ТЗ має містити такі відомості:

  • Бажану площу будинку, його конфігурацію.
  • Розміщення об’єкта дільниці.
  • Поверховість.
  • Кількість, конфігурація, призначення приміщень.
  • Побажання щодо розміщення комунікацій.
  • Заплановані місця підключення до комунальних мереж.
  • Особливості фундаменту/покрівлі/стін/перегородок.
  • Технології внутрішньої та зовнішньої тепло- та гідроізоляції.
  • Заплановані матеріали для обробки.

Наявність докладного переліку побажань дозволить проектній організації максимально наблизитися до ідеальної для клієнта картини — і врахувати наявні об’єктивні обмеження.

2

Як ТЗ допомагає заощадити?

Докладно опрацьоване ТЗ вирішує ще одне важливе завдання – скорочує непотрібні та необов’язкові витрати. При цьому:

  • На етапі роботи над ТЗ замовник сам розуміє, які рішення для нього пріоритетні, а від яких можна відмовитися.
  • При первинній роботі над проектним проектувальник спочатку може попередити замовника про невиправдане подорожчання та запропонувати альтернативи.
  • Наявність докладного ТЗ унеможливлює «самодіяльність» недобросовісної проектної організації, і не дозволяє «нав’язати» замовнику непріоритетні для нього рішення, які дозволять збільшити кошторис.

Оптимальною стратегією буде запитати у проектної чи підрядної організації перелік основних робіт із розцінками — тоді вже при складанні технічного завдання ви зможете орієнтуватися, чи «вписуєтеся» ви до бюджету — чи частину побажань варто відмовитися на користь більш практичних і доступних за ціною рішень.

nalogi

Висновок

Технічне завдання — це документ, який починає користуватися вже на етапі його розробки. Надалі ТЗ буде надійним орієнтиром і розробникам проекту, і представникам компанії-підрядника. Тож грамотно складене ТЗ – це запорука того, що об’єкт буде саме таким, як вам потрібно!

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі