Освітлення ділянки: комплексний підхід як запорука успіху
27 Вересня, 2019
785  

Освітлення ділянки: комплексний підхід як запорука успіху

osveshenie-uchastka

Освітлення ділянки виконує відразу кілька завдань, починаючи від створення привабливого зовнішнього вигляду, та  закінчуючи видимістю, необхідної для ефективного протистояння зловмисникам. Ось чому підходити до проектування та монтажу освітлення потрібно комплексно, підбираючи елементи так, щоб вони створювали єдину систему.

Завдання, які потрібно вирішити

Тільки починаючи роботу над проектом освітлення, потрібно визначитися, які функції воно повинно виконувати.

Власне, можна виділити 3 основні групи завдань:

  • Завдання, що стосуються функціональності. Освітлювальні прилади повинні забезпечувати хорошу видимість самої будівлі, внутрішніх комунікацій на ділянці, а також видимість під’їзних шляхів та огороджуючих конструкцій. Це необхідно в першу чергу для того, щоб на ділянці навіть при повній відсутності природного освітлення можна було зорієнтуватися.
osveshenie-uchastka
  • Завдання, що стосуються безпеки. Ділянки, які входять в «зону ризику» та  потенційно можуть зазнати впливу зловмисників, повинні бути добре освітленими. Це стосується майданчиків перед входом в будівлю та  перед воротами, а також периметру. В першу чергу це стосується територій, які  охороняються, та  також територій, що забезпечують певний рівень приватності – пансіонатів, готелів та ін.
  • Естетичні завдання. Освітлювальні прилади не тільки покращують видимість – вони ж підкреслюють архітектурні переваги  фасаду або огорожі, формуючи унікальний світловий дизайн. До того ж для ряду об’єктів (наприклад, будівель, які являють  історичну цінність, малих архітектурних форм та ін) саме естетична функція буде пріоритетною.
osveshenie-uchastka

Крім того, освітлення ділянки має забезпечувати чітку видимість навігаційних елементів, вивісок та рекламних конструкцій. Найчастіше для таких об’єктів встановлюють окремі освітлювальні прилади , або просто підсвічують  їх  зсередини.

Вимоги до освітлення

Тим часом освітлення, яке встановлюється на ділянці, має не тільки вирішувати ці завдання, але й  відповідати ряду вимог. Про ефективність ми говорили вище, тут же варто згадати інші аспекти:

  • По-перше, використовувані світильники та інші прилади повинні бути енергоефективними. Добре що, сучасні технологи дозволяють виробляти освітлювальні прилади, які при відносно невеликому енергоспоживанні «видають» інтенсивний світловий потік. В останні роки все активніше застосовуються світлодіодні стрічки та лампи, які витісняють більш енергоємні лампи-розжарювання та галогенні світильники
  • По-друге, застосовувані системи освітлення повинні бути безпечними. Це стосується як захисту навколишніх об’єктів від займання при перегріванні та  ураження струмом, так і захисту самих світильників. При зовнішньому монтажі (на фасаді або огорожі) використовуються пристрої з високими показниками пило- та вологозахищеністі (як правило, не нижче IP65). У виняткових випадках (підсвічування фонтанів, ставків) застосовуються лампи та інші світильники з більш високими значеннями IP.

Фасад будівлі

Основний об’єкт, який висвітлюється практично на всіх ділянках – це фасад будівлі. Тим часом фасадне освітлення можна поділити на дві категорії:

  • Функціональне – забезпечує хорошу видимість контурів будівлі, а також видимість на майданчиках перед входом (як парадним, так й чорним). Якщо в будинку є внутрішній гараж, але в’їзд в нього теж висвітлюється, в цьому випадку максимально ефективно, щоб уникнути аварій.
  • Декоративне – може бути фоновим, акцентним (підсвічування окремих елементів), контурним, заливає і т.д. Як правило, декоративне освітлення проектується з урахуванням архітектурних особливостей самої будівлі, і тому ніколи не робиться за типовими проектами.

Для реалізації такого освітлення використовуються:

  • Прожектори, софіти та спотлайт, які можуть розміщуватися як на самій будівлі (дах карнизи, виносні консолі), так й на грунті перед фасадом – в цьому випадку світлові конуси направляються вгору.
  • Світлодіодні стрічки, які укладаються по периметру будівлі на карнизах.
  • Вбудовувані світильники в виступаючих елементах будівлі.
  • Підвісні лампи, які зазвичай кріплять на кронштейнах біля входу або над входом.
  • 14
  • 10
  • 01 1
  • 6
  • 3 1
  • 02 1

Внутрішні комунікації

При проектуванні освітлення крім фасаду необхідно освітити також комунікації всередині ділянки. Тут немає такого різкого поділу на функціональне та декоративне освітлення, але деякі конструкції все ж вирішують виключно функціональні завдання.

9 1

Прикладом таких конструкцій можуть служити щогли, на яких встановлюються окремі ліхтарі або цілі комплекси з декількох прожекторів. Такі світильники можуть поміщатися, наприклад, по периметру відкритих складських майданчиків –  в темний час доби вони освітлюють склад, дозволяючи виконувати вантажно-розвантажувальні операції.

І все ж це – лише одиничний випадок, оскільки частіше внутрішні комунікації освітлюються світильниками, які також виконують декоративну функцію:

Найпоширеніше рішення – встановлення підвісних ламп або панельних світильників на ліхтарних стовпах. Такі світильники освітлюють не тільки доріжки, а й ділянки за їх межами.
Невисокі стовпчики-болларди уздовж доріжки підійдуть й для пішохідної ділянки, і для під’їзної колії. Як правило, такі стовпчики оснащуються досить яскравими світильниками з матовими відбивачами, тому вони ефективно розсіюють світло, не створюючи засліплюючих променів.

osveshenie-uchastka
  • Для освітлення пішохідних доріжок також можуть застосовуватися освітлювальні прилади, що знаходяться нижче рівня грунту. Комунікації в цей час  ховаються під газоном або дорожнім покриттям, а зовні залишаються лише напівпрозорі вставки, через які проходить світло.

Для таких світильників характерна підвищена міцність, оскільки вони в процесі експлуатації досить активно зношуються. Крім того, їх часто оснащують сонячними батареями в якості додаткових джерел живлення: вдень така лампа накопичує електроенергію, за рахунок якої забезпечується освітлення  в темний час доби.

osveshenie-uchastka

Освітлення периметру

Огорожа теж може освітлюватися по-різному, але тут майже не використовуються тількі  декоративні варіанти. Навіть освітлювальні прилади з мінімальною інтенсивністю світіння виконують функцію поліпшення огляду периметру.

Як правило, паркан освітлюється із застосуванням комбінації декількох конструкцій:

  • Панельні або підвісні лампи на стовпах. Власне, це звичайно не освітлення паркану  як такого, а освітлення доданої до паркану території шляхом встановлення ліхтарних стовпів. Якщо розмітити джерело світла достатньо високо то світловий конус буде захоплювати області по обидва боки паркану, а площа затінених ділянок буде мінімальною.
  • Світильники (найчастіше сферичні) на опорних стовпах або тумбах огорожі. Конструктивно ця схема схожа з попередньою, але освітлювальні прилади монтуються на самій огорожі. При використанні досить яскравих ламп ділянки по обидва боки паркану будуть добре проглядатися навіть у повній темряві.
  • Софіти та прожектори з внутрішньої сторони паркану. При суцільний конструкції секцій освітлюеться паркан тільки зсередини, при монтажі огорожі -жалюзі або вентильованого паркану з панелей частина світла проникає також  назовні.
  • 3
  • 1 1
  • 02 1 1
  • 2 1
  • 05 1
  • 5 1
  • 01 1 1
  • 04 1 1
  • Світлодіодна стрічка по верху огорожі. Використовується в комбінації з іншими освітлювальними приладами, наряду с цим візуально окреслює верхній край паркану.

Крім того, окремі точки освітлення облаштовуються на в’їзді: біля воріт та хвірток. Це можуть бути як додаткові стовпи з підвісними світильниками, так і лампи, закріплені на кронштейнах – важливо лише, щоб вони формували досить велику освітлену «пляму» перед в’їздом.

Освітлення різних елементів ділянки – фасаду, майданчиків, доріжок, огорожі по периметру та  ін. – повинно плануватися як єдиний комплекс. Пов’язано це з тим, що закладати комунікації найзручніше на етапі будівництва. Та й самі освітлювальні прилади повинні органічно доповнювати один одного: це стосується не тільки функціональності (чим менше затемнених ділянок, тим краще), але й візуальної складової ландшафтного дизайну.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі