Утеплення фасаду взимку. 1 частина
14 Листопада, 2022
1085  

Утеплення фасаду взимку. 1 частина

Наближається час опалювального сезону, який обіцяє бути не найпростішим. В рамках підготовки до холодів дуже важливо провести повноцінну теплову модернізацію будівлі, що дозволить зменшити втрати тепла. Саме тому команда Заводу «МехБуд» підготувала для вас програму, яка буде цікава тим, хто хоче для своєї будівлі теплу та економічну зиму незалежно від будь-яких факторів, а також тим, хто хоче застосувати оригінальні та максимально ефективні архітектурні рішення для будівель та споруд будь-якого. типу та призначення.

Утеплення будівель та споруд: короткий екскурс в історію

Завдання утеплення стін будівлі стояло перед будівельниками дуже давно. Як тільки люди почали освоювати території з несприятливим температурним режимом, вони почали будувати житла та утеплювати їх у різний спосіб. Згодом технології вдосконалювалися і почали забезпечувати не лише зниження тепловтрат, а й нормалізацію загального мікроклімату у приміщеннях.

Історично технології утеплення будівель та споруд з’являлись у такому порядку:

  1. Збільшення товщини стіни. Тут все просто – чим вища товщина стінки, тим менше тепла вона пропускатиме. Мінус очевидний: будівництво товстостінної будівлі пов’язане з величезними витратами. Зростає і трудомісткість робіт і витрата матеріалу.
  2. Мокра технологія утеплення. В цьому випадку стіна (а точніше, несуча частина) має меншу товщину, але зовні на конструкцію наноситься шар матеріалу з малою теплопровідністю. Матеріал може бути різним – наприклад, раніше використовувалася суміш глини з соломою, сьогодні для цієї мети застосовується екструдований пінополістирол. Мінус – шар теплоізоляційного матеріалу порушує природну вентиляцію стінового огородження, і без регулярного провітрювання в будівлі підвищується вологість.
  3. Монтаж навісного вентильованого фасаду. Незважаючи на сучасне звучання, технологія з’явилася за часів Стародавнього Єгипту, а на Русі використовувалася при будівництві храмів та інших великих будівель. Полягає в тому, що на стіни будівлі монтується шар паропроникного утеплювача, який закривається зовнішньою обробкою. Утеплювач зберігає тепло у приміщенні, але не заважає циркуляції повітря. Оздоблення запобігає продуванню утеплювача, захищає його від намокання та механічних пошкоджень.

На сьогоднішній день саме монтаж вентильованих фасадів можна вважати найсучаснішою та найефективнішою технологією теплоізоляції. Методика застосовується при будівництві нових будівель, крім того, у такий спосіб можна швидко підвищити теплотехнічні характеристики будівлі під час її реконструкції чи реставрації.

navesnye-fasady-01

Металеві навісні вентильовані фасади від заводу “МЕХБУД”

Навісні фасади, що вентилюються, – облицювання фасаду споруди, яка характеризується наявністю вентильованого простору між зовнішньою захисною конструкцією і стіною будівлі. При цьому фасадне облицювання:

  • Захищає основні стіни будівлі від негативних факторів
  • Прикриває теплоізоляційний шар
  • Захищає утеплювач від продування
  • Захищає теплоізоляцію та стіни від вологи
  • Виступає бар’єром на шляху УФ-випромінювання, яке може пошкоджувати деякі теплоізоляційні матеріали та герметики.

Матеріали для облицювання фасаду можуть виготовлятися у вигляді:

  • Рейок
  • Касет
  • Панелей різної форми

Завод «МехБуд» виготовляє фасадні касети та панелі з оцинкованої сталі або алюмінію з полімерним покриттям. Також в асортименті компанії – кронштейни, кріплення та інші елементи несучих конструкцій, які використовуються для монтажу навісних фасадів, що вентилюються.

Але ми пропонуємо не лише фасадні панелі чи сайдинг. Ми спеціально для вас підібрали найкращих постачальників утеплювача та захисну плівку (ветробар’єр) уклавши з ними дилерські угоди. Завдяки цьому ми можемо запропонувати найвигідніші ціни на комплексне утеплення фасаду будівлі. Повний перелік матеріалів включатиме:

  • Несучі конструкції для монтажу навісного фасаду
  • Теплоізоляційний матеріал
  • Вітрозахисні матеріали на основі паропроникної плівки або мембрани
  • Фасадні касети, рейки або панелі із оцинкованої сталі/алюмінію з полімерним покриттям.

Принцип роботи навісного вентфасаду

Який принцип роботи навісного вентфасаду? Яким же чином він оберігає стіни та утеплювач?

Основна особливість – монтаж теплоізоляційного матеріалу на стіни з подальшим перекриттям утеплювача фасадним оздобленням на незалежних кронштейнах. При цьому:

  1. Між металевою конструкцією з рейок або касет і утеплювачем утворюється повітряний прошарок
  2. Циркуляція повітря у цьому зазорі забезпечує нормальну, природну вентиляцію.
  3. Під час руху повітря активізується повітрообмін, вологе тепле повітря піднімається вгору, за рахунок чого надлишок вологи видаляється зі стінового огородження і волога не накопичується в теплоізоляційному шарі.

У вентиляційних фасадах термоізолюючий шар представлений мінеральною ватою у вигляді рулонів або плит, які до стіни будівлі. Вибір на користь мінеральної вати роблять через її негорючість і хорошу теплоізоляційну здатність. Крім того, можливе комбіноване утеплення:

  • Внутрішній шар – скловолоконні плити
  • Зовнішній шар – мінеральна вата завтовшки не менше 40 мм

Термоізолюючий шар повинен бути захищений від вітру та пари для цього використовується спеціальна плівка. Співробітники «МехБуд» підготували для Вас найкращі та найрізноманітніші пропозиції термоізоляційних матеріалів та плівок для захисту утеплювача від продування та вологи.

Зверніть увагу! Не можна використовувати для ізоляції утеплювача поліетилен та аналогічні матеріали. Вони не мають потрібної паропроникності, тому порушують природну вентиляцію стіни. Застосування поліетилену зводить нанівець всі переваги вентильованого фасаду, провокує зростання вологості в приміщенні і може спричинити грибок або плісняву.

Крім того:

  • Вода і бруд не потраплять всередину систем навісних фасадів, адже елементи обрамлення, які є декоративним з’єднанням фасадних площин, захищають його від подібних факторів, а також забезпечує додаткову вогнетривкість. У конструкції використовуються цокольні планки, козирки, нащільники та інші деталі, що захищають внутрішній об’єм від попадання вологи, пилу та сміття, але при цьому зберігають проникність для повітря.
  • Завдяки використанню регульованих кріплень, вентильований фасад допомагає приховати недоліки стінового огородження – нерівності та відхилення можна замаскувати обробкою без трудомісткого вирівнювання. Також каркас зменшує статичне навантаження на покриття, зокрема навантаження від вітру.
  • Кожна хата, кожна будівля унікальна, а кожен власник хоче ще й подбає про його зовнішню красу! На заводі «МехБуд» є широкий вибір матеріалу в різній колірній гамі за каталогом RAL, при цьому ви можете замовити ексклюзивний колір або текстуру фасадної обробки. Розміри та комбінації касетних та рейкових фасадів задовольнять навіть найвишуканіших покупців.
5-3

Технології встановлення навісного вентильованого фасаду від Мехбуд

Установка каркасу та вентильованого фасаду може здійснюватися трьома способами:

  1. У несучій частині стіни кріпляться кронштейни, але в них фіксуються вертикальні і горизонтальні профілі.
  2. Несуча конструкція закріплюється безпосередньо на стіни. Саме цей варіант використовується як основне при виробництві навісних конструкцій від МехБуд.
  3. Вертикальний профіль закріплюється на анкерні шпильки.

Зверніть увагу! Вибір технології повинен проводитись фахівцем з урахуванням особливостей стінового огородження, розрахункових навантажень, товщини теплоізоляційного шару та інших факторів.

З’єднання деталей зовнішнього фасадного екрану (навісного облицювання) та несучої конструкції здійснюється за допомогою кріплення, що забезпечує розрахункову надійність. Можуть використовуватися:

  • Самонарізи по металу (з буром).
  • Заклепки.
  • Розпірні дюбелі.

Для кріплення теплоізоляційного матеріалу до стіни використовуються пластикові тарілчасті дюбелі зі стопорними шурупами, анкерами або шпильками. Діаметр кріпильних елементів визначається фахівцями з монтажу з урахуванням матеріалу стінового огородження і характеристик утеплювача – чим вище буде витягування, тим вище вимоги до надійності кріплення.

Крім того, теплоізоляційні характеристики вентиляційного фасаду також впливають параметри кронштейнів (розміри, матеріал, конфігурація).

Проміжний висновок

Навісний фасад, що вентилюється, – це сучасна конструкція, яка дозволяє не тільки утеплити будівлю, але і нормалізувати її мікроклімат. Компанія «Мехбуд» виготовляє комплектуючі для зовнішнього оздоблення фасадів, а також пропонує повний комплекс матеріалів для фасадного утеплення.

Детальніше про теплотехнічні розрахунки для утеплення фасадів, а також переваги навісних фасадних систем на основі касет, панелей і рейок «Мехбуд» ми розповімо в наступній статті.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі