Освітлення паркану: як об’єднати функціональність і дизаин?
2 Лютого, 2022
4589  

Освітлення паркану: як об’єднати функціональність і дизаин?

osvitlenya dilyanku

Огорожа ділянки – це важливий елемент, який виконує цілий ряд функцій. І для того, щоб паркан впорався вся з усіма своїми завданнями максимально ефективно, потрібно не тільки правильно обрати його конструкцію і правильно її встановити (про це ми говорили в інших статтях нашого блогу), а й подбати про інші, менш очевидні аспекти.

Одним з таких аспектів є освітлення паркану. Оскільки паркани встановлюються на периметрі ділянки, для власника майже завжди важлива хороша оглядовість – і в темний час доби забезпечити її можна тільки шляхом встановлення освітлювальних приладів.

osveshenie-zabora

Функції освітлення огорожі

На сучасному ринку освітлювальні прилади для парканів та огорож представлені в гранично широкому асортименті. Ви можете обрати лампи і ліхтарі. Які відрізняються за потужністю, світлового потоку, типу харчування, місця установки і т.д. Але незалежно від того, які саме світильники ви оберете для огорожі, вони повинні вирішувати типові завдання:

Освітлення під’їзного шляху. Якщо навколо вашого будинку встановлений паркан, то необхідний мінімум – це один або два ліхтаря біля воріт і / або хвіртки. Освітлення цієї ділянки дозволить і вам самим відкривати ворота з комфортом, і бачити, хто підходить або під’їжджає до них. Крім того. Гарне освітлення під’їзної колії дозволить вашим гостям,  які особливо погано орієнтуються на місцевості, знайти вашу ділянку в темний час доби.
Освітлення периметра всередині двору. Дуже часто вздовж огорожі розташовуються доріжки, клумби або інші об’єкти. Освітлювати їх в темний час доби варто хоча б з міркувань безпеки. З одного боку, так ви зможете вчасно зафіксувати несанкціоноване проникнення через паркан. З іншого – переміщаючись вночі по ділянці, ви будете значно менше ризикувати.

Порада! Якщо ви плануєте освітлювати тільки частину периметра, то саме на неосвітленій частині повинні бути встановлені засоби системи безпеки, наприклад, приховані камери спостереження.

  • Освітлення території за межами дільниці. Так, цю функцію повинні виконувати вуличні ліхтарі, але досить часто їх не вистачає. Тому освітлення парканів, що виходять на проїжджу частину або пішохідну зону, здатне компенсувати цей недолік.

Всі перераховані вище функції характерні не тільки для приватних домоволодінь, а й для інших територій, огороджених парканами: автостоянок і парковок, готельних комплексів, виробничих і складських майданчиків. А ось паркан навколо приватного будинку іноді висвітлюють в тому числі і для створення візуального ефекту: правильно налогоджене підсвічування здатне зробити гарну або металеву огорожу досить привабливою.

Освітлення для парканів різних типів

При виборі освітлювальних приладів важливо орієнтуватися не тільки на бажаний результат, але і на тип захисної конструкції. Підбирати світильники для суцільних і вентильованих огорожі різної висоти потрібно за різними принципами, про які ми розповімо нижче.

Суцільні високі паркани

Досить часто ділянку огороджують суцільною конструкцією висотою від 1,8-2 м і більше, тобто вище людського зросту. До цієї категорії відносяться:

  • Бетонні і цегляні огорожі.
  • Паркани з профнастилу.
  • Металеві паркани з щільно підігнаних ламелей ( «Вертикаль», «Горизонт» або «Брус» від заводу «Мехбуд»).
  • Дерев’яні огорожі з дощок, які найчастіше монтуються вертикально.

Вибір світильників тут буде викликаний очевидною обставиною: нам доведеться обирати, яку сторону огорожі потрібно висвітлювати в першу чергу:

osveshenie-zabora
  • Якщо конструкція опорних стовпів дозволяє, то на них можна встановити або спрямовані, або кулеобразні світильники. У першому випадку світловий потік потрібно направити всередину ділянки або назовні, у другому – освітлення буде більш рівномірним, але при цьому менш яскравим.
  • Другий варіант оснащення високого суцільного паркану – закріплення невеликих світильників з внутрішньої сторони під верхнім краєм огорожі. В цьому випадку територія зовні залишиться неосвітленій, і це доведеться компенсувати монтажем додаткового світла.
  • Якщо важлива декоративна функція освітлювальних приладів, то безпосередньо під огорожею стоїть встановити невеликі спрямовані софіти або спот-лайти. Вони будуть світити на огорожу, формуючи характерні світлі конуси. Такі конуси особливо добре виглядають на якісних декоративних покриттях, що застосовуються для обробки парканів із сталевих або алюмінієвих ламелей.
osveshenie-zabora

Вентильовані високі паркани

Альтернатива суцільним огороджам зі значною висотою будуть вентильовані паркани. Їх основна відмінність – проглядність, яка забезпечується за рахунок просвітів між елементами секцій. До вентильованих парканів можна віднести:

  • Паркани з сітки.
  • Ґратчасті паркани.
  • Ковані огорожі.
  • Металеві і дерев’яні штахетник.

Також до цієї категорії відносяться паркани жалюзі (включаючи лінійки «Преміум» «Ексклюзив лего» і «Класик» від заводу «Мехбуд»). Втім, конструкція таких огорож досить специфічна, тому і про їх освітлення ми поговоримо окремо.

Для того щоб забезпечити ефективне освітлення вентильованої огорожі, потрібно менше енергії, ніж при освітленні суцільного паркану:

  • По-перше, світильники, розташовані всередині ділянки, частково висвітлюють і територію за її межами (а вуличні ліхтарі, відповідно – територію на ділянці, що прилягає до паркану).
  • По-друге, при організації освітлення немає необхідності монтувати освітлювальні прилади на самих секціях – досить закріплювати їх на верхніх майданчиках або на внутрішніх поверхнях стовпів / опор для огорожі.
  • Нарешті, для декоративного підсвічування можна використовувати встановлені на грунті світильники на сонячних батареях.

Особливістю конструкції парканів-жалюзі є заповнення секцій діагональними ламелями. Це надає найбезпосередніший вплив не тільки на розподіл природного освітлення, але і на те, як буде вести себе світло від штучних джерел:

  1. При установці ліхтарів на стійках, опорах або стовпах принципової різниці в якості освітлення не буде.
  2. А ось розміщення спотів чи спрямованих софітів в нижній частині огорожі або на грунті не тільки дозволить ефективно висвітлити територію по обидва боки паркану, а й забезпечить цікавий дизайнерський ефект.
osveshenie-zabora

Низькі огорожі

Низькі огорожі – це або жердєві огорожі та їх аналоги (наприклад, паркан «Ранчо» від «Мехбуд»), або штахетник. Вибираючи освітлення, варто дотримуватися таких правил:

  • По-перше, навіть при невеликій висоті огорожі дуже важливо ефективно висвітлити під’їзні шляхи. В цьому випадку доцільною буде встановлення одного або двох ліхтарів на високих стовпах або окремих щоглах біля хвіртки або воріт.
  • По-друге, верхній край огорожі теж слід візуально підкреслити. Оптимальним вибором буде монтаж невеликих вандалостійких світильників на верхніх майданчиках стовпів паркану або ж (якщо ризик пошкодження таких ліхтарів великий) розміщення спрямованих софітів з внутрішньої сторони огорожі.
osveshenie-zabora

Що потрібно врахувати при виборі світильників для огорожі

Незалежно від типу огородження на ділянці, при виборі освітлення для паркану варто дотримуватися таких правил:

  • Схему освітлення варто проектувати одночасно з проектуванням паркану. В цьому випадку ви уникнете складнощів з прокладкою проводки, більш того, при замовленні металоконструкцій для огорожі зможете передбачити необхідність технологічних отворів, пазів і кронштейнів для освітлювальних приладів.
  • Якщо є можливість, то віддавати перевагу варто освітлювальних приладів на сонячних батареях. Виняток становлять ліхтарі над воротами або хвірткою, а також службове освітлення периметра (в комерційних будівлях, на промислових майданчиках і т.д.). Причина цілком зрозуміла: чим більше автономними будуть світильники, тим менше електроенергії піде на освітлення огорожі і прилеглих територій.
  • Всі світильники повинні надійно фіксуватися на несучих конструкціях огорожі. Для цієї мети їх закріплюють або на металевих опорах, або на металевих закладних на бетонних або цегляних стовпах.
  • Обов’язковий компонент кожного світильника для огорожі – ковпак з матового матеріалу, що захищає електричні компоненти і лампи від вологи, пилу та механічних пошкоджень. Якщо освітлювальний прилад монтується за межами дільниці або на верхньому майданчику відносно невисокого стовпа, то його конструкція повинна бути максимально вандалостійкою.
osveshenie-zabora

Вибір освітлення для паркану – завдання непросте: потрібно врахувати і особливості огорожі, і завдання, які повинні вирішувати прилади, і дизайн самої ділянки. Але в більшості випадків встановлення світильників на паркан необхідна: вона дозволяє не тільки вирішувати практичні завдання, а й перетворити зовнішній вигляд території.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі