Де купити ділянку землі?
16 Червня, 2021
155  

Де купити ділянку землі?

Незважаючи на зміни в законодавстві, вільна купівля земель сільськогосподарського призначення на сьогоднішній момент обмежена. Тому в рамках статті ми розглядаємо найпоширеніше рішення – покупку земельних ділянок під особисту забудову і ведення присадибного господарства. Чинне законодавство дозволяє такі операції з земельними ділянками – тому при наявності вільних коштів придбання землі цілком можливо.

1

Вибір земельної ділянки

Якщо гроші на покупку (і на подальший благоустрій) є – починати потрібно з вибору ділянки. При цьому слід врахувати цілий ряд нюансів.

Цільове призначення

Основна складність – не просто знайти ділянку, але підібрати територію, яка відноситься до потрібної категорії:

  • Під забудову – житлову або громадську.
  • Під особисте сільське господарство.
  • Під садівництво і т.д.

Ідеальне рішення – придбання ділянки з потрібним цільовим призначенням. Однак при необхідності можлива зміна цільового призначення – при дотриманні всіх формальностей процедура займає від півроку і вимагає значних фінансових вкладень.

3

Площа і конфігурація

Площа і конфігурація ділянки – ще два параметри, які багато в чому визначають вибір:

  • З площею все досить очевидно. Чим більше площа – тим більше корисного простору у вас буде, але тим вище буде вартість ділянки. Крім того, велика площа вимагає значних вкладень на етапі благоустрою, та й утримувати таку ділянку буде недешево.
  • Конфігурація – теж важливий фактор. Для житлової забудови найчастіше купують ділянки з формою, наближеною до квадрату. Витягнута ділянка буде не дуже зручна – крім того, доведеться монтувати огорожу великої довжини, що може стати приводом для додаткових витрат.
  • Ідеальний рельєф – рівна поверхня або пологий схил. Можливо облаштування приватних домоволодінь і на досить крутих схилах, але в цьому випадку буде потрібно проводити великий обсяг земляних робіт.

Наявна інфраструктура

Інфраструктура, яка є в наявності – важливий фактор при виборі ділянки. Звертаємо увагу на:

  • Транспортну доступність.
  • Лінії електропередач.
  • Системи водопроводу та каналізації.
  • Газопостачання.
  • Загальний благоустрій навколишніх ділянок.
  • Наявність інфраструктурних об’єктів – лікарень, магазинів, заправок, шкіл.
  • Наявність промислових об’єктів (близько розташоване підприємство – істотний мінус).

Також варто звернути увагу на те, що вже є на ділянці. Наявність огорожі, запропонованих комунікацій, будівель може бути як полюсом, так і мінусом. Якщо вони вас влаштовують, і знаходяться в хорошому стані – відмінно. Якщо вони вимагають знесення – то потрібно буде додатково вкладати гроші спочатку в демонтаж, а потім в розробку проекту і зведення інженерних споруд. Прикладом може служити огорожа: краще ніякої огорожі, ніж старий паркан – його все одно доведеться зносити і встановлювати сучасне огородження з металу або інших матеріалів.

2

Особливості покупки земельної ділянки

Купити земельну ділянку у власність можна за двома схемами:

  • Купівля у держави. В цьому випадку потрібно регулярно вивчати інформацію, актуальну для вашого регіону – дуже часто землі, які перебувають у державній власності, виставляються на аукціон або на продаж за фіксованою ціною. Найчастіше землі продаються на відкритих торгах, причому до виставлення на продаж підтверджується юридична чистота об’єкта. Інформація про такі ділянки знаходиться в Публічній кадастровій карті. Мінус – якісних державних земель не так багато, при цьому за хороші ділянки боротьба на аукціоні може бути досить жорсткою.
  • Купівля у приватної особи. Найбільш поширений варіант – приватні особи продають землю регулярно, виставляючи оголошення на спеціалізованих майданчиках. Обов’язковою буде укладення договору купівлі-продажу, причому дуже важливо контролювати, щоб ділянка, яку ви купуєте, раніше бувла приватизованою. При покупці у приватної особи варто бути обережними, тому що ймовірність юридичних складнощів вище, ніж при покупці у держави.

В обох випадках дуже важливим буде правильне оформлення документації. У список ключових документів, які надає продавець, входять:

  • Акт, що підтверджує право власності.
  • Результат експертної оцінки ділянки.
  • Документ, який підтверджує відсутність обтяжень (видається кадастровою службою).
  • Документ, який підтверджує відсутність заборгованостей.

Крім того, якщо продавець перебуває в шлюбі, то для продажу ділянки потрібна згода другого з подружжя, підтверджена документально.

4

Мінімізація ризиків при купівлі землі

Купівля земельної ділянки майже завжди пов’язана з ризиками. Уникнути їх на 100% не можна, але мінімізувати – цілком реально. Для цього:

  • Заручіться підтримкою юриста, який спеціалізується на земельних питаннях.
  • Ретельно вивчайте всі документи на землю.
  • Вибирайте ділянку, для якої кількість погоджень буде мінімальною.
  • Звірте фактичні межі ділянки із зафіксованими в документації.
  • Заздалегідь обговоріть і закріпіть документально взаємні зобов’язання – від років і форми оплати до термінів звільнення ділянки попереднім власником.

Зверніть увагу! Після того як договір купівлі-продажу буде укладений, вам потрібно буде оформити право власності на землю. Це окрема процедура: акт не оформляється автоматично при укладанні договору. Тому враховуйте необхідність візиту в центр надання адміністративних послуг – тільки після видачі Акту права власності на ділянку буде зафіксовано за законом.

Купівля земельної ділянки – відповідальне рішення, яке вимагає вдумливого підходу. Поспішати не можна ні на етапі вибору землі, ні на етапі укладання договору. Але, якщо все зробити правильно, то у вас з’явиться своя територія для будівництва будинку, ведення господарства та інших цілей.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі