Металеві огорожі з покриттям під дерево
26 Листопада, 2021
641  

Металеві огорожі з покриттям під дерево

Дерев’яний паркан — це конструкція, яка вважається традиційною. Але дерево має ряд недоліків, які практично непереборні навіть при використанні сучасних технологій деревообробки. Деревина боїться вологи, вона втрачає привабливість при дії ультрафіолету, згодом її міцність знижується. Крім того, дерево – матеріал горючий, і повністю убезпечити його від пожежі не можуть жодні просочення.

Саме тому сьогодні активно використовують матеріали, чий зовнішній вигляд імітує деревину. Це деревнополімерний композит, а також метал, декорований під дерево. Саме другий різновид матеріалів, а також перспективи її застосування при виготовленні парканів та огорож ми присвятили нашу статтю.

Фарбування металу під дерево

При промисловому виготовленні огорож така методика практично не застосовується. Вся справа у її високій трудомісткості. А також у тому, що покриття матиме непередбачувану якість. Так що фарбування – варіант для кустарного виготовлення!

Імітація кольору та текстури дерева на металі – завдання, яке може бути вирішене кількома способами. Найпростіший – фарбування металу:

  • На металеву основу наноситься ґрунт, який забезпечує максимальну адгезію фарби із основою. Цей же ґрунт, як правило, захищає метал від окиснення.
  • Другим шаром наноситься фарба, яка відіграє роль тла. Її відтінок підбирають з урахуванням бажаного відтінку деревини, яку імітують.
  • Далі – найскладніший етап. На основу потрібно нанести тонші або світліші розлучення, що імітують текстуру деревини. Їх наносять або губкою, або спеціальним валиком, а результат залежить від професіоналізму того, хто виконує розпис.

Ламінація металевих панелей

Другий метод, який використовують у тому числі для виробництва профнастилу — ламінація металу. Ця технологія має на увазі нанесення на металеву поверхню тонкої полімерної плівки з малюнком під дерево:

  • Метал очищається та обробляється праймером.
  • Потім поверх шару праймера наноситься шар клею, що термокативується. У разі підвищення температури адгезійні якості цього складу багаторазово зростають.
  • Потім поверхню наноситься плівка. Вона натягується, щоб уникнути утворення складок і притискається до поверхні металу спеціальними роликами.
  • За рахунок комбінації високої температури та тиску роликів плівка щільно фіксується на металевій основі.

Метод цей досить простий і дешевий, але має ряд недоліків. Перший пов’язаний із низькою міцністю самої плівки — полімерний матеріал не витримує систематичних механічних навантажень і рано чи пізно ушкоджується.

Другий важливий аспект – ризик відшарування. Найменший шлюб при виробництві рано чи пізно «вилазить»: на місці порошинки, що потрапила під плівку, може утворитися міхур повітря. Але найактивніше страждають краї деталей, які підрізають при монтажі паркану: там плівка відшаровується насамперед.

Саме з цих причин ламінацію для деталей панельних сталевих огорож застосовують дуже рідко.

Вакуумна сублімація

Технологія ваккумної сублімації дещо схожа з ламінацією – але відмінностей у ній достатньо, та й міцність покриття зростає в рази. Це одна з двох основних технологій виробництва металевих панелей під дерево для огорож.

  • Перед декоруванням деталь руйнують протикорозійну обробку – фосфатують, хроматують або цинкують.
  • Потім виконують фарбування порошковим праймером з потрібним відтінком – від нього залежить колір деревини, який вийде на виході. Товщина порошкового шару становить від 30 до 50 мк – крім декоративної функції він ще захищає метал від контакту з киснем, отже – від корозії.
  • Ключовий етап технології – нанесення термоперекладної плівки. Для цього використовуються декоративні покриття (SUBLITEX та аналоги), які у термовакуумному пресі при температурі 170 до 190 градусів наносяться на основу, покриту порошковим праймером. При цьому пігмент, який формує лінії текстури деревини, не просто фіксується на поверхні, а впроваджується у шар праймеру на всю глибину.

Така технологія передбачає використання складного обладнання та дорогих витратних матеріалів (праймери, сублімаційні плівки). Але при цьому вигоди її очевидні: покриття виходить дуже міцним, стійким до будь-яких впливів та практично однорідним. За міцністю воно не поступається стандартній порошковій фарбі — але огорожа, виготовлена ​​з таких деталей, практично не відрізняється від дерев’яної.

Метал із покриттям PRINTECH

Говорячи про технології виготовлення огорож з покриттям під дерево. Не можна не згадати про таке покриття як PRINTECH. Розробили технологію в компанії «Dongbu Steel» (Південна Корея), а в основу методу лягла офсетний друк — її адаптували для роботи не лише з папером, а й із твердими поверхнями (насамперед із металом).

Як наноситься покриття PRINTECH?

  • В якості основи використовується метал із протикорозійним покриттям. Для огорож і огорож ідеальне рішення – оцинкована сталь завтовшки від 0,4 до 0,7-1,5 мм (залежно від необхідної міцності).
  • Перед обробкою заготовки очищають, знежирюють та ґрунтують. Грунтовка із товщиною шару до 5 мікрон забезпечує максимальну адгезію.
  • Фоном для друку служить полімерне покриття завтовшки до 20-25 мікрон. Воно забезпечує потрібний відтінок деревини. Крім того, полімер ще й запобігає окисленню металу, додатково захищаючи його від пошкоджень.
  • Найскладніший етап декорування деталей паркану під дерево – нанесення текстури. Заготовка міститься у спеціальний принтер. З його допомогою на поверхню наноситься офсетне покриття товщиною до 3 мікрон – при цьому на поверхні з’являється текстура, ідентична текстурі натуральної деревини (у каталозі PRINTECH – понад 80 варіантів).
  • Зверху наноситься тонкий захисний шар – прозоре покриття завтовшки до 10 мікрон. Основний матеріал – поліестер або полівінілдифторид (PVDF). Для виготовлення парканів і огорож краще другий варіант – PVDF міцніший, краще протистоїть температурним перепадам і впливу УФ-випромінювання, а тому такий паркан збереже свій первозданний зовнішній вигляд протягом 30 років і більше.

Дві останні технології – вакуумна сублімація та офсетний друк на металі за методикою PRINTECH – є кращими саме при виробництві огорож. Очевидних плюсів у них два: по-перше, деталі виходять практично не відрізняються від дерев’яних. По-друге – покриття під дерево має достатню міцність, тому, на відміну від фарби або ламінаційної плівки, не ушкоджується, не тріскається і не відшаровується.

Висновок

Сучасні технології декорування металу дозволяють виготовити паркан, який виглядатиме ідентично дерев’яному. Це дає можливість органічно вписати огорожу в ландшафтний дизайн – але в той же час конструкція буде досить міцною, довговічною та вогнестійкою. Таким чином можна поєднати всі переваги металевих та дерев’яних огорож.

ДЕРЕВО (6)
Элла
Про автора:

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі