Сучасні огорожі: тренди 2022
23 Грудня, 2021
365  

Сучасні огорожі: тренди 2022

Ринок огороджувальних конструкцій входить у 2022 рік у досить складній ситуації (фраза, з якої можна розпочинати огляд вже кілька років поспіль, змінюючи лише цифру). Проте, відійшовши від шоку перших «карантинних» років, споживачі частково відновили активність, і тому попит на якісні огорожі дещо стабілізувався.

Що ж готує нам 2022 рік, які огорожі будуть актуальними і на що звернути увагу насамперед спробуємо розібратися в цій статті.

Матеріали та інженерні рішення

Почнемо за традицією — з аналізу матеріалів та конструктивних рішень, які будуть актуальними наступного сезону. Інерційність ринку конструкцій, що захищають, досить велика, тому чітка зміна трендів можна простежувати на відрізках часу від 10 років і більше. Однак і щорічна динаміка може простежуватись — особливо зараз, коли зміни на ринку відбуваються швидко.

Отже, почнемо з матеріалів:

  • Деревина. Матеріал, який стає дедалі нішевішим — і цей тренд не змінюватиметься у 2022 році. Дерев’яні паркани використовуються або в регіонах з дешевою деревиною, або де це строго детерміновано вимогами до дизайну огорожі. Дешевих дерев’яних огорож вже не так багато — і частка їх на ринку скорочуватиметься. У 2022 році дерево продовжить своє зміщення, що намітилося раніше, в елітний сегмент.

Зверніть увагу! Ринок огороджувальних конструкцій вже кілька років чекає на появу дешевої альтернативи дереву — ДПК з низькою ціною та хорошими експлуатаційними характеристиками. На жаль, оптимізму з цього приводу експерти не відчувають: як і раніше, ДПК буде представлено двома категоріями, що не перетинаються, — дешевим і якісним.

  • Бетон. Тренд зниження популярності литих бетонних парканів зберігає актуальність — попит на такі конструкції залишається досить високим, але зміщується в економ-сегмент. Використання бетонних огорож у преміум-сегменті відзначатиметься все рідше – у 20022 році бетонний паркан майже на 100% буде варіантом для огородження недорогого житла чи виробничого об’єкту.
  • Цегла та камінь. Мабуть, найстабільніша група матеріалів — і ця стабільність забезпечується насамперед відсутністю різких цінових стрибків. Так, такі паркани у 2022 році будуть дорожчими, але в основному за рахунок зростання розцінок серед професійних мулярів.
  • Метал. Незважаючи на те, що ціни на метал у поточному році зросли у всіх великих експортерів, саме металеві огорожі стають дедалі популярнішими. Причому тут демонструє стійке зростання як економ-сегмент (панельні огорожі зі сталевої зварної сітки), так і сегмент з більш дорогими конструкціями — починаючи від габіонних огорож та закінчуючи модульними парканами збірного типу на основі сталевих або алюмінієвих ламелей із полімерним покриттям.

Інші матеріали – пластик, скло тощо. – Як і раніше, залишаються свого роду екзотикою. Тобто вони використовуватимуться, але частка їх на ринку буде порівняно невеликою.

Таким чином, серед найбільш значущих трендів у сегменті матеріалів варто виділити впевнене зростання популярності металевих огорож. Так, ціни на них теж зростають — але споживачі, які аналізують динаміку ринку, віддають перевагу довговічним і практичним конструкціям. І в цій ніші металеві огорожі модульного типу практично не мають конкурентів.

Щодо інженерних рішень теж без сюрпризів: модульні паркани стають все більш популярними завдяки швидкому монтажу.

Ще один важливий аспект – зростання популярності відкатних воріт. Тут все передбачувано: Відкатні конструкції набагато легше піддаються автоматизації та вбудовуються в єдину систему безпеки. Тому розстібними залишають лише невеликі хвіртки – а більшість воріт робіть саме за відкатною схемою.

Дизайн огорож

Тренди в дизайні огорож цілком очевидні – і також є продовженням трендів минулих років:

  • Цілком оформилася тенденція використання глухих огорож з великою висотою або у комерційному секторі (виробничі та складські майданчики, закриті території), або у приватному секторі, який відділений від міського середовища. В інших випадках все частіше відмовляються від надто високих глухих огорож.
  • Вентильовані огорожіРанчо» або «EL RANCHO» у випадку з асортиментом заводу Мехбуд), навпаки, стають все більш популярними. Їх використовують і в приватному будівництві, і за благоустрою територій житлових комплексів або котеджних селищ.
  • Як і в попередні роки, спостерігається виразний тренд на зростання популярності огорож-жалюзі. Ефект новизни дещо знизився, але з іншого боку, з’явилася велика кількість реальних об’єктів, оформлених із застосуванням таких огорож. Тому паркан-жалюзі в сучасному міському середовищі стає все більш звичним – тому і попит на нього зростає навіть серед покупців-конформістів.

Якщо ж говорити про палітру, то тренд останніх років в архітектурі торкнувся і огороджувальних конструкцій. Від «масових» кольорів — пляшково-зеленого, коричневого, цегляно-червоного, шоколадного — акцент поступово зміщується в бік сірої стриманої гами. Кольори «антрацит», «кварц», «базальт», «умбра» стали дуже популярними в 2021 році — і ця популярність, на думку дизайнерів, тільки зростатиме.

Споживчі характеристики: що у пріоритеті?

Якщо говорити про пріоритети в експлуатаційних якостях парканів та огороджувальних конструкцій, то тут у 2022 році найбільш важливим буде зміщення у бік:

  • Практичності
  • Довговічності
  • Оригінальність

Пов’язано це насамперед із зростанням цін на огороджувальні конструкції. Споживач досить чітко розуміє, що покупка огорожі стає довгостроковою інвестицією в дизайн, комфорт та безпеку. Саме тому він вибирає огорожу, яка:

  • Простоє якомога довше (а значить пріоритетом стають конструкції високої корозійної та деформаційної стійкістю).
  • Не вимагатиме регулярного догляду з вкладеннями коштів (знову потрібна максимальна стійкість до корозії).
  • Впишеться в міський/сільський ландшафт і зберігатиме актуальність щонайменше 10-15 років.

Акцент на якість

Фактори, зазначені у попередньому розділі, визначають найвиразніший тренд сезону — зростаючі вимоги до якості продукції:

  • Високий попит саме на металеві огорожі призводить до того, що на ринку з’являється велика кількість пропозицій, причому не всі вони (м’яко кажучи) відповідають високим стандартам якості.
  • Єдиним надійним критеріям визначення якості продукції 2022 стає сертифікація — як сировини, що використовується для заборів, так і готових виробів. Наявність сертифікату + гарантійні зобов’язання, які надає виробник, будуть основним фактором, який споживачі враховуватимуть при остаточному виборі.

Знайти якісний паркан, який радитиме вашим вимогам з практичності та дизайну, у 2022 році, буде непросто. Ринок змінюється, і всі зміни спрямовані задоволення інтересів кінцевого споживача. Але при раціональному підході, а головне – при співпраці з перевіреними виробниками – покупка надійної та довговічної огорожі, яка ідеально впишеться у дизайн ділянки, буде цілком реальною.

приглашаем-на-работу-1
author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі