Різкий стрибок цін на метал: причини і наслідки
24 Травня, 2021
349  

Різкий стрибок цін на метал: причини і наслідки

В 2021 році тренд, що намітився в 2020-м, знайшов своє продовження. Ціни на сировину і низькотехнологічні продукти продовжили зростати, тому подорожчали (і продовжують дорожчати) як метал, так і металопрокат – в тому числі сталевий і алюмінієвий лист.

Причин для такої динаміки ринку кілька – і нижче ми розглянемо основні фактори, які привели до стрибкоподібного зростання цін. Крім того, ми проаналізуємо актуальні для українського ринку тренди і реакцію на ці тренди, витікаючу від основних гравців.

3 7

Причини подорожчання: світові тенденції і внутрішній ринок

Не можна говорити про подорожчання металу в 2021 році як про окремий процесі – оскільки цей стрибок стався на тлі глобального тренду, розпочатого ще в початку 2020 року. Так, темпи зростання відрізнялися, і досить значно – але не можна сказати, що з початку минулого року був хоча б невеликий відрізок часу зі стабільними або падаючими цінами на металопрокат.

Ключових факторів, що впливають на динаміку цін, кілька:

  • По-перше, на початку минулого року було відзначено невелике зниження випуску листового металу великими постачальниками з Китаю. Зниження виробництва було не таким сильним, як в 2018 році (тоді випуск скоротили на 20% і більше), але на світову кон’юнктуру воно вплинуло. Через штучно створений дефіцит ціни пішли вгору, що і стало «спусковим гачком» процесів, які потім посилилися.
  • По-друге, по ринку в цілому серйозний удар нанесла пандемія COVID-19 (якщо бути зовсім точними, то чи не сама пандемія, а карантинні обмеження, введені більшістю країн). І якщо Китай досить швидко оговтався від наслідків, і на сьогоднішній день практично відновив обсяги виробництва на докарантинному рівні, то Європа постраждала дуже сильно. Виробництво металопрокату – не та сфера, якій було завдано найбільшої шкоди, проте негативних наслідків уникнути не вдалося.
  • Нарешті – знову через пандемію COVID-19 – значно знизився попит на кінцеву продукцію. Карантинні обмеження призвели до того, що у людей практично не залишилося вільних коштів, і тому попит на вироби з тонколистового металу істотно скоротився. Падіння було вельми відчутним – і за оцінками експертів для відновлення ринку знадобиться мінімум кілька років після зняття всіх обмежень. Результат – компанії, прагнучи залишитися на плаву, були змушені розуміти ціни на сировину.
2 8

Таким чином, можна з високою часткою впевненості стверджувати: причина різкого і тривалого підвищення цін на метал – це результат синергії декількох факторів. Окремо ні карантинні обмеження, ні світовий тренд не дали б такий результат. Але, наклавшись один на одного, вони призвели до того, що метал і металопрокат почали дорожчати лавиноподібними темпами – і поки дуже складно передбачити дату, до якої зростання цін принаймні сповільниться.

4 6

Наслідки для ринку металоконструкцій

Ринок металовиробів в Україні не настільки об’ємний, щоб самостійно задавати тренди – тому залежність його від зовнішніх факторів дуже висока. Реакція на зміну цін на світовому ринку була досить швидкою, при цьому різні категорії виробників відреагували по-різному:

  • Компанії, які працювали в основному в економ-сегменті, через інерцію управлінських рішень, а також через неможливість підвищення цін на продукцію (альтернатива – втрата єдиноъ конкурентної переваги) почали замовляти дешевшу сировину. Завдання це виявилася досить складним, оскільки основним постачальником дешевого металопрокату був і залишається Китай, який, власне, і задав тренд на зменшення обсягів випуску металу і підвищення цін. Однак ціною помітного зниження експлуатаційних характеристик продукції (тонше метал – нижче міцність) такі компанії змогли або обмежитися мінімальним підвищенням цін, або відкладати подорожчання досить довго.

  • У компаній, які конкурували з іншими виробниками в першу чергу якістю, асортиментом і сервісом, поле для маневру виявилося теж не надто широким. Європейські виробники металу, які і поставляли сировини таким компаніям, підняли ціни досить сильно – і тому виробниками готової продукції (парканів, фасадних і стельових панелей) довелося також підвищувати ціни. При цьому подорожчання не відповідало подорожчанню сировини – частина зрослих витрат вийшло компенсувати за рахунок зменшення норми прибутку і оптимізації виробництва.

1

Літо 2021: подорожчання на ринку будматеріалів

За оцінками більшості експертів, в період з червня 2020 по червень 2021 року різні категорії металу подорожчали по-різному – але в будь-якому випадку має велике значення. Величина подорожчання склала від 30-50% до 2-2,5 разів – що в цілому відповідає загальній ринковій динаміці. Крім того, зросли ціни і на сировину, яке задіюється при виробництві металу – за рік концентрат коксівного вугілля став дорожче на 40-45%.
Літне подорожчання посилилося змінами на транспортному ринку. Вартість доставки матеріалів – як сировини, так і тонколистового металу – збільшилася кратно. За деякими позиціями доставка стала дорожче в 5-7 разів – і це в першу чергу торкнулося доставки з Китаю (саме на неї були «зав’язані» дешеві виробництва, які випускали продукцію для економ-сегмента). Результат – значне подорожчання готової продукції, нехай і відкладене на кілька тижнів.
Таким чином, за станом на кінець липня 2021 зростання цін такими чинниками:

  • Світовим трендом на подорожчання металу.
  • Сезонним підвищенням попиту на будь-які будівельні матеріали (в тому числі метал), яке наклалося на дефіцит продукції, що випускається.
  • Подорожчання супутніх матеріалів – від вугілля до полімерів для захисно-декоративних покриттів.
  • Підвищенням вартості вантажних контейнерних перевезень.

На жаль, ігнорувати ці тенденції не можуть навіть досить великі виробники, у яких є «запас міцності».

5

Резюме

Стрибок цін на метал був викликаний об’єктивними чинниками і світовими трендами. Результати для ринку металовиробів в Україні стали передбачуваними:

  • Дрібні виробництва перейшли на максимально дешеву сировину, що сильно позначилося на якості готової продукції.
  • Великі компанії, що піклуються про свою репутацію, для збереження якості були змушені підняти ціни – але в цілому за рахунок оптимізації процесів виробництва металовиробів подорожчання було настільки сильним, як на світовому ринку.
  • Акцент поступово зміщується на продукцію преміум-класу – розрив по ціні між преміум та економ-сегментами скорочується, тому компанії, які виробляють преміальні конструкції, виявляються у виграші!

Літне подорожчання виявилося досить істотним – спільна дія відразу декількох факторів призвело до того, що собівартість виробів зросла на десятки відсотків.

Перспектива досить певна – до осені варто розраховувати на те, що зростання ціни сповільниться, але не зупиниться повністю (про зниження цін навіть на рівень початку 2021 року не йдеться в принципі). Тому, незважаючи на подорожчання, реалізовувати заплановані проекти варто вже сьогодні – судячи з досить очевидним тенденціям на українському і світовому ринку, в найближчі роки ні метал, ні вироби на його основі дешевшати не будуть.
Зі свого боку компанія «Мехбуд» враховує динаміку цін на ринку тонколистового металу – і вживає заходів щодо зниження собівартості продукції зі збереженням її якості і експлуатаційних характеристик. І нехай уникнути подорожчання не вдається (на жаль, ринковий тренд – цілком певний), але робота над тим, щоб мінімізувати ціни і пропонувати замовникам якісну продукцію з мінімальним подорожчанням, приносить свої плоди!

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі