Освітлення фасадів: найбільш важливі аспекти
10 Лютого, 2022
1549  

Освітлення фасадів: найбільш важливі аспекти

Фасад будь-якої будівлі – і житлової, і громадської, і комерційногї – без перебільшення може вважатися її «візитною карткою». І якщо в денний час зовнішній вигляд фасаду визначається в першу чергу його обробкою, то вночі на перший план виходить освітлення.

Освітлення фасадів – це досить специфічна інженерна галузь, яка зачіпає як суто практичні аспекти, так і питання дизайну. Іншими словами, фасадне освітлення повинно бути і практичним, і привабливим одночасно.Вибір фасадного освітлення залежить від цілого ряду параметрів, але пріоритетними будуть ті завдання, які повинні вирішувати освітлювальні прилади, а також сама конструкція фасаду. Саме цих аспектів ми і торкнемося у цій статті.

Функції фасадного освітлення

osveshenie-fasada

Фасадне освітлення вирішує два основні завдання: власне функціональне і декоративне. Для цього фасади будівлі обладнуються освітлювальними приладами різних типів, які відрізняються як за характеристиками, так і за принципом дії.

Функціональне освітлення призначене для того, щоб робити яскравим фасад і покращувати видимість на прилеглих до нього ділянках, в першу чергу підходах і під’їзних шляхах.
Також до функціонального освітлення відноситься підсвічування ідентифікуючих об’єктів – вивісок, банерів, логотипів і т.д.
Декоративне освітлення дозволяє перетворити зовнішній вигляд будівлі, органічно вписавши її в ландшафт ділянки або в міське оточення.
Монтаж декоративного освітлення дозволяє вигідно підкреслити архітектурні переваги об’єкту. У випадку з комерційними будівлями декоративні світлові прилади виконують маркетингову функцію, привертаючи увагу до об’єкту.

фасада2

При цьому потрібно врахувати, що і функціональне, і декоративне освітлення фасадів повинно бути:

  • Енергоефективним.
  • Безпечними.
  • Досить комфортними для оточуючих.

Дотримання цих вимог є обов’язковим, тому перед монтажем освітлювальних приладів необхідно виконати великий обсяг проектних робіт, попередньо продумавши розміщення точок освітлення і напрямок світлових потоків.

Найбільш популярні рішення в світловому дизайні

Світловий дизайн фасадів будівель – напрямок в дизайні, який сформувався вже кілька десятків років тому. Будь-який фасад (як стандартний, цегляний або бетонний, так і сучасний, з обробкою металевими панелями або склопакетами) можна радикально змінити на краще, якщо інтегрувати в його обробку освітлювальні прилади.

На сьогоднішній день використовується кілька типових схем, які при бажанні можна комбінувати:

Фонове освітлення. Одна з найбільш популярних схем, відносно проста в реалізації. Освітлювальні прилади розміщуються таким чином, щоб основна частина площі фасаду була висвітлена повністю або частково. Як правило, фоновим способом висвітлюється центральна частина фасаду, а крила будівлі або бічні прибудови залишаються затемненими (але не повністю темними).
Акцентне освітлення. В даному випадку використовуються точкові або спрямовані світильники, які дозволяють підсвітити тільки деякі архітектурні деталі. Найчастіше акцентне підсвічування направляється на колони або консолі, ротонди, вікна або ленінцю (якщо мова йде про історичні будівлі). При акцентному  освітленні сучасної будівлі обробленої металевими панелями або касетами, центром уваги може стати логотип компанії на фасаді, вивіска і т.д.

фасада 3
  • Контурне освітлення. Реалізується за допомогою гірлянд і світлодіодних стрічок. Освітлювальні прилади монтуються по периметру будівлі і по краях його окремих елементів, формуючи світловий «каркас». При декоруванні фасаду, обробленого сталевими касетами, допускається закладка світлодіодних стрічок в зазори між елементами фасадної обшивки.
  • Художнє підсвічування передбачає комбінування описаних схем з використанням різнокольорового або динамічно мінливого освітлення. Вона найбільш складна в реалізації та застосовується в основному для декорування пам’ятників архітектури або комерційних будівель, в першу чергу торгово-розважальних центрів.
osveshenie-fasada

Залежність освітлення від типу фасаду

Крім функціональної схеми при проектуванні і монтажі фасадного освітлення потрібно враховувати і сам тип будівлі. У різних випадках завдання відрізняються кардинально, і тому підходи до їх вирішення повинні бути самими різними.

Приватні будинки

Освітлення фасаду приватного будинку – завдання і просте, і складне водночас. З одного боку, невелика площа дозволяє використовувати не найяскравіші світильники. З іншого – фасади приватних будинків часто мають складну конфігурацію, тому може знадобитися установка безліч точок освітлення.

фасада5

Зазвичай використовуються:

  • Точкові світильники на виступаючих карнизах.
  • Софіти і Спотлайт, встановлені на грунті перед фасадом.
  • Функціональні світильники на виносних консолях біля входу або кулясті світильники на опорах ганку.

Важливо! Якщо для обробки стін використовувався металлосайдінг або рейкові фасадні системи, то є ймовірність «виблискування» підсвічування на глянцевих поверхнях. Щоб уникнути цього, слід вибирати оздоблювальні матеріали з якісним полімерним покриттям (прикладом можуть послужити фасадні панелі від заводу «Мехбуд»).

osveshenie-fasada

Історичні споруди

Декоративне освітлення будівель, що мають історичну цінність – завдання досить складне. Світловий дизайн повинен підкреслювати архітектурні особливості конструкції, при цьому самі освітлювальні прилади повинні бути максимально непомітними.

фасада7

Найчастіше в таких випадках застосовується:

  • Акцентне підсвічування фасаду спрямованими софітами, які встановлюються на кронштейнах.
  • Контурне підсвічування верхньої частини будівлі, а саме лінії покрівлі і розташованої під нею ліпнини.
  • Фонове освітлення фасаду невеликими прожекторами, розташованими на відстані від самого об’єкта.

Що стосується функціонального освітлення, то воно зазвичай вирішується шляхом установки настінних і класичних ліхтарів, стилізованих під старовину. Як джерела світла в таких ліхтарях використовуються досить потужні світлодіодні і металлогалогеновие лампи з теплим спектром освітлення

Сучасні будівлі

Сучасні конструкції, в обробці яких використовуються сталеві фасадні касети з полімерним покриттям, теж можуть бути висвітлені в точний час. При цьому:

osveshenie-fasada
  • Освітлення проектується ще на етапі роботи над обробкою, що дозволяє приховано прокласти частину проводки за фасадної обшивкою.
  • Для функціонального освітлення використовуються досить потужні світильники, які можна розміщувати відкрито (а не маскувати, як у випадку з приватними будинками або історичними будівлями). Доцільно застосування світильників з регульованими кронштейнами: це дає можливість перенаправляти їх в залежності від інтенсивності природного освітлення.
  • Декоративне підсвічування знаходиться в прямій залежності від самого дизайну будівлі. У будь-якому випадку її монтують так, щоб уникнути відблисків на скляних і металевих фасадних касетах.
  • Якщо ж в обробці фасаду використовуються касети-жалюзі (з діагонально розташованими ламелями), то освітлювальні прилади можуть розміщуватися за ними: в цьому випадку будівля буде виглядати ще більш привабливо.

Проектування фасадного освітлення – складне завдання, яке в ідеалі повинно вирішуватися ще до початку фасадної обробки. З іншого боку, великий перелік освітлювальних приладів дозволяє без зусиль підібрати обладнання для реалізації самих різних дизайнерських ідей. Ну і, звичайно е, не варто забувати, що освітлення фасаду має гармоніювати і з його геометрією, і з його обробкою – це особливо важливо пам’ятати при закладці кольорового підсвічування.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі