Негорюча стеля: яку конструкцію вибрати?
10 Червня, 2022
269  

Негорюча стеля: яку конструкцію вибрати?

Потреба в покупці і монтажі стелі, яка матиме високі показники вогнестійкості, виникає частіше, ніж здається на перший погляд. Вогнестійкість оздоблювальних матеріалів важлива практично скрізь – тому і попит на них залишається стабільно високим.

Де буде потрібно негорюча стеля, і які матеріали варто вибрати для його обробки – розберемося в нашій статті!

Де потрібні вогнестійкі стелі?

Застосування вогнестійкої стелі виправдане майже завжди – захист від пожежі в принципі не може бути зайвим. Однак у деяких випадках вогнестійкість не просто бажана — наявність негорючої стелі буде обов’язковою тоді, коли ризик займання особливо високий.

Де ж потрібні негорючі стелі?

  • Насамперед — у приміщеннях, де знаходиться велика кількість людей. Офіси, торговельно-розважальні центри, кафе, ресторани, магазини, медичні заклади, школи, дитячі садки — все це об’єкти з підвищеними вимогами до пожежної безпеки. Використання горючих матеріалів для обробки стелі в таких приміщеннях буде неприпустимим.
  • По-друге, негорючими повинні бути стелі в приміщеннях, в яких є висока ймовірність контакту обробки з відкритим полум’ям або іскрами. Це можуть бути кухні кафе та ресторанів, лабораторії, підприємства харчової промисловості, робочі цехи тощо. Окремої згадки стоять АЗС або автостоянки – пари бензину в повітрі роблять будь-які елементи оздоблення пожежонебезпечними. Тому стелі мають бути виготовлені з негорючих матеріалів.
  • Нарешті, вогнестійка обробка обов’язково застосовується під час оформлення евакуаційних виходів чи прирівняних до них приміщень. Тобто маршрут, яким люди повинні евакуюватися при можливому загорянні, обов’язково обробляється негорючими матеріалами.

Матеріали для негорючої стелі

Вогнестійкість конструкції може бути виражена різною мірою. Мінімум – це відсутність відкритого полум’я при контакті з вогнем, самозагасання та не підтримка горіння за відсутності додаткового джерела. Максимум – стійкість до займання навіть при контакті з високотемпературним полум’ям.

Матеріали, які виробник позиціонує як негорючі чи вогнестійкі, відповідають цим вимогам по-різному.

Зверніть увагу! Ми не розглядаємо стелі з ПВХ, що навіть позиціонуються виробником як вогнестійкі, і стелі з дерева з вогнебіозахисними просоченнями. Стійкість до горіння вони найчастіше недостатня.

Стельові натяжні мембрани

Натяжна стеля – це рішення, популярне для приватних будинків та квартир. Натяжні стелі застосовуються і в офісах, але зазвичай їх встановлюють у приміщеннях невеликої площі. Деякі моделі мембран для натяжної стелі позиціонуються як негорючі. Це можуть бути:

  • Полімерні полотна, стійкі до впливу високих температур, що не плавляться і не підтримують горіння.
  • Тканинні стелі на основі текстильного матеріалу з вогнезахисним просоченням.

На жаль, негорючими такі стелі можна назвати дуже умовно. Полімерні полотна все одно плавляться, нехай і не так швидко, як звичайний вініл. Тканина з просоченням не горить – але тліє, при цьому утворюється великий обсяг газоподібних токсинів. Тому негорючість такої стелі є сумнівним — швидше, це компромісне рішення.

1

Гіпсокартонні стелі

Гіпсокартон і його аналоги (наприклад, гіпсоволоконний лист) дійсно не мають високої горючості. Але при цьому:

  • Сама конструкція може прогоріти – на 100% ризик не виключає навіть використання вогнестійкого ГКЛ.
  • Монтаж гіпсокартонної стелі передбачає обробку декоративними матеріалами – а вони вже можуть бути пальними.

Тому негорюча стеля на основі гіпсокартону можна змонтувати, але при сильному загорянні є ризик, що конструкція підведе, і полум’я буде поширюватися.

2

Стелі на основі мінеральних плит

Плити з пресованого мінерального волокна, які використовують при монтажі стель типу Армстронг, дійсно добре витримують вплив високих температур. Навіть звичайні плити підпалити дуже складно, а моделі з вогнезахисними просоченнями згасають відразу ж, як припиняється контакт із відкритим полум’ям. Тому з погляду вогнестійкості у таких стель все непогано.

На жаль:

  • Від поширення вогню стеля із плит не захищає.
  • Самі плити бояться вологи і при контакті з водою або вологим повітрям набухають і деформуються.
3

Металеві підвісні стелі

Метал – матеріал з максимальною вогнестійкістю, тому саме металеві стелі варто монтувати там, де потрібно максимально ефективно захистити обробку від займання. Навіть за тривалого впливу відкритого полум’я метал починає горіти. Крім того, протягом тривалого часу метал зберігає міцність навіть при сильному нагріванні – і тому стеля може стати серйозною перешкодою на шляху розповсюдження вогню.

Вогнестійкими можуть бути стелі:

Кубоподібні стелі та стелі «Грильято» самі не бояться полум’я — але через свою структуру не можуть перешкоджати його поширенню. Втім, таке завдання і не ставиться, тому практично будь-які металеві підвісні стелі можуть використовуватися при обробці приміщення з підвищеними вимогами до пожежної безпеки.

Варто також врахувати, що на вогнестійкість металевої стелі впливають:

  • Товщина металу – чим товща основа, тим більшу температуру стеля витримає без деформації.
  • Якість полімерного покриття – сучасні полімери не підтримують горіння і плавляться тільки за дуже сильного нагрівання.

Саме тому при виборі металевої негорючої стелі варто віддавати перевагу стелі від перевірених виробників — таких як завод металовиробів Мехбуд. Використання якісної сировини та суворий контроль якості продукції забезпечать стелі високі показники вогнестійкості.

Висновок

Негорюча (або малогорюча) стеля може бути виготовлена з різних матеріалів. Однак саме стельові конструкції на основі металевих касет, панелей або рейок мають оптимальну комбінацію вогнезахисної якості з практичними та дизайнерськими характеристиками.

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі