Перевірка якості виконуваних будівельних робіт
10 Лютого, 2022
1087  

Перевірка якості виконуваних будівельних робіт

У більшості випадків будівельні або оздоблювальні роботи виконує не власник об’єкту, а представники компанії-підрядника. Це призводить до того, що власнику доводиться контролювати якість виконання робіт, причому іноді на всіх етапах – від проектування до здачі об’єкта.

Так, найчастіше контроль якості можна довірити незалежним фахівцям. Але навіть тоді варто хоча б в загальних рисах розуміти, на що слід звернути увагу та  на  які ділянки необхідно дивитися в першу чергу.

Форми контролю та їх завдання

Організація контролю будівельно-монтажних та оздоблювальних робіт передбачає системний підхід,а  це означає, що недостатньо просто оцінити результат у вигляді готового об’єкту – слід звернути  увагу на основні етапи технологічного циклу.

kazestvo-stroitelstva

Відповідно, виділяють кілька форм контролю:

  1. Вхідний контроль – реалізується ще до початку робіт як такових. Найчастіше він передбачає оцінку відповідності підготовлених до роботи матеріалів вимогам, зазначеним у проекті. Контролювати потрібно як обсяг, так і сортамент, та  якість матеріалів – це дозволить на перших етапах роботи виявити порушення і при необхідності змінити підрядників з мінімальними наслідками з фінансів  та термінам.
  2. Операційний контроль – найскладніший та  трудомісткий етап. Саме його зазвичай віддають на «аутсорс», тому що для якісної оцінки необхідно доскональне знання технології. З іншого боку, сам власник теж може оцінити якість виконання робіт хоча б по їх охайності.
  3. Приймальний контроль – найважливіша частина, яка може практично в повному обсязі бути виконана власником об’єкта. При прийманні контролюється відповідність фактичних параметрів проектним, а також перевіряються ключові точки, в яких ймовірність виявлення браку  є максимальною.

Рекомендації по приймальному контролю різних будівельно-монтажних робіт ми наведемо в наступних розділах.

На що звернути увагу?

Фундаментні роботи

При закладці фундаменту важливо, щоб несуча конструкція будівлі спиралася на досить міцне та  надійне підгрунтя. Це забезпечується правильним проектуванням та  дотриманням проектних вимог при закладанні фундаменту.

kazestvo-stroitelstva

Контролю підлягають:

  • Геометричні розміри фундаменту (довжина, ширина, заглиблення).
  • Марка використовуваного розчину (контролюється згідно з документами, при сумнівах можуть бути проведені випробування).
  • Товщина та конфігурація арматури.
  • Якість поверхонь фундаменту (наявність тріщин, нерівностей, цвітіння).
  • Якість гідроізоляції.
kontrol-kazestva-stroitelstva

Несучі конструкції

Несучі конструкції будівлі – це в першу чергу стіни перекриття та перегородки, а також – крокви, на яких згодом буде закріплений покрівельний матеріал. На етапі зведення «коробки» потрібно контролювати:

  • Габарити будинку та їх відповідність проектним значенням.
  • Відхилення несучих конструкцій по горизонталі, вертикалі та площині.
  • Відповідність планування будівлі затвердженої в проекті.
  • Тип та якість матеріалів, використовуваних при зведенні несучих конструкцій.
  • Товщину стін, їх конфігурацію.
  • Якість кладки стін (відсутність нерівностей, пустот, рівномірну товщину кладки швів, якість стінового армування).
  • Відповідність конструкції кроквяної системи проектним показникам.
kontrol-kazestva-stroitelstva

Всі ці та інші аспекти необхідно контролювати періодично, в ході будівництва, а також на етапі здачі несучої конструкції. Чим раніше будуть виявлені недоліки, тим простіше (і дешевше) буде їх усунення.

Оздоблення та  теплоізоляція

Теплоізоляція та оздоблення – важливі етапи зведення будь-якого об’єкту, оскільки від якості їх виконання безпосередньо залежать не тільки експлуатаційні показники будівлі, але і комфорт людей, які будуть в ньому перебувати. Що ж потрібно контролювати?

kontrol-kazestva-stroitelstva
  • Відповідність схеми гідро- та  теплоізоляції затвердженої в проекті.
  • Товщину й тип теплоізоляційного матеріалу.
  • Тип використовуваних гідроізоляційних мембран (іноді через недогляд або наміру замість паропроникних виробів монтують пароізоляційні, що призводить до появи конденсату).
  • Відсутність продувань та пустот в теплоізоляції, які можуть виступати в якості «містків холоду».
  • Якість підготовки поверхонь до обробки (в першу чергу відсутність перепадів площин і точність прямих кутів).
  • Відповідність списку оздоблювальних матеріалів та  кольорової  гами дизайн-проекту.
  • Контроль якості монтажу підвісних систем – каркасів та стельових панелей, вбудованого освітлення.
kontrol-kazestva-stroitelstva

На цьому ж етапі доцільно контролювати монтаж комунікацій – труб та проводів – оскільки саме в процесі обробки здійснюється їх монтаж. До цих операцій бажано залучати кваліфікованих фахівців, а також проводити випробування – перевірку надійності ізоляції, перевірку електричного опору мережі, контроль витоків води / теплоносіїв під тиском та  інших

Огороджувальні конструкції як елемент ландшафтного дизайну: перевірка якості

Окрему групу об’єктів, що вимагають  перевірки, складають огороджувальні конструкції. Сюди відносяться в першу чергу паркани, а також хвіртки та  ворота. При їх встановленні  теж дуже важливо проконтролювати якість монтажу:

kontrol-kazestva-stroitelstva
  • На першому етапі перевіряються самі елементи огорожі. Як правило, огорожа поставляється або у вигляді готових секцій, або у вигляді окремих деталей, які збираються на місці. У будь-якому випадку потрібно проконтролювати кількість, номенклатуру та зовнішній вигляд виробу.
  • Наступний етап – перевірка розміщення паркану. Зсув огорожі в строну сусідської ділянки або дороги загального користування (навіть незначного) може стати підставою  для судового позову, тому дуже важливо, щоб конструкція розміщувалася там, де це зазначено в затвердженому межевому плані.
  • Далі оцінюється якість основи  паркану. Це особливо важливо для масивних конструкцій, які встановлюються  на малозаглиблений стрічковий фундамент.

Приймальний контроль огорожі включає:

  • Перевірку її геометрії (контроль габаритів, відсутністі відхилень, оцінку кутів відповідно до плану).
  • Візуальний огляд для оцінки якості збирання  та  встановлення (особлива увага приділяється місцям кріплення деталей).
  • Пошук пошкоджень захисно-декоративного покриття (актуальний для огорож з металу).
kontrol-kazestva-stroitelstva

Виконання цих операцій дозволить вам швидко знайти всі недоліки огороджувальної конструкції, та  обрати оптимальну схему їх усунення.

Процес контролю в будівництві, монтажі та обробці автоматизувати досить складно – надто різні вимоги пред’являються до різних об’єктів. З іншого боку, знаючи загальні алгоритми перевірки, та маючи уявлення про технологічні процеси, ви зможете самостійно оцінювати якість виконаних робіт. Що дозволить вам уникнути значних витрат!

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі