Сертифікація на метал
13 Травня, 2021
425  

Сертифікація на метал

При виробництві продукції, яка використовується в будівництві і обробці дуже важливим стає питання незалежного підтвердження її якості. Як правило, у кінцевого споживача немає ні достатніх знань, ні метрологічних інструментів для повноцінного контролю – тому оцінювати якість він може лише візуально. Це створює цілий ряд складнощів, тому що вимоги до якості продукції, а також до її довговічності, дуже високі.

1 1

На сьогоднішній день є два механізми вирішення цієї проблеми:

  • По-перше – репетиційне підтвердження. Гарантом якості виступає сама компанія, а точніше, її репутація. Багаторічна робота на ринку дозволяє таким виробникам заробити певний авторитет, тому їх заяви про високу якість продукції можна вважати цілком достовірними. Строгий контроль якості буде в інтересах самої компанії: будь-які мотивовані негативні відгуки завдають серйозної шкоди репутації, а значить – знижують конкурентоспроможність.
  • По-друге – незалежна сертифікація. У цьому випадку контроль якості здійснює не сам виробник, а стороння організація з достатнім авторитетом і кваліфікацією. Наявність сертифіката підтверджує, що виробник використовує якісну сировину і дотримується технології, виробляючи вироби з заявленими технічними характеристиками.

 

На практиці обидва механізми працюють одночасно і доповнюють один одного. Це означає, що проходження сертифікації в незалежній організації підвищує репутаційний рівень виробника, і служить додатковим підтвердженням його сумлінності.

3 1

Навіщо і кому потрібна сертифікація?

Сертифікація – це незалежне експертне підтвердження відповідності характеристик того чи іншого виробу нормативним вимогам. Вона може бути як обов’язковою, так і добровільною.

При обов’язковій сертифікації продукцію, яка не пройшла перевірку, забороняється використовувати на території держави. В Україні обов’язковій сертифікації підлягали (до законодавчих змін 2016 року) вироби двох великих груп:

  • Перша група – вироби, для яких характерні підвищені вимоги до безпеки споживача і навколишнього середовища
  • Друга група – вироби, призначенням яких є контроль і фіксація небезпечних для людини чинників.

У випадку з металом і виробами з металу обов’язково потрібно було сертифікувати несучі каркаси, балки перекриття, сталеві ферми, а також – панелі і елементи огороджувальних конструкцій, які використовуються на великих висотах. Це означає, що використання несертифікованого виробу могло стати причиною серйозних юридичних наслідків.

Однак це не означає, що іншим виробам – в тому числі виробам з металу – не потрібна сертифікація. Як правило, сумлінні виробники проходять процедуру отримання сертифіката добровільно. Добровільна сертифікація дозволяє отримати незалежне підтвердження якості, при цьому:

  • Отриманий таким чином сертифікат може використовуватися в якості маркетингового елемента. З точки зору кінцевого споживача куди краще придбати сертифікований паркан, комплект стельових панелей або фасадних касет, ніж продукт за аналогічною вартості – але без сертифіката якості.
  • Сертифікат має юридичну силу. Тому при вирішенні будь-яких спірних питань наявність сертифіката дозволяє підтвердити, що продукція відповідає заявленим критеріям.
2 1

Сертифікати на метал і металеві вироби

В Україні до 2016 року діяла національна система сертифікації УкрСЕПРО, в яку входило понад 800 метрологічних лабораторій. На сьогоднішній день процедура сертифікації була змінена на користь європейської системи оцінки відповідності. Сьогодні сертифікація відповідно до стандартів УкрСЕПРО носить добровільний характер – так само як і проходження сертифікації в інших системах, в тому числі в іноземних. Але, в той же час, наявність сертифіката свідчить, що компанія-виробник відповідально ставиться до якості і готова його підтверджувати. Крім того, добровільний сертифікат УкрСЕПРО по своєму значенню аналогічний міжнародному ISO 9000.

У випадку з металом (тонколистовим прокатом з цинковим або полімерним захисно-декоративним покриттям), а також виробів з металу при сертифікації підтверджується відповідність сировини або продукції технічним умовам. При проходженні добровільної сертифікації в лабораторних умовах контролю підлягають:

  • Склад металу.
  • Склад захисного або захисно-декоративного покриття.
  • Геометричні параметри сировини (товщина, різнотовщинність).
  • Зіставлення заявлених розмірів фактичним.
  • Наявність дефектів, що впливають на експлуатаційні характеристики і зовнішній вигляд.
  • Стійкість до механічних впливів.
  • Стійкість до корозії.
  • Стійкість до впливу УФ-випромінювання і т.д.

Для кожного ТУ, які використовуються в якості орієнтира при сертифікації, набір перевіряючих параметрів буде відрізнятися. Сертифікувати в Україні можуть практично будь-які вироби, в тому числі:

  • Панелі стельові металеві.
  • Панелі фасадні металеві.
  • Елементи огороджень металевих.
  • Секції огороджень металевих в зборі і т.д.

Сертифікацію за стандартами УкрСЕПРО проходить і продукція заводу “Мехбуд”. Впровадження сучасних технологій обробки матеріалів, а також використання якісної сировини і строгий контроль параметрів виробів на всіх етапах виробництва дозволяє заводу без проблем отримувати сертифікати, які підтверджують високу якість.

4 1

Відмова від сертифікації

З огляду на той факт, що сертифікація металоконструкцій і металу в Україні в багатьох випадках не є обов’язковою, багато виробників (особливо невеликі) нехтують отриманням сертифікату. Причин для цього може бути декілька:

  • Початківці виробники, який запускають лінію з виробництва панелей для парканів буквально «в гаражі», просто не знають про таку можливість.

  • Компанії з невеликим обсягом виробництва не можуть виділити час і кошти на проходження сертифікації.

Але найчастіше причина більш очевидна – проблеми з якістю. Система сертифікації в Україні працює досить чітко, і корупційні ризики в ній можна вважати вельми помірними. Це означає, що отримання сертифікату відповідності УкрСЕПРО продукції з низькою якістю (тобто з параметрами, які не відповідають ТУ або ДСТУ) буде практично виключено. Як результат – виробники, що економлять на сировині і не дотримуються технології виробництва, що не сертифікують свою продукцію, тому що не можуть пройти перевірку.

Таким чином, в умовах високо конкурентного ринку України наявність сертифіката – особливо виданого авторитетною організацією, такою як УкрСЕПРО – є серйозним аргументом на користь якості продукції та високої відповідальності виробника. А ось замовлення паркану, стельових панелей або фасадної обробки від компанії, яка не потрудилася пройти сертифікацію – це лотерея з практично гарантованим програшем.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі