Сумлінна конкуренція: чому це важливо і чому це важливо зараз
15 Травня, 2022
175  

Сумлінна конкуренція: чому це важливо і чому це важливо зараз

Питання впливу військових дій та воєнного стану на бізнес червоною ниткою проходить практично через будь-яку статтю у галузевих виданнях та на профільних сайтах. У нашій галузі цей вплив теж є визначальним — причому він проявляється іноді непередбачуваним чином.

Один з маркерів кризових явищ у будь-якій галузі — загострення конкуренції, зокрема й несумлінної. Саме про неї варто поговорити докладно.

Конкуренція між виробниками в умовах воєнного стану

Військові дії, які тривають уже третій місяць, завдали колосальної шкоди економіці країни. І не в останню чергу це позначилося на купівельній спроможності населення — грошей часто не вистачає навіть на предмети першої необхідності, тому ринки стрімко «усихають», зменшуючись обсягами в рази, а іноді й на порядки. Результат – пропорційно зростає конкуренція між виробниками.

На жаль, не всі і не завжди використовують етичні методи боротьби за ринкову нішу, що стрімко зменшується. До найпопулярніших прикладів несумлінної конкуренції належать:

конкуренція
    • Зниження якості без попередження споживача. Наприклад, якщо раніше використовувався якісніший метал європейського виробництва — компанія починає застосовувати дешевшу сировину з Китаю чи України. Ззовні модель та ж, експлуатаційні якості знижуються більш ніж відчутно.
    • Спрощення конструкції. Видалення ребер жорсткості та інших елементів здатне помітно здешевити виріб. Але це неминуче позначається на тому, як конструкція служитиме і наскільки добре вона впорається з експлуатаційними навантаженнями.
    • Маркетингові хитрощі. Окрім зниження собівартості, про яке ми сказали у двох попередніх пунктах, є цілий набір прийомів, спрямованих на недобросовісну боротьбу з конкурентами. Арсенал маркетологів тут великий — від публікації статей на замовлення до прямого копіювання найбільш затребуваної на ринку продукції.

    Саме про останній спосіб ми поговоримо докладніше.

    Ранчо АК-47: приклад несумлінної боротьби з конкурентами

    Паркан EL RANCHO, який компанія Мехбуд вивела на ринок України ще у 2020 році, досить швидко став затребуваним серед споживачів. При цьому навіть різке зниження попиту на металеві панельні огорожі, спричинене військовими діями, не звело популярності цієї моделі до нуля. Так, продажі впали — але при цьому EL RANCHO все одно продавався, хай і у значно менших обсягах.

На жаль, це не залишилося непоміченим конкурентами. На ринку з’явився паркан Ранчо АК-47, що візуально копіює оригінальний EL RANCHO. При цьому:

  • За експлуатаційними характеристиками Ранчо АК-47 значно поступається оригінальному Ель Ранчо.
  • Незважаючи на зовнішню схожість, дизайн паркану Ранчо АК-47 все ж таки спрощений — «дрібниці важливі», і конструктори Ранчо АК-47 це явно не враховували.
  • Незначна різниця в ціні між оригіналом та Ранчо АК-47 явно не відповідає різниці як, і забезпечується за рахунок використання більш дешевих матеріалів.

Ну, і суто суб’єктивна ремарка — спроба підмінити якість патріотизмом, придумавши для паркану «мілітарі-назву» АК-47, виглядає не надто привабливо. Особливо зараз.

Як конкурувати максимально етично?

Варто застерегти потенційних покупців: замовлення дешевших підробок, що копіюють оригінальні бренди, у 100% випадків призводить до розчарування. Економія на якості та інженерних рішеннях стає причиною раннього виходу конструкцій з ладу та втратою ними привабливого зовнішнього вигляду. Тому економія стає причиною додаткових витрат у недалекому майбутньому.

71

Що ж до виробників, то у них все ще залишається достатньо інструментів для того, щоб сумлінно конкурувати в умовах частково випаленого війною ринку. Насамперед це:

  • Перегляд лінійки продуктів за рахунок виведення на лідируючі позиції продуктів, найбільш затребуваних в умовах обмеженого попиту.
  • Розробка (якщо є така можливість) продуктів, які відповідають ринковим трендам, що змінилися.
  • Максимально повне інформування потенційного покупця про споживчі якості продуктів.
  • Активне маркетингове просування за допомогою сучасних засобів (зокрема соціальних мереж).
  • Оптимізація виробництва зниження собівартості продукції — так, нині споживачеві потрібні великі обсяги якісних, але недорогих виробів.

Всі описані методи працюють у висококонкурентному середовищі, і вони залишаються цілком етичними. Саме таку стратегію дотримується компанія МехБуд — і до того ж ми закликаємо колег по ринку. Тому що скопіювати чужу продукцію і назвати її Ранчо АК-47 можна — але зробити цей паркан хоча б не гіршим за оригінальний EL RANCHO вже набагато складніше.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі