Білі паркани
10 Листопада, 2021
412  

Білі паркани

640 1

Вибір на користь білого паркану можна назвати досить сміливим – як з точки зору дизайну, так і з позиції практичності. Але, незважаючи на це, паркани білого кольору досить популярні, нехай і в деяких вузьких нішах. Тому залишати такий варіант без уваги не варто – тим більше що багато виробників огороджувальних конструкцій вводять в колірні лінійки не тільки чисто білі варіанти, але і їх модифікації.

Про білий колір в ландшафтному дизайні і зокрема в забарвленні парканів розповімо в нашій статті.

1 3

Білий колір в ландшафтному дизайні: психологія сприйняття

Білий колір один з найпростіших, і одночасно найскладніших для аналізу кольорів. У дизайні в цілому, і зокрема в ландшафтному дизайні білий колір прийнято позиціонувати як:

  • Фоновий колір, відтінок «за замовчуванням», на якому контрастно виглядають об’єкти з більш насиченими кольорами.
  • Колір, який розширює простір і збільшує кількість природного світла (біла поверхня добре відбиває сонячні промені).
  • Універсальний колір, добре гармонує з більшістю відтінків. Якщо з чорним і іншими темними кольорами білий колір дає контрастну монохромну картинку, то в комбінації з теплими відтінками (жовтим, червоним, оранжевим) білий виступає свого роду підсилювачем.

Таким чином, білий колір часто використовують для фарбування великих площ – в першу чергу стін будинків. Для фарбування огороджувальної конструкції білий колір теж цілком підійде: так з одного боку буде досить контрастно окреслена межа ділянки, з іншого – біла огорожа буде виступати візуальним фоном для будь-яких об’єктів.

Крім власне білого в дизайні можуть використовуватися і його варіації – від світло-сірого до молочного, кремового або бежевого відтінків.

Білі огорожі з різних матеріалів

Сучасні технології дозволяють робити білі огорожі з різних матеріалів:

 

  • Бетонний литий паркан, пофарбований білою фарбою — найпростіше з доступних рішень. Навіть якщо сама бетонна конструкція матиме примітивний рельєф, білий колір може «врятувати ситуацію»: по-перше, приховає сірий бетон, по-друге, виступить фоном для будь-яких яскравих плям.
  • Дерев’яні паркани з білим фарбуванням деревини — теж поширене рішення. Комбінація білого невеликого паркану і смарагдово-зеленого лужка – це палітра класичного таунхауса в країнах Європи або в США. Так що при реалізації такої концепції у нас варто взяти рішення на озброєння.
640 1 1

Зверніть увагу! Аналогічні паркани можуть робитися не тільки з дерева, але і з пластика. З одного боку, це зручно – не потрібно кожні два роки оновлювати фарбу на паркані. З іншого – дешевий неякісний пластик з часом жовтіє або стає сірим, і відмити його вже не вийде. Тому при виборі пластикового паркану відразу звертайте увагу на якість матеріалу.

640 3 1
  • Нарешті, біла полімерна фарба по металу —це рішення, ідеальне і з точки зору дизайну, і з точки зору догляду за огорожею. Якісний панельний паркан з білим полімерним покриттям не тільки зберігає свій первозданний відтінок протягом 10 років і більше. Він ще і простий у догляді – велика частина забруднень легко відмивається струменем води з шланга.

Білий паркан — це непрактично?

Мінус у білого паркану один, і він очевидний – забруднення на білій поверхні видно просто відмінно. І якщо не доглядати за парканом регулярно, то виглядати він буде неакуратно, і тим самим – зіпсує зовнішній вигляд об’єкта в цілому.

2 4

Тому потрібно спочатку враховувати цю особливість білого паркану і вибирати його для установки:

  • На об’єктах, які не виходять на проїжджі частини великих доріг або вулиці з інтенсивним пішохідним рухом (у другому випадку до бруду від транспорту додадуться ще й сліди діяльності вандалів).
  • На ділянках з щільним насипним грунтом (гравій), дерном або штучним покриттям. Пісок, глина або відкритий чорнозем моментально опиняються на паркані.
  • На території приватних домоволодінь або на об’єктах, де вистачає персоналу для догляду за парканом і підтримки його в чистоті.

Що ж стосується практичності, то у білого кольору вона цілком достатня. При регулярному догляді і високій якості покриття (прикладом можуть служити полімерні матеріали на основі PVDF, пластизола або поліестеру) нестійкі забруднення змиваються за кілька хвилин, після чого паркан знову виглядає бездоганно.

 

Висновок з усього перерахованого може бути вельми очевидним. Не варто відмовлятися від установки красивого і витонченого білого паркану, якщо він впишеться в дизайн вашої ділянки.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі