Що посадити під парканом
13 Березня, 2024
3463  

Що посадити під парканом

Рослини біля паркану формують загальне уявлення про ділянку ну і звичайно ж самого господаря. Безумовно вони повинні бути, але які краще використовувати для посадки біля суцільних огорож, а для вентильованих? Саме про це наша стаття.

Важливо відзначити, що найкраще висаджувати рослини восени. Дуже мало є рослин, які саджають навесні. Це тільки ті квіти, які закінчують цвітіння в середині літа. При посадці саджанців восени можна гарантувати, що вони добре зміцняться в грунті до морозів.

Після висадки кущів і дерев восени під рослини кладуть мульчу. Вона дозволить рослинам не замерзнути взимку.

Об‘єкт                                                       Мінімальна відстань (м)

До осей стволов деревьев До кустарников
Наружные стены здания 51,5
Внешняя бровка кювета, канава 21
Подошва подборных стен31
Края садовых дорожек 0,70,5
Ограды ( высота до 2м)1,5 - 20,75 - 1
Ограды ( высота более 2м)41
Проезжая часть улицы 1,5 -21
Подземные сети и коммуникации
Газапровод, канализация 1,5
Силовой кабель и кабель связи 20,7
Теплопровод (от стен канала)21
Водопровод. дренаж2-

Що посадити під парканом:

  • Туя -цвіте круглий рік
  • Лаванда – ця любителька тепла і сонця не завжди благополучно переживає сувору зиму.
  • Хвойні рослини -цвітуть круглий рік, не вимагають особливого догляду
  • Барбарис – цвіте починаючи з середини травня. У перші кілька років барбариси, вкривають на зиму сухим листям, торфом або ялиновим гіллям.
  • Бузок – сезонна рослина.

При виборі рослин для посадки під парканом важливо враховувати кілька ключових факторів:

  • Сонячне світло: Визначте, як добре обрана ділянка освітлюється протягом дня.
  • Тип грунту: Переконайтеся, що грунт підходить для обраних рослин або може бути відповідно підготовлений.
  • Вологість: Деякі рослини віддають перевагу сухим умовам, тоді як інші потребують більш вологого середовища.
  • Висота та форма рослин: Плануйте, як рослини будуть виглядати через кілька років, враховуючи їх потенційну висоту та форму.
без названия 70

Туя

Туя – хвойна рослина, що відноситься до сімейства кипарисових. Вони є вічнозеленими і протягом усього року радують господарів своїм насиченим кольором.

Невибаглива і вічнозелена туя є гідною прикрасою будь-якої ділянки, а як огорожа вона універсальна. За допомогою Туї можна створювати «живопліт», висотою до 20 м. З неї можна зробити як простий паркан, так і зробити з дерев різні форми: арки, кулі, скульптури і т.д.

Туя відмінно піддається стрижці і зберігає свою форму тривалий час. До того ж туя наповнює повітря навколо себе фітонцидами, які позитивно впливають на здоров’я людей.

Також вона захищає від газів, бруду, пилу, вітру.

rasteniya-vozle-zabora

Лаванда

Лаванда – приваблива і ароматна рослина, яка широко застосовується в ландшафтному дизайні. Найчастіше вирощують лаванду вузьколисту. Ця універсальна квітка органічно виглядає в різноманітних комбінаціях. Чагарник цього виду може досягати у висоту 1 м, період цвітіння – червень-липень.

Лаванда чудово поєднується з будь-якими рослинами, які не загороджують їй сонячне світло. Але найбільш ефектно вона виглядає поряд з білими, темно-фіолетовими, блакитними, жовтими, помаранчевими і рожевими квіточками (наприклад, маком, шавлією, седум). Така колірна палітра нікого не залишає байдужим.

Безумовно, рослина приживеться і в тіні, але рясно цвісти в таких умовах не буде. Також лаванда погано росте на вологих ділянках, тому не варто садити її в низинах і в місцях з високим заляганням грунтових вод.

При вирощуванні цієї рослини слід пам’ятати, що вона дуже чутлива до кислотності грунту (оптимальний рівень рН – 6,5-7,5), а також її структурі.

Тому при необхідності перед посадкою грунт потрібно провапнувати або додати в нього трохи деревної золи. Найбільше лаванді подобається супіщаний грунт.

rasteniya-vozle-zabora

Хвойні рослини.

Навіть в сильні морози вони зберігають привабливість і надають ділянці доглянутий вигляд. Професіонали цінують хвойні дерева за невибагливість, ефектну лаконічність крон, довговічність. Їх використовують для елегантного акцентування садових зон, в якості завершального штриха в ландшафтній композиції. Дизайнери створюють неповторно красиві поєднання з дерев з різною якістю і кольором хвої. Ці «букети» дивно витривалі, радують не тільки зовнішньою пишністю, але і унікальною здатністю ароматизувати і очищати повітря. У розплідниках спеціально культивують хвойні дерева для ландшафтного дизайну: ялину, сосну, ялівець, ялицю, кедр. Неординарний представник хвойних – модрина. Взимку вона скидає голки.

8 1

Барбарис

Ідеально підійде для оформлення будь-якої вентильованої огорожі. Барбарис стане справжньою родзинкою при оздобленні Вашої ділянки. Не вибагливий у догляді, все що йому потрібно, це постійний полив в період активного дозрівання ягід.

Рослина відмінно відчуває себе як в тіні, так і на сонці. Це середній по висоті кущ з довгими гілками, тому висаджувати його потрібно не менше, ніж на 2 м від паркану. Барбарис не любить холодного північного вітру і це також потрібно враховувати при посадці. Для нього краще вибрати південну або західну частину паркану.

растения возле забора

Важливо! При посадці слід врахувати, що барбарис не любить затінених місць, погано реагує на холодний північний вітер, тому краще його розташовувати з західної чи південної сторони паркану. А ось з поливом у садівників проблем не буде: барбарису цілком достатньо дощової води.

Бузок

Звичайно ж, він займає почесні місця на ділянках. Однак назвати невибагливим ​​бузок складно – він має потребу в гарному освітленні і низькому рівні грунтових вод. Найбільш стійким до морозу сортом є амурський бузок. Без належного догляду кущ буде виглядати не дуже презентабельно. Так що бузок потрібно висаджувати тільки якщо є час на догляд. Для формування живого огородження з куща, його необхідно постійно підрізати і направляти молоді пагони в потрібні боки.

Самшит

Один из самых давних декоративных кустарников, который используется в ландшафтном дизайне для оформления  территорий и создания живых заборов. Это дерево относится к разряду вечнозеленых растений, поэтому даже зимой радует своего обладателя безупречным видом

Виды самшита

Самшит вічнозелений — в природних умовах поширений в країнах Середземномор’я і на Кавказі. Добре себе почуває, як в півтіні, так і на сонці. Якщо не обрізати, може рости до 3-х метрів у висоту.

Самшит мілколистий –на відміну від свого попереднього родича, цей карликовий чагарник менш чутливий до зимових холодів. Він є нащадком сімейств Південної Азії і здатний витримати без укриття мороз в 30 градусів. Цінується за компактну форму і декоративність крони.

Самшит балеарський — найбільший вид сімейства, його листя досягають до 5 см в довжину. Батьківщиною проживання вважаються Балеарські острови Іспанії. Поширений в горах на півдні Іспанії, Португалії та Кримському узбережжі.

Посадку найкраще проводити в похмурий день. На підготовленій ділянці землі викопуються ямки, трохи ширше і глибше, ніж кореневий ком. Орієнтуватися можна на розміри контейнера, в якому знаходилася рослина. У разі висадки декількох дерев для формування живоплоту або бордюру, викопується широкий і глибокий рів. На дно траншеї необхідно засипати шар компосту висотою 10-15 см і з допомогою вил змішати його з землею. Готуючи саджанці, прослідкуйте, щоб коріння були розправлені і не стирчали на всі боки. Після того, як кущ засипаний землею, навколо стовбура формується поглиблення для накопичення води. Рослину необхідно ретельно полити.

sovremennuy-zabor

Троянди

Позбавте паркан від «жорсткості», що відокремлює вашу ділянку від решти світу, посадивши уздовж нього троянди. У поєднанні з білим кольором паркану створюється враження, що ви перебуваєте в старовинному європейському маєтку. Рожеві та білі троянди – це вікторіанський шик, червоні і бордові – викличуть асоціації з середземноморським ландшафтом.

Троянди надають чарівність будь-якому куточку саду, але одночасно мають гнучкий характер, що дозволяє використовувати їх в різних стилях ландшафту. Французький регулярний сад або сентиментальний Шеббі шик, вікторіанський або середземноморський, зразково-показовий варіант або пейзаж, що імітує природу.

Якщо ж у вас немає певних стильових пристрастей, – можна вибирати ті сорти троянд і такий спосіб посадки, які вам найбільше подобаються. У разі, коли стиль саду вже затверджений (або ви хочете бачити його через кілька років в цілком певному стильовому образі), – серед троянд має сенс пошукати ті, що підійдуть саме для такого ландшафтного стилю.

Дику троянду або шипшину краще садити уздовж огорожі не з боку вулиці, а з боку будинку. А все тому, що з чагарнику можна збирати ягоди шипшини, які можна засушувати і використовувати в господарстві. Наприклад, шипшина дуже багата вітаміном С, її можна додавати в узвар разом з сухофруктами. З боку будинку її краще садити, так як біля дороги вона може вбирати шкідливі гази від автомобілів. Хоча, якщо дача розташована в місці, віддаленому від шосе або траси, цілком можна висаджувати шипшину з боку вулиці. А з боку сусідів в палісаднику вона також буде прекрасним огородженням. До того ж шипшина красиво цвіте, а значить, ще буде радувати різними пастельними відтінками троянд.

Rastenia -vozle-zabora

 Гліцинія

Китайська гліцинія – улюблениця ландшафтних дизайнерів. Вирощують лілову ліану гліцинію в діжках, на відкритих ділянках і навіть у горщиках. Квітучі гліцинії гарні для прикраси ландшафту, балконів, тераси, лоджії, альтанки та фасади будинків.

У закритий грунт насіння висівають взимку приблизно в кінці грудня – на початку січня. У відкритий грунт насіння сіють ранньою весною, як тільки грунт добре прогріється. Оптимальний період для посіву у відкритий грунт – друга половина березня – початок квітня.

Яскрава велика рослина може застосовуватися в якості ширми, що приховує від допитливих очей приховані зони саду, декорувати господарські будівлі. Але гліцинія здатна зруйнувати хисткий паркан або старий сарай вагою своїх гілок.

Світлолюбна ліана, прикрашена білими, бузковими або рожевими кетягами маленьких квіток, здатна навіть самий непоказний паркан перетворити в ефектне огородження ділянки.

rasteniya-vozle-zabora

Дерен

Є одним з найпопулярніших чагарників при оформленні паркану. Дерен прекрасно росте на будь-якій території, в тому числі в Сибірі. Влітку його прикрашають квіти, а восени – білі плоди.

У нього надзвичайно цікаве забарвлення з сріблястим напиленням. А якщо неподалік розташувати невисокі хвойники, композиція вийде дуже цікава.

Дерен легко стригти і формувати. Він прекрасно формується, швидко утворює надійний захист від пилу.

Якщо посадити саджанець навесні, то до початку осені він буде метрової висоти. Багатьох приваблює такий новосел, але треба мати на увазі, що дерену необхідний пристойний життєвий простір. Тому, якщо хочеться бачити вздовж паркану побільше різного чагарнику, потрібно придивитися і до інших видів.

rasteniya-vozle-zabora

Жасмин

Квітучий і запашний чагарник, його білі квіти привертають увагу і прикрашають фасад. Рекомендується висаджувати його з зовнішнього боку вулиці.

Жасмин добре росте на багатому поживними речовинами грунті, але може рости і на мізерних грунтах. Рослина дуже добре почуватиметься в сонячному місці, небажано садити там, де грунтові води проходять дуже близько до поверхні землі.

Жасмин стійкий до шкідників і хвороб. Дуже рідко може пошкоджатися борошнистою росою, попелиць.

Важливим моментом варто відзначити, що жасмин вимагає догляду. Він потребує постійної обрізки, раз на рік його потрібно очищати від старіючих і засохлих пагонів. Щоб чагарник не втрачав декоративних властивостей і добре ріс, потрібно проріджувати його пагони і видаляти відцвілі суцвіття. Такий догляд сприятиме кращому росту і ще більш рясному цвітінню.

Ну і в міру необхідності обрізати його для підтримки потрібної форми і краси.

Гортензія

Гортензія – це чагарник, який має красиві великі кольори білого, рожевого, синього або фіолетового кольору. Гортензії вимагають достатньої кількості вологи і не переносять посуху, тому важливо доглядати їх, особливо в спекотні літні місяці.

Вони добре ростуть у напівтінистих місцях та частково затінених місцях, тому засадити гортензію під парканом, що прикриває від прямих сонячних променів, буде чудовим рішенням.

Клематис

Клематис – це ліана, яка може зрости до 3-4 метрів заввишки. Вона має яскраві кольори різних відтінків – від білого до червоного.

Клематиси також віддають перевагу півтіні та частковій тіні, тому посадити їх під парканом буде гарною ідеєю. Листя клематису можуть в’янути, якщо вони піддаються прямому сонячному світлу протягом тривалого часу, тому краще посадити рослину на північній стороні огорожі або на місці, де вона буде частково затінена.

клематис

Айстри

Айстри – це красиві та яскраві квіти, які можуть бути відмінним вибором для посадки під парканом. Вони доступні в різних відтінках, від білих до червоних і фіолетових, і можуть бути однорічними, так і багаторічними рослинами.

Одна з найпопулярніших багаторічних айстр – це Астра Нова Англія, яка має великі, яскраві квіти і може зрости до 1,5 метрів заввишки. Її можна посадити поряд із парканом, щоб створити привабливий квітковий бар’єр. Айстри також можуть бути використані в якості живоплоту, якщо посадити їх в ряд уздовж паркану.

Однорічними айстрами можна насолоджуватися щороку, пересаджуючи їх на нове місце. Бажано вибирати сорти, які легко вирощувати і не вимагають багато догляду, наприклад, Айстри Китайські. Ці квіти мають дрібні квітки і доступні в різних відтінках кольору.

Однак, при посадці айстр під парканом слід враховувати, що вони вимагають багато сонячного світла і хорошої дренажної системи, щоб уникнути перезволоження. В цілому, айстри можуть бути чудовим вибором для створення красивого та яскравого паркану з рослин.

CNYHNE blooming autumn aster

Чи потрібно дотримуватися якоїсь спеціальної відстані між рослинами та парканом?

Так, важливо залишати достатньо місця між рослинами та парканом для забезпечення адекватного повітрообміну та запобігання пошкодженню паркану від коріння або гілок. Рекомендована відстань залежить від типу рослин, але загальним правилом є залишати мінімум 30-50 см від паркану.

Як часто потрібно поливати рослини під парканом?

Частота поливу залежить від типу рослин, погодних умов та типу грунту. Влітку, під час спекотних днів, полив може бути необхідним кожні 2-3 дні. У прохолоднішу погоду або для рослин з глибоким корінням полив може бути рідшим. Важливо забезпечити достатній полив, але уникати застою води.

Чи можна саджати рослини під парканом, якщо там мало сонячного світла?

Так, існують рослини, які добре ростуть в умовах часткової тіні або навіть глибокої тіні. До таких рослин відносяться хоста, папороті та деякі види клематису. Вибирайте тіньолюбні рослини для затінених ділянок під парканом.

Як захистити рослини під парканом від шкідників і хвороб?

Регулярний огляд рослин на наявність ознак шкідників або хвороб та вчасне застосування захисних заходів може допомогти уникнути проблем. Використовуйте натуральні або рекомендовані препарати для контролю шкідників, а також забезпечуйте правильний догляд, що сприяє здоровому зростанню рослин.

Які рослини краще всього підходять для створення приватності під парканом?

Для створення ефекту приватності ідеально підійдуть вічнозелені чагарники та дерева середнього розміру, такі як туя західна, лавр благородний або високі сорти кизильника. Вони забезпечують густе листя цілий рік та можуть бути обрізані для формування потрібної висоти та форми.

Чи впливає вибір рослин під парканом на загальний ландшафтний дизайн?

Так, вибір рослин під парканом може значно вплинути на загальний вигляд вашого саду або двору. Рослини можуть допомогти інтегрувати паркан у ландшафтний дизайн, створити кольорові акценти або візуально розділити простір на зони. Вибирайте рослини, що гармоніюють з іншими елементами вашого саду за кольором, текстурою та стилем.

Озеленення кордонів присадибної території – природний набір живих фарб ландшафтного дизайну, який зробить ділянку доглянутою, затишною і захищеною від сторонніх очей.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі