Як зміниться ринок тонколистового металу у 2023 році
20 Січня, 2023
120  

Як зміниться ринок тонколистового металу у 2023 році

Щорічно компанія «Мехбуд» аналізує тенденції на ринку тонколистового металу — основного матеріалу, що застосовується під час виробництва продукції заводу. 2023 рік не став винятком — ми розуміємо, що через військово-політичні чинники дати досить точний прогноз розвитку ринку буде дуже складно, але оцінити основні тенденції ми спробуємо.

Отже, яким був ринок тонколистового металу минулого 2022 року — і чого очікувати від 2023 року?

list (5)

Чинники, що впливають на стан ринку

У 2022 рік ринок тонколистового металу увійшов із досить високими цінами на сировину та досить високим попитом. Давався взнаки відкладений за рахунок карантинних обмежень попит, який накопичувався і був відновлений після поступового скасування карантинів у більшості країн. Крім того, спад виробництва в Китаї, який супроводжував системну кризу китайської економіки, призвів до того, що масштаби випуску тонколистового металу зменшилися і навіть у нижньому ціновому сегменті попит почав перевищувати пропозицію. За китайським металом «підтягнулися» ціни на метал із східної та західної Європи.

Ключовим чинником, який вплинув на ринок металу — не лише в Україні, а й у світі загалом, стало повномасштабне вторгнення Російської Федерації. Результати:

  • Введення масштабних пакетів санкцій
  • Розрив логістичних ланцюжків
  • Порушення або повне знищення багатьох каналів постачання сировини

Таким чином, військове вторгнення РФ призвело до серйозних проблем у цілих сегментах світової економіки — у тому числі і в галузі виробництва металу, і в галузі його споживання. Економічна кон’юнктура стала вкрай несприятливою для капітальних інвестицій, тому багато проектів було або заморожено, або скасовано.

Другий комплекс факторів, що впливають на ринок металу, — це стан власне китайської економіки (Китай у будь-якому випадку залишається одним із найбільших постачальників цієї сировини). Певне оздоровлення сталося, проте ризик повторної хвилі коронавірусної інфекції та політична нестабільність не дають говорити про те, що тренд буде позитивним протягом тривалого часу.

Якщо ж говорити про Україну, то 2022 року з лютого до травня попит на тонколистовий метал був мінімальним — з об’єктивних причин. З травня експерти ринку відзначають відновлення попиту — звільнені території та регіони, від яких вдалося відсунути лінію бойового дотику, гостро потребували відновлення житлового фонду. 2023 року тенденція до зростання має продовжитися — але її інтенсивність безпосередньо залежить від ефективності Сил Оборони України та міжнародної військової підтримки. Іншими словами, вирішуватиме, яким буде попит на тонколистовий метал в Україні, будуть Залужний та Байден.

Динаміка цін на метал на відрізку 2022 – 2023 р

Динаміка цін на тонколистовий метал на ринку досить однозначна:

  • Початок минулого року ознаменувався значним зростанням через дефіцит металу на ринку та активізацію попиту, про який ми говорили вище.
  • Пік (так уже вийшло, запас для зростання ще був) припав на кінець лютого.
  • На хвилі політичної нестабільності ціни значно знизилися і вийшли на плато приблизно у травні-червні 2022 року.
  • Наприкінці 2022 року було відзначено зростання цін, яке дещо загальмувалося через повідомлення про можливе повторення пандемії в Китаї.
  • Початок 2023 року проходить в умовах помірного зростання цін на тонколистовий метал — але загалом ціни досить стабільні, і ситуація є досить передбачуваною (наскільки вона може бути передбачуваною в умовах сучасної політико-військової ситуації).

Крім того, варто зауважити, що через значне падіння курсу гривні для українського споживача ціни на тонколистовий метал все ж таки значно зросли — і компанії, які виробляють продукцію на основі цієї сировини, були змушені мінімізувати прибутковість, щоб хоч якось утримати конкурентні ціни. Але, на жаль, подорожчання торкнулося майже всіх позицій в асортиментних лінійках.

Без імені

Прогнози на 2023 рік

Перед тим, як аналізувати тренди, які будуть актуальними для України у 2023 році, варто зазначити, що весь аналіз передбачає помірно-оптимістичний розвиток подій. Повторне повномасштабне вторгнення РФ у північних регіонах практично гарантовано обрушить ринок — і нехай ймовірність вторгнення з Білорусі поки що розцінюється як незначна, відкидати її не варто. З іншого боку, є підстави припускати, що щонайменше у другій половині року військові успіхи Сил Оборони України дозволять активізувати процеси відновлення неокупованих територій — і попит на тонколистовий метал (насамперед для вентильованих фасадів та огорож) буде зростати.

Власне виробництво

Власне виробництво металопрокату в Україні перебуває у незавидному стані. Причин тут одразу кілька:

  • Частина підприємств, які виробляли металопрокат, повністю зруйновано (або перебуває на окупованих територіях — але й там не обійшлося без масштабних руйнувань).
  • Частина підприємств працює на мінімальній потужності через проблеми зі збутом основної продукції та нестабільним енергопостачанням.
  • Нарешті, в Україні в принципі не виробляється основна марка сталі для легких тонкостінних конструкцій (ЛСТК, тобто вентильованих фасадів, корпусів, огорож тощо) – S350gd.

Таким чином, можна зі 100% упевненістю стверджувати — галузь перебуває в критичній залежності від імпорту, і подолати цю залежність у найближчий рік (а точніше — у найближчі кілька років чи десятки років не вийде).

Джерела імпорту

Хто ж буде основним джерелом імпорту тонколистового металу до України? Тут ситуація знову безпосередньо залежить від зовнішньополітичних чинників:

  • Китай, який теоретично може забезпечувати більші обсяги, навряд чи запропонує українським компаніям вигідні ціни, тим більше, що проблеми з логістикою будуть колосальними. Якась частина китайського імпорту збережеться, але навряд чи вона відіграватиме важливу роль.
  • У сформованих умовах основними постачальниками тонколистового металу, зокрема з полімерним покриттям стають країни східної Європи та Туреччина. Так, з урахуванням падіння курсу гривні турецький і східноєвропейський метал буде досить дорогим — але все ж таки подорожчання не буде критичним. Тим більше, якщо попит відновиться хоча б частково, і підприємства будуть націлені на закупівлю досить великих партій.
  • Німеччина залишиться надійним постачальником якісного металу, але обсяги поставок будуть очікувано невеликими. З іншого боку, активізація процесів відновлення інфраструктури та житла може супроводжуватись включенням України до міжнародних програм — і закупівля сировини може проводитись у рамках цих програм.
list (4)

Висновок

І загальносвітовий, і український ринки металу сьогодні перебувають у складному становищі. І економічні чинники тут вторинні: динаміка та тенденції залежать безпосередньо від факторів військово-політичного характеру. З іншого боку, хоча про повне відновлення цього сегменту ринку говорити зарано, є підстави для стриманого оптимізму. Великі виробники зберегли виробничі потужності, будівництво ведеться і його обсяги наростатимуть – тому й попит на тонколистовий метал для покрівель, фасадів та огорож очікувано зросте.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі