Автоматика для розсувних та відкатних воріт
21 Квітня, 2021
596  

Автоматика для розсувних та відкатних воріт

avtomatika-dlya-vorot

Як  у розсувних , так і у відкатних воріт основна функція – це перекриття досить широкого проходу. В чей же час  навіть якщо  в якості заповнення стулок ви оберете досить легкі та  жорсткі сталеві ламелі з полімерним покриттям, конструкція вийде досить важкою. Так, можна буде відкривати ворота і руками , але повірте – робити так постійно  дуже втомлює.
Ось чому сьогодні всі намагаються комплектувати воротні групи системами автоматичного відкривання. Устаткування, яке ще років 10 тому вважалося екзотикою і коштувало невиправдано дорого, зараз представлено на ринку в великому асортименті. Так що можна знайти практично будь-яку модель на будь-який бюджет – від економ-варіанту до повного комплексу автоматики для воріт, який інтегрується в загальну систему безпеки домоволодіння.

Навіщо потрібна автоматика для воріт?

При виборі автоматики для воротних стулок перше питання, яке потрібно собі задати – навіщо вона потрібна? Функціонал більшості систем досить обмежений, але при цьому їх встановлення  дозволяє вирішувати цілий ряд задач:

avtomatika-dlya-vorot
  • Перше завдання – це, звичайно, зручне відкривання воріт. Заходити додому пішки можна і через хвіртку. Але ось заїжджати на машині доведеться через ворота. Звичайно , набагато  краще відкривати їх, не залишаючи теплий (чи  прохолодний в літню спеку) салон автомобіля.
  • Другий важливий аспект – відкривання важких стулок з мінімальними зусиллями з вашого боку. Так, для кремезного чоловіка таке завдання не є складним. А ось жінці чи літній людині впоратися зі стулками 2 м та  більше буде складно.
  • Крім того, не забувайте про воротах комерційних об’єктів та громадських будівель. Їх потрібно відкривати не раз або два в день, а іноді – кожні 15-20 хвилин. Тут навіть дуже витривалий охоронець до кінця своєї зміни буде ледве стоять на ногах.
  • Безпека – ще один важливий аспект. Якщо на територію свого двору або підприємства ви можете потрапити, не виходячи з машини, то шанси зустрітися зі зловмисниками значно знижуються. Так, ця ситуація швидше гіпотетична, але її теж потрібно врахувати.
avtomatika-dlya-vorot

Це – аргументи на користь оснащення воріт дротовими механізмами та  системами автоматизації.

На що звернути увагу при виборі автоматики для воріт

Сьогодні ринок перенасичений пропозиціями – можна знайти автоматику для воріт в самих різних цінових категоріях. Зазвичай, відверто дешеві моделі служать недовго та  вимагають ремонту чи  заміни. Але це не означає , що чим автоматика дорожча, тим вона краща – переплата теж не завжди виправдана. Раціональніше буде проаналізувати доступні комплекти автоматики та визначити, які характеристики будуть для вас пріоритетними.
В першу чергу враховуємо:

  • Конструкцію воріт. За цим параметром системи діляться на відкатні та розпашні. Вони принципово відрізняються один від одного і не є взаємозамінними. Про відмінності автоматики розпашних  та  відкатних воріт ми докладніше розповімо нижче.
  • Конструкцію стулок. У більшості механізмів є обмеження, які не дозволяють їх встановлювати при певній конструкції стулок. Тому обирати автоматику потрібно ще на етапі проектування воріт – інакше ви можете виявитися в ситуації, коли вам не підійде жоден з наявних на ринку комплектів, і ворота доведеться капітально переробляти.
  • Потужність. Критичний параметр для більшості комплектів автоматики. Саме потужність приводу визначає максимальну масу стулки, з якої може працювати система. Запас потужності буде не зайвим, тому що постійна робота «на межі можливостей»  швидко зносить  механізм.
avtomatika-dlya-vorot

Що стосується вибору між недорогими і умовно «брендовими» моделями, то тут обмежуючим фактором виступає доступний бюджет. Але все ж варто орієнтуватися на інтенсивність експлуатації воріт. Якщо вам потрібно відкривати стулку кілька разів на день (стандартний режим експлуатації воріт приватного будинку) – бюджетна модель цілком підійде, вона прослужить до десяти років, а тому просто морально застаріє. Якщо ж ворота будуть відкриватися кілька разів на годину (наприклад, пропускаючи машини на територію РК або готелю), то бюджетну автоматику доведеться лагодити вже через пару місяців роботи. Тому встановлення  якісної, але досить дорогої фурнітури з автоматичним відкриванням виявиться більш вигідним рішенням.

Приводні системи для розгорнутих воріт

Розпашні одно- і двостулкові ворота почали оснащувати автоматичними приводами нещодавно. Але ця система виявилася дуже ефективною – комбінація з якісних петель та  приводів, що приводять у рух стулки, здатна значно полегшити відкривання навіть важких масивних воріт.

avtomatika-dlya-vorot

Сьогодні використовуються приводи таких типів:

  • Лінійні (черв’ячні) – прості, надійні та  безвідмовні, тому найпоширеніші. Розмір приводу зазвичай невеликий, монтується він з мінімальними витратами. Конструкція дозволяє забезпечити як внутрішнє, так і зовнішнє відкривання. Основне обмеження – невеликий допустимий проміжок  між стулкою та  місцем встановлення  приводу, тому з фіксацією їх на широких колонах можуть виникати проблеми.
  • Гідравлічні –  за  принципом дії дещо подібні з лінійними, але гідравлічні елементи в конструкції приводу дозволяють невеликому  пристрою розвивати солідну потужність. Коштують досить дорого, але натомість  дозволяють швидко та  без зусиль  відкривати важкі масивні стулки.
avtomatika-dlya-vorot

Що стосується конкретних марок, то в недорогому сегменті варто звернути увагу на електропривідні механізми Rotelli MT – для них характерно оптимальне поєднання доступної ціни та  гарних  робочих характеристик. Для більш інтенсивної експлуатації варто придивитися до приводів Miller Тechnics – в лінійці цього виробника є модифікації з різною потужністю, які підходять для роботи зі стулками різної маси.

avtomatika-dlya-vorot

Приводи для відкатних воріт

З автоматикою для воріт все трохи простіше. Практично всі системи, представлені на ринку, працюють за єдиним принципом: привід обертає зубчасте колесо, яке приводить в рух закріплену на відкатній стулці зубчасту рейку.  В цей же час  за рахунок встановлених кареток стулка рухається по напрямних, відкриваючи або закриваючи прохід.

Ключових нюансів тут декілька:

  • На ринку є приводи зі сталевими, силуміновими та  полімерними зубчастими колесами. Вибір між ними неочевидний: сталь жорсткіше та в загалі , міцніша, силумін швидше «притираєються», тому система працює більш плавно, полімерне колесо працює тихіше. В цілому, варто звертати увагу на загальну якість виготовлення, а не на матеріал.
  • Потужність – тут обираємо з запасом. Розрахувавши масу стулки. Множимо її мінімум на 1,8 – так ми компенсуємо  вітрові навантаження, та  збільшення маси при обмерзанні взимку.
  • Фурнітура – не менш важлива порівняно з приводом, тому просто зобов’язана бути якісною. Тут оптимальним рішенням буде комплекс деталей SP-6 STANDART – такі деталі застосовуються усюди  та  відмінно служать десятиліттями. Крім того, при зносі чи  поломці елемента можна буде швидко знайти заміну.
avtomatika-dlya-vorot

З корисних функцій в комплекті автоматичного відкривання для відкатних та розпашних воріт можна відзначити:

  • Часткове відкриття (коли стулка від’їжджає тільки наполовину).
  • Уповільнення при початку / завершення відкривання (зменшується навантаження на механізм та  знижується рівень шуму).
  • Автоматичне закриття  за таймером (ворота закриваються через певний проміжок часу, навіть якщо ви не натиснули на кнопку).
  • Екстрене закриття (навіть якщо на завершений цикл відкривання, стулка негайно починає рух в протилежну сторону).
avtomatika-dlya-vorot

Додаткові функції автоматичних систем відкривання

Автоматика для відкривання воріт зручна і сама по собі. Але її можна вдосконалити, інтегруючи з додатковими системами. Вибір їх великий, так що тут ми опишемо лише принципові підходи:

avtomatika-dlya-vorot
  1. Дистанційне керування. Найпростіший варіант, який реалізують найчастіше. Харчування приводів включається за допомогою кнопки на брелоку, яку власник натискає при під’їзді до воріт.
  2. Управління зі смартфона. Модифікація попереднього методу, що не вимагає окремого брелока. Команда на відкривання воріт подається за допомогою встановленого на смартфоні додатку.
  3. Автоматичне відкривання по команді від фотоелемента. Як тільки машина під’їжджає до воріт, фотоелемент спрацьовує, активуючи привод та приводячи в рух стулки.
avtomatika-dlya-vorot

Третій варіант найбільш зручний (не потрібно нічого робити, автоматика спрацьовує сама), але і найменш безпечний. Таку схему реалізують на воротах суспільних об’єктів. А на приватних територіях її об’єднують з системою відеокамер, що розпізнають номери машин, або «прив’язують» до сканера RFID-міток. У цьому випадку перед «своєю» машиною ворота відкриваються автоматично, а от рішення про те, чи впускати «чужу», приймає охоронець, або господар.

Оснащення воріт системою автоматизації – це завдання, яке бажано вирішити ще на етапі проектування. Звичайно, реалізація такого проекту потребує вкладень. Але вони швидко окупляться, в першу чергу за рахунок підвищення рівня комфорту та  безпеки!

Виробники автоматики

для відкатних та розпашних воріт

  1. ROTELLI
  2. MILLER TECHNICS
  3. CAME
  4. NICE
  5. FAAC
  6. ROGER
  7. HORMANN
author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі