Сучасний паркан для котеджу: яким він повинен бути?
23 Березня, 2023
1087  

Сучасний паркан для котеджу: яким він повинен бути?

sovremennuy-zabor

Заміський котедж – це ділянка території, який власник прагне максимально адаптувати «під себе».  В одночас огорожа котеджу та прилеглих до нього площ теж відіграють важливу роль у формуванні комфортного середовища: чим надійнішим  та  естетичнішим  воно буде, тим краще.

І якщо раніше особливого вибору у власників заміських будинків не було – або охайний  штахетник, або паркан з литого бетону – то сьогодні доступний асортимент огороджувальних конструкцій дозволяє створювати цілком сучасні архітектурні ансамблі. Про вибір паркану  для котеджу та  про те, яким він повинен бути, розповімо в нашому огляді.

Основні вимоги до паркану

Якщо вимоги до огорожі громадських будівель регламентуються багатьма документами, то в приватному будівництві важливо лише дотримуватися протипожежних норм, та  не порушувати права сусідів – не зміщувати огорожу на чужу територію і не перевищувати допустиму  висоту паркану. В іншому власник має практично повну свободу вибору, так що вимоги до сучасного паркану  для котеджу в основному диктуються здоровим глуздом та  естетичними міркуваннями.

До переліку вимог можна включити:

  • Достатні габарити. Вони будуть відрізнятися в залежності від обставин – в охоронюваному селищі  для досить чисто символічної  огорожі, на  території що охороняється потрібен паркан від 1,5 м та вище.
  • Механічна міцність.
  • Складність подолання – елементи огорожі не повинні допускати використання в якості сходинок.
  • Стійкість до зовнішніх чинників – перепадів температури, вологи, УФ-випромінювання.
  • Вогнестійкість.
  • Вандалостійкість.

Окрема група вимог стосується зовнішнього вигляду огорожі. Сучасний паркан – це елемент ландшафтного дизайну, тому він повинен бути досить гарним та  гармоніювати з іншими об’єктами на ділянці – приклади ви можете побачити в цій статті.

Крім того, важливим є збереження привабливого зовнішнього вигляду протягом тривалого часу. Пов’язано це з тим, що з роками багато різновидів парканів втрачають первісний дизайн, та  тому потребують оновлення або заміни.

Металеві огорожі або альтернативи?

На ринку огороджувальних конструкцій для котеджів та заміських будинків присутні вироби з різних матеріалів:

  • Дерева.
  • ДПК (деревно-полімерного композиту).
  • Пластику.
  • Бетону.
  • Натурального каменю.
  • Металу.

З одного боку, такий великий асортимент дозволяє обирати з великої кількості виробів. З іншого – вибір ускладнюється, особливо з урахуванням того, що в кожній категорії представлено по кілька (мінімум!) різновидів огороджувальних конструкцій.

Експерти практично одностайні в тому, що найбільш сучасним і практичним рішенням буде використання огорож з металевих панелей (див. фото).

Аргументів на користь цього матеріалу декілька:

  • По-перше, металеві секції органічно поєднуються як з металевими же каркасами, так і з класичними стійками з бетону, цегли або каменю. Так що їх можна використовувати і при встановлені  паркану «з нуля», та  при заміні заповнення прольотів між вже встановленими опорами.
  • По-друге, величезний асортимент металевих деталей полегшує реалізацію різних проектів. Якщо вам потрібна суцільна огорожа, обирайте панелі з замками на поздовжніх сторонах – «Брус» або «Горизонт». Для вентильованих огорож підійде металевий паркан (вертикальні ламелі) або паркан «Ранчо». Також можна встановити універсальний у своїй функціональності паркан «Жалюзі», забезпечивши максимальну приватність при збереженні природного освітлення та  вентиляції.
  • По-третє, експлуатаційні властивості металевих огорож роблять їх відмінним рішенням з практичної точки зору. Метал довговічніше дерева та  пластику, при в цей же час  значно легше бетону. Естетичний  потенціал його теж великий, так що з його допомогою можна реалізувати будь-який дизайн-проект.

Власне, саме це поєднання технологічності та  зовнішньої привабливості і робить металеві огорожі настільки популярними в сучасному ландшафтному дизайні. Панельний паркан відмінно гармонує з сучасною архітектурою в європейському і скандинавському стилі. Якщо ж вам потрібно захистити класичну споруду, або котедж з дерева (брус або колода) – завжди можна обрати  металеву огорожу, зовнішній вигляд якої буде імітувати натуральну деревину.

Оформлення воріт та  хвірток

Окремий нюанс при виборі матеріалу та  дизайну огорожі – оформлення хвіртки або воріт. Тут останнім часом основним трендом є мінімалізм:

  • Найбільш актуальне рішення – чисто функціональна конструкція, яка зовні не відрізняється від основних секцій огорожі. Це означає, що і опорні стовпи, і заповнення нічого не повинно виділятися на загальному фоні.
  • Для поліпшення ергономіки та для підвищення помітності ворота та хвіртки майже завжди оснащують піддашками  або навісами. В цей час  навіс може бути як окремою конструкцією, так і частиною опорних стовпів – П або Г образні варіанти (як на фото), раніше популярні в Європі та Скандинавії, сьогодні споруджуються і у нас.
  • Що стосується фурнітури, то вибір способу відкривання залежить від того, наскільки часто ви плануєте користуватися воротами / хвірткою. У будь-якому випадку, використання легких металевих конструкцій буде перевагою. З одного боку, їх жорсткість досить для монтажу будь-якого приводу, з іншого – невелика маса знижує навантаження на петлі та відкриваючи механізми.

Кольорова гамма

Незважаючи на те, що функціональность, надійність та  довговічність  паркану  є для нас пріоритетами, при виборі захисної конструкції все частіше звертають увагу на дизайн та  кольорову гаму . Що ж тут буде важливим для власників котеджів?
Якщо ви облаштовуєте садибу в котеджному містечку або селищі, то кольорова  гамма огорож може бути регламентована внутрішніми правилами. Варто врахувати це заздалегідь.

  • У сучасній європейській архітектурі основний тренд – використання максимально стриманих, практичних кольорів. По-перше, вони універсальні, і тому відмінно поєднуються з більшістю архітектурних стилів. По-друге, вони практичні, та  тому навіть при нерегулярному догляді огорожа не виглядає брудною чи неохайною.
  • Основне правило у виборі відтінку – контраст з опорними стовпами. Як правило, стовпи роблять світлими, а секції – темнішими: так огорожа виглядає більш пропорційно та  гармонійно.
  • Нарешті, варто врахувати і ще один аспект. Ще недавно використання імітації натурального дерева було свого роду поганим тоном. Але сьогодні з впровадженням технології «Printech» виробники отримали можливість робити секції з металу та  ДПК, які не можливо відрізнити від дерева дорогих порід навіть з відстані в 3-5 метрів. Фото виробів заводу «Мехбуд» наочно це демонструють.
sovremennuy-zabor

Паркани для котеджу від заводу Мехбуд

Завод Мехбуд виробляє різні види огорож, які можуть підійти для котеджу. Однак, вибір конкретного виду паркану залежить від ряду факторів, таких як бажаний стиль, функціональні вимоги, бюджет, а також особливості ділянки.

Умовно асортиментну лінійку огорож від Заводу Мехбуд можна розділити на 3 великі групи:

  1. Вентильовані: Ранчо, Ромбо, Ель Ранчо.
  2. Суцільні: Горизонт, Вертикаль, Брус, Mehbud Double.
  3. Паркани-жалюзі: Класик, Ексклюзив, Стандарт, Ексклюзив XL, Преиміум, Ексклюзив Лего.

У чому переваги парканів Мехбуд для котеджів?

  • Міцність та довговічність. Паркани МехБуд виготовляються з якісної сталі, яка має високу міцність і довговічність. Вони можуть витримувати сильні вітри та негоду, а також запобігати проникненню тварин та небажаних відвідувачів на ділянку.
  • Безпека. Зроблені з металу, що робить їх більш надійними та безпечними, ніж інші види огорож. Вони можуть запобігти несанкціонованому доступу на ділянку та забезпечити захист для дітей та свійських тварин.
  • Можливість вибору дизайну. Паркани Мехбуд доступні в різних варіантах дизайну, що дозволяє вибрати найбільш підходящий стиль для вашого котеджу. Ви можете вибрати різні кольори та форми, щоб створити унікальний зовнішній вигляд своєї ділянки.
  • Легкість встановлення. Паркани легко встановлюються та не вимагають особливих навичок чи інструментів. Це дозволяє заощадити час та гроші на установці.
  • Низька вартість обслуговування. Паркани МехБуд не вимагають великих витрат на обслуговування та ремонт, що робить їх економічно вигіднішими в довгостроковій перспективі.
  • Екологічно чисті матеріали. Металеві огорожі від заводу МехБуд виготовляються з екологічно чистих матеріалів, які не забруднюють довкілля та не шкодять здоров’ю людей та тварин.

Для сучасного котеджу паркан – це не тільки захисна конструкція, але і важливий елемент дизайну. Вибір паркану  багато в чому визначає враження від заміської  ділянки, а опорні стовпи та  секції виступають свого роду фоном для інших споруд. Таким чином, при підборі огорожі для котеджу важливо забезпечити баланс між її функціональністю та  естетикою, що можливо тільки при використанні сучасних технологічних рішень.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі