Автоматизація огорож
19 Червня, 2020
261  

Автоматизація огорож

Навіть найпростіші ворота і хвіртки сьогодні досить зручні у використанні. Але обмежуватися базовою комплектацією обладнання не варто: завжди є можливість удосконалити конструкцію і розширити її потенціал. Тим більше що вартість обладнання для автоматизації відкривання та інших функцій постійно знижується, а на ринку є найрізноманітніші моделі – від готових рішень до «конструкторів», які дозволяють самостійно налаштовувати роботу автоматики.

avtomatizaciya-ograzhdenij

Спектр рішень для автоматизації воріт і хвірток досить великий. Так що тут ми наведемо огляд лише основних можливостей.

Віддалене відкривання

Автоматизація відкривання воріт – як відкатних, так і розсувних- сьогодні входить в комплект обладнання для багатьох конструкцій. Поки що це не стало стандартом, а екзотикою давно перестало бути: важкі стулки практично завжди оснащуються електроприводами, тому автоматизувати їх відкривання можна з мінімальними зусиллями і витратами коштів.

Тут все залежить від того, який саме варіант ви виберете для реалізації:

  • Стандартне рішення – відкривання з брелока. Це базова комплектація, яка у багатьох виробників автоматики для воріт встановлюється «з коробки», не вимагаючи додаткової модифікації. Брелок в цьому випадку виконує функцію ключа: власник ділянки просто натискає на кнопку і ворота від’їжджають убік.

  • Модифікувати це рішення можна, замінивши брелок програмою в смартфоні. В цьому випадку необхідно додати в конструкцію модуль, який буде приймати сигнали по мобільній мережі, Wi-Fi, GPRS або 3/4 / 5G. Принципових відмінностей від відкривання за допомогою брелока не так багато: можна відкрити ворота з більшої дистанції (поза межами прямої видимості), можна об’єднати відкривання в’їзних і гаражних воріт, забезпечивши спрацьовування обох систем при подачі однієї команди і т.д.
avtomatizaciya-ograzhdenij

Зверніть увагу! Зазвичай такі рішення реалізують при програмуванні «розумних будинків», у яких всі функції активуються з використанням однієї операційної системи.

  • Якщо потрібно систематично відкривати ворота (наприклад, на в’їзді в комерційний об’єкт або державну установу), то можна об’єднати електропривід для переміщення стулки з датчиком руху. Як тільки в чутливу зону датчика потрапляє автомобіль – ворота автоматично відкриваються. Цю функцію роблять виключеною, переводячи ворота в автоматичний або напівавтоматичний режим в нічний час або у вихідні дні.
  • Нарешті, одна з найбільш ефективних систем автоматизації відкривання передбачає встановлення цифрових відеокамер з високою роздільною здатністю, підключених до сервера зі спеціалізованим ПО. Камера фіксує номер під’їжджаючого автомобіля, розпізнає його і звіряє з «білим списком» номерів. Якщо номер у списку присутній, ворота автоматично відкриваються. При відсутності номера в списку дозволених передається сигнал на пульт охорони, і рішення про в’їзд приймає відповідальний співробітник.

avtomatizaciya-ograzhdenij

Варто відзначити, що велика частина таких рішень реалізується на відкатних воротах і хвіртках із заповненням з металевого профілю. Саме така комбінація є оптимальною з точки зору простоти реалізації завдання, а також з позиції максимальної надійності.

Автоматичне підсвічування

Змонтувати освітлення забору або огорожі можна самими різними способами з використанням різних моделей світильників. А ось схем автоматизації освітлення не так багато, тому тут ми наведемо огляд основних рішень:

  • Включення світла по спрацьовуванню датчика руху – хороший варіант для освітлення підходу до воріт або хвіртки. Причому датчики можна ставити або тільки зовні (якщо сам двір добре освітлений), або і зовні, і зсередини. В цьому випадку при підході людини до воріт буде загорятися місцеве освітлення: так і сама людина буде бачити вхід, і камера системи безпеки зможе зафіксувати його обличчя.

  • Автоматичне включення ламп при зниженні освітленості – ще один варіант за замовчуванням. У якості керуючої деталі використовується фотоелемент або ланцюг з декількох фотоелементів. Як тільки на вулиці темніє, спрацьовує команда і ліхтарі на паркані включаються.
  • Нарешті, освітлення паркану, воріт і хвіртки можна налаштувати за таймером. Чим складніше система, тим вона дорожча, але тим зручніше нею користуватися. Найпростіші таймери потрібно раз в 2-3 місяці перенастроювати. Системи включення світла з більш складним програмним забезпеченням набагато гнучкіші: можна налаштувати графік включення світла на весь рік з урахуванням тривалості світлового дня. Крім того, можна задати поступове включення ламп: в сутінках загоряється частина з них, а в повній темряві працюють всі світильники.

Ворота-невидимки

Відносно нове, досить складне в реалізації, дороге, але при тому дуже зручне рішення – ворота-невидимки (приховані, підземні або заглибні ворота). Таку конструкцію найчастіше встановлюють на в’їзді в котеджні селища, території заміських готелів і пансіонатів, у двори громадських будівель і т.д. Головна особливість полягає в тому, що у відкритому положенні ворота повністю відсутні:

avtomatizaciya-ograzhdenij
  • Секція воріт, яка зазвичай збирається з вертикальних ламелей на сталевій несучій балці, знаходиться в поглибленні нижче рівня землі. Верхні краї ламелей при цьому знаходяться точно на рівні дорожнього покриття, і тому залишаються невидимими – але і не заважають проїзду / проходу.
  • При необхідності закрити ворота електропривод піднімає балку з ламелями, і секція виходить з отворів в землі. Використання приводів з великою потужністю дає можливість швидко перекривати прохід / проїзд.

  • Закривання проводиться в зворотному порядку: привід опускає балку, і секція йде під землю.

  • Приводяться ворота в дію або автоматично, або по команді з диспетчерського пульта. Можливо також відкривання за таймером, актуальне для режимних об’єктів.

Переваги такого рішення очевидні: у відкритому положенні отвір повністю вільний, причому руху людей або транспорту нічого не заважає. При цьому закрити прохід можна менше, ніж за хвилину, і перешкоджати цьому, заблокувавши стулку, просто не вийде.

Є у такого рішення і мінуси. Основний – високі вимоги до якості монтажу. Для підземного розміщення секції воріт під дорожнім покриттям потрібно облаштувати камеру з бетонними стінами і дренажним відводом в нижній частині. Сама секція теж повинна бути закріплена на направляючих з мінімальними допусками, інакше в зазори буде проникати волога і сміття, що призведе до блокування воріт. У холодну пору року є ризик утворення льоду, який блокує рух секцій, тому зазвичай в комплект включають кабелі для електрообігріву механізму.

Незважаючи на ці недоліки ворота-невидимки користуються зростаючою популярністю. При цьому не варто думати, що така конструкція – це виключно іміджевий інструмент. При правильному монтажі надійність всієї автоматизованої системи буде дуже високою.

Сьогодні можливості для автоматизації воріт і хвірток практично безмежні. Тому все залежить від доступного бюджету, а також від завдань, які ставляться перед підрядником. Але в будь-якому випадку застосування сучасних технічних рішень дає можливість істотно підвищити комфорт і безпеку використання різних огорож.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі