Скільки коштує встановлення паркану «під ключ»?
4 Лютого, 2022
2708  

Скільки коштує встановлення паркану «під ключ»?

Встановлення огорожі «під ключ» – процес досить трудомісткий, тому для її реалізації майже завжди доводиться залучати значне фінансування. Вартість встановлення паркану в різних випадках може відрізнятися на кілька порядків, але в цілому і для невеликої дачної ділянки або для заміського будинку, і навіть для промислового підприємства схема формування витрат буде спільною.

Нижче ми проаналізуємо, які статті бюджету потрібно врахувати при плануванні монтажу огорожі «під ключ», і наведемо їх орієнтовне співвідношення.

Від чого залежить рівень витрат?

Для початку спробуємо зрозуміти, що стане визначальними факторами при формуванні бюджету? Адже навіть на огорожу однієї самої ділянки можна витратити найрізноманітніші суми, що вже говорити про різні території?

мужики 1

Отже, витрати на встановлення паркану «під ключ» залежать від:

  1. Периметру ділянки (що логічно – чим більше периметр, тим більше довжина паркану).
  2. Типу грунтів на ділянці (цей параметр буде визначальним при підборі фундаменту для паркану).
  3. Вимог до самого огородження (тип конструкції, висота, міцність і т.д.).

Власне, від цих трьох показників ми і будемо відштовхуватися, аналізуючи основні статті витрат при встановленні паркану «під ключ».

Основні статті витрат

Сума, яку необхідно закладати на закупівлю та встановлення огорожі, може бути досить великою. Але щоб вас не лякали астрономічні цифри, варто врахувати, що внесення грошей зазвичай «розмазується» в часі, оскільки значна частина роботи виконується заздалегідь, тобто на підготовчому етапі.

У будь-якому випадку варто заздалегідь проаналізувати, які витрати вас чекають, і на основі цього аналізу обирати огорожу під вимоги і під можливості бюджету.

1. Проектні роботи

Отже, перший пункт – це витрати на проектні роботи. Багато хто недооцінює важливість проектування огорожі, але на практиці замовлення проекту у професіоналів дозволяє уникнути маси помилок.

При якісній розробці проектної документації:

  • Враховується специфіка ділянки.
  • Підбирається оптимальна конфігурація самої огорожі та фундаменту.
  • Створюється пакет робочих креслень, які можуть бути використані при монтажних роботах.
chena-zabora

Вартість проекту зазвичай невелика, але зате він дозволяє скоротити витрати на наступних етапах і дає можливість уникнути непотрібних витрат. Тому майже у всіх випадках (крім, мабуть, самостійного монтажу огорожі з найдешевших або підручних матеріалів) замовлення проектної документації окупається.

2. Захисна конструкція: основні та додаткові елементи

Наступна стаття витрат – наймасштабніша. Це закупівля самого огородження, яке ми і будемо використовувати для монтажу. Дуже часто саме на ці цифри орієнтуються замовники, забуваючи про супутні витрати, що в кінцевому підсумку призводить до нераціональних витрат і затягування процесу облаштування ділянки.

chena-zabora

Сам паркан може коштувати по-різному, але тут бажано врахувати, що витрати на огорожу – це довгострокова інвестиція:

  • Дерев’яні і легкі пластикові огорожі – одні з найдешевших конструкцій, але і термін служби у них недовгий.
  • Також небагато коштують прості бетонні і металеві паркани, але для них характерна інша проблема – неестетичний зовнішній вигляд. Крім того, монтаж огорожі з бетонних плит майже завжди вимагає залучення важкої техніки, а це «з’їсть» всю економію.
  • Сучасні металеві огорожі з деталей з полімерним захисно-декоративним покриттям коштують не дуже дешево (від 10-15 у.о. за квадратний метр в найдешевшому варіанті до 65-100 у.о. за квадрат при виборі найбільш сучасних різновидів). Але якщо ви облаштовуєте ділянку для себе, або плануєте забезпечити максимальну безпеку (у випадку з комерційною нерухомістю), то з необхідністю значних вкладень варто миритися. Як правило, схема «заплатив сьогодні і забув про паркан на 15-20 і більше років» з економічної точки зору виявляється більш привабливою.
chena-zabora

При купівлі паркану варто врахувати, що крім секцій, що складають основу огорожі, будуть потрібні і додаткові деталі. У цей список варто включити:

  • Піддашки, відливи та інші елементи, що захищають від вологи.
  • Вхідні конструкції (ворота, хвіртки).
  • Нащільники та аналогічні деталі.
  • Практика показує, що купувати їх вигідніше там же, де ви берете основні елементи для секцій огорожі.

3. Додаткові матеріали

Якщо вище ми говорили про комплектуючих самої огорожі, то тут варто проаналізувати перелік того, що буде потрібно при монтажі. Так, є конструкції, які збираються за модульним принципом (відмінний приклад – «Лего Ексклюзив» від заводу «Мехбуд»), але частіше за все якісний монтаж неможливий без використання цілого ряду додаткових деталей.

chena-zabora

Отже, крім самого паркану нам знадобляться:

  • Матеріали для фундаменту (пісок, щебінь, цемент, арматура).
  • Гідроізоляційні матеріали для фундаменту.
  • Опорні конструкції (дерев’яні стовпи або сталеві труби – профільні або круглі).
  • Сталеві закладні для кріплення секцій до підконструкцій.
  • Металовироби для кріплення.
  • Матеріали для захисту від корозії і / або гниття деревини (якщо в попередньому пункті були обрані вироби з чорного металу або дерева).

Все це може привести до серйозного подорожчання конструкції, що необхідно врахувати на етапі планування бюджету.

4. Підготовка основи

Коли всі матеріали закуплені, необхідно підготувати підставу для встановлення огорож. Якщо мова йде про капітальний паркан, який встановлюється мінімум на кілька років, то зазвичай використовується стовпчастий або фундамент щодо невеликої глибини, що передбачає можливість бетонування опорних конструкцій (стовпів).

chena-zabora

Схема витрат буде включати такі роботи:

  • Перенесення розмітки з плану на місцевість (робити це потрібно дуже точно, особливо, якщо ви в перший раз захищаєте ділянку, а не встановлюєте паркан на місце старого). Іноді для розмітки території доводиться залучати фахівців з геодезичним обладнанням, що також здорожує проект.
  • Земляні роботи (виїмка грунту під основу, свердління гнізд під опори, підсипка траншей піщано-гравійної сумішшю). Якщо планується огорожа великої території, то можна розглядати залучення будівельної техніки, без якого робота затягнеться.
    Арматурні і бетонні роботи, необхідні для монтажу опор.
chena-zabora

Варто також врахувати, що цей етап пов’язаний не тільки з фінансовими витратами, але і з тимчасовими витратами. Як правило, прискорити процес не виходить: це пов’язано з тим, що в будь-якому випадку бетон повинен набрати міцність. Тому, якщо терміни критично важливі, варто вибрати більш дорогу конструкцію, яка при цьому монтується без фундаменту.

5. Монтажні роботи

Нарешті, останній пункт – сам монтаж огорожі. Як правило, вартість залежить від периметру та від типу встановлюваної конструкції. Розрахунки в кожному випадку виконуються окремо, але в якості мінімальної вартості встановлення погонного метра огорожі можна брати 200 – 250 грн. (Монтаж складних парканів може обійтися в рази дорожче).

зеленый забор 1

Економити на професійному встановленні не слід, оскільки самостійний монтаж часто призводить до помилок, що знижують загальну міцність і / або довговічність огорожі.

Орієнтовне співвідношення витрат

Вище були перераховані основні статті витрат на встановлення паркану «під ключ». Співвідношення цих статтей може досить сильно відрізнятися в різних ситуаціях. І все ж приблизно скласти уявлення про масштаб витрат можна, скориставшись наведеною діаграмою:

chena-zabora

Відповідно, найдорожче – близько 50% від усього бюджету – обійдеться закупівля основних матеріалів, ще приблизно 20% від кінцевої суми піде на придбання матеріалів додаткових.

В середньому 25% від бюджету піде на монтаж – 15% на підготовчі роботи. І 105 – безпосередньо на оплату встановлення.

Проектна документація коштує відносно недорого, але, як ми і відзначили вище, нехтувати нею не варто.

Рекомендації щодо зниження витрат на монтаж огорожі під ключ

Припустимо, ви попередньо розрахували вартість паркану «під ключ», і сума здається вам надмірною. Практика показує, що цілком реально скоротити витрати мінімум на 15-25% при правильному підході. Для цього варто скористатися окремими рекомендаціями:

  1. Не нехтуйте професійним проектуванням. Так, проект потрібно замовляти – але це і можливість для економії, і спосіб мінімізації збитку при можливих помилках.
  2. Ретельно аналізуйте асортимент і співвідношуйте його до реальних потреб. Технології активно розвиваються, і сьогодні в продуктовій лінійці можна знайти огороджувальні конструкції, які коштують дешевше (або стільки ж), але в рази перевершують традиційні паркани по надійності, довговічності і функціоналу.
  3. Враховуйте непрямі витрати. Іноді вигідніше купити дорожчу огорожу, і заощадити на монтажі або закладці потужного фундаменту.
  4. Вибирайте підрядників. Не варто ні переплачувати за монтаж, ні економити на цих роботах: в першому випадку ви просто втратите гроші, в другому – майже гарантовано постраждає якість.

І пам’ятайте – ретельний аналіз усіх статей витрат, планування бюджету та підбір оптимальної комплектації огорожі дозволить вам звести обсяг витрат на встановлення паркану «під ключ» до необхідного мінімуму. Так, найчастіше сума виходить чимала, але це – в рази вигідніше, ніж купувати дешевий паркан, і щорічно витрачати кошти на його ремонт, а потім – заміняти огорожу через 4-5 років через вихід з ладу або втрати зовнішнього вигляду.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі