На чому не можна економити при будівництві паркану
24 Серпня, 2020
343  

На чому не можна економити при будівництві паркану

Будівництво паркану – захід витратний, і тому бажання заощадити буде цілком природним. Але часто економія переходить межі розумного, і «урізання бюджету» негативно позначається на результаті.

Про те, на чому не варто економити при зведенні парканів та огорож, ми і поговоримо в нашій статті.

10

Проектування

Розробка проектної документації – це та графа витрат, яка не тільки першою виключається з бюджету, але часто в нього взагалі не потрапляє. Паркани будують «на око», приблизно замірюючи периметр ділянки, не вивчаючи рельєф і оцінюючи грунтові умови теж дуже приблизно.

2 3

Наслідки можуть бути самими різними, але вони завжди негативні:

  • Помилка при вимірі призводить до замовлення більшої чи меншої кількості секцій, або до виготовлення секцій невідповідного розміру. Як результат – переробка конструкцій, яка пов’язана з додатковими витратами.
  • Неправильна оцінка кривизни ландшафту – основна причина, по якій навколо ділянок з’являються нерівні паркани. Кривизну можна компенсувати на етапі виготовлення секцій, а ось зробити це при монтажі практично неможливо. Особливо, якщо перепад висот буде досить великим.

11
  • Нарешті, відсутність повноцінного аналізу грунтів – справжня рулетка. Вам може пощастити, і паркан простоїть десятиліття, або не пощастити – і опорні стовпи, встановлені без урахування рухливості грунту, перекосять вже через півроку.

Матеріали

Економія на матеріалах – друга за популярністю ситуація. Здавалося б, можна взяти деревину не тієї сушки, бетон трохи нижче маркою, метал з трошки меншою товщиною – і вкластися в куди більш скромний бюджет. Насправді наслідки наступають практично відразу:

8 1
  • І неякісна деревина, і низькомарочний бетон дуже погано реагують на вплив вологи, тому дерев’яні вироби будуть деформуватися і гнити, а бетонні паркани – розтріскуватися при будь-яких перепадах температури.

  • З металом меншої товщини все теж досить погано. По-перше, він більш схильний до деформацій, тому з часом конструкція буде перекошуватися. По-друге, чим тонше метал, тим сильніше на нього впливає корозія, що також призведе до зниження міцності.

9
  • Можлива ще економія на захисно-декоративному полімерному покритті на металі. Дешеві покриття набагато швидше починають відшаровуватися, що також підвищує ймовірність розвитку корозійних процесів. Ще один важливий аспект – дизайн: відтінок дешевого полімеру дуже швидко змінюється під впливом ультрафіолету.
7 1

Фундамент

Причина, по якій найчастіше починають руйнуватися якісні паркани – невідповідність фундаменту параметрам конструкції. Основні проблеми викликані саме бажанням заощадити:

  • Недостатня глибина закладки підстави.
  • Неправильний вибір типу фундаменту – стовпчастий замість стрічкового.
  • Використання неякісного бетону, який починає руйнуватися у вологому грунті.
  • Недостатня гідроізоляція фундаменту.
  • Відмова від армування фундаменту або використання занадто тонкої арматури.
6 3

Витрати на закладку фундаменту, особливо на ділянках зі складним грунтом, можуть бути досить істотними. Але дуже важливо не скорочувати їх понад необхідне: чим надійніше буде капітальна підстава, тим довше прослужить паркан, і тим менше грошей буде потрібно для його поточного ремонту. Це в першу чергу стосується важких масивних огорож, а й відносно легкі металеві паркани через високу парусність потребують масивного фундаменту.

Комплектуючі

Економія на комплектуючих може бути цілком виправданою – але це швидше виняток, ніж правило. Проблемними можуть стати будь-які елементи конструкції огорожі:

5 3
  • Використання занадто тонких, коротких або недостатньо захищених від корозії опорних стовпів – одна з ключових причин руйнування міцних огорож. Саме на опорний стовп припадає більша частина навантаження, тому він повинен бути стабільним і масивним. Тонкостінні труби, стовпи з неякісного бетону – всі вони рано чи пізно призведуть до руйнування досить стабільної огороджувальної конструкції.
  • Петлі – «слабке місце» більшості воріт і хвірток. Недостатня кількість петель або установка петель простіше / дешевше призведе до цілого ряду неприємних наслідків. У кращому випадку петлі будуть вимагати частого регулювання. Провисаючи під вагою великої важкої стулки. У гіршому – стулка повністю деформує петлі створюваним навантаженням, і доведеться виконувати перемонтаж.
  • Замки. Чим небезпечний неякісний замок на воротах або хвіртці, розповідати треба? Тут коментарі зайві: практично все, що можна сказати з цього питання, вже сказано в кримінальних хроніках.
4 3
  • Автоматика. Безперечно, можливість автоматичного відкривання комірних стулок дуже корисна – це економить і час, і сили. Але використання дешевої автоматики дуже швидко призводить до того, що стулку все одно доводиться відкривати вручну. Основна причина – передчасний вихід приводів і інших елементів з ладу: як правило, виробники такої автоматики завищують максимальну масу стулки, з якою працює система. Результат – навіть якщо ви замовите привід з запасом по потужності, його продуктивності вистачить «впритул», тому під навантаженням або на сильному вітрі система ризикує зламатися.

 

Монтаж

Самостійна установка більшості огороджень можлива – але варто мати на увазі, що це зажадає і часу, і сил, і (дуже часто) залучення професійного обладнання, якого просто немає під рукою – наприклад, для закладки фундаменту або зварювальних робіт. Так що самі власники ділянок вважають за краще монтувати тільки найбільш прості огорожі. А для складних робіт залучають майстрів.

3 3

І тут все залежить від кваліфікації бригади. Майстри з недостатньою кваліфікацією або низьким рівнем відповідальності можуть допускати ряд помилок:

  • Пошкодження деталей паркану при доставці, розвантаженні або розпаковуванні.

  • Порушення рекомендованої виробником схеми монтажу.

  • Пошкодження захисно-декоративного шару при виконанні монтажних робіт.

  • Неякісне кріплення секцій або ламелей до опор.

  • Неякісна установка і регулювання комплектуючих.

Результат такої економії буде плачевним майже завжди, а для переробки доведеться викликати майстрів з високою кваліфікацією. І – звісно ж- відповідним рівнем оплати.

Замість висновку: правильна економія при будівництві паркану

Чи можна заощадити на будівництві паркану в принципі? Можна – але, як не парадоксально, ключем до економії будуть витрати. Чим якісніше буде проектування, тим менше непередбачених витрат ви понесете в подальшому. Крім того, для зменшення фінансового навантаження варто розглянути такі рішення:

1 3
  • Купівля паркану з максимальним терміном служби – вклалися один раз і забули на два покоління.
  • Монтаж паркану співробітниками тієї ж компанії, яка робила секції – вигода буває суттєвою (плюс економія на доставці).
  • Вибір стандартних відтінків паркану – вони є в лінійці кожної компанії, і коштують дешевше нестандартних.
  • Вибір базової комплектації – краще стандартний автоматичний привід для відкривання з запасом по потужності від перевіреного виробника, ніж дорожчий «наворочений» з фотоелементами, камерами і датчиками руху, але з низькою надійністю.

Дотримуйтесь цих рекомендації – і скорочення витрат буде істотним, а ось на якості і терміні служби паркану воно не позначиться.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі