Сучасний гараж
1 Лютого, 2022
2480  

Сучасний гараж

На щастя, гаражі-черепашки та будови з зварних металевих листів, які в достатку «прикрашали» наші подвір’я ще пару десятків років тому, поступово відходять у минуле. Та й цегляні гаражі, хоч і  використовуються досить активно, багато власників піддають капітальної реконструкції. Крім того, поява на ринку нових матеріалів та  технологій дозволяють  споруджувати принципово нові конструкції, цілком придатні для безпечного зберігання автомобілів.

У нашому огляді ми наведемо короткі характеристики гаражів найбільш поширених типів, а також проаналізуємо, які матеріали можна використовувати для їх обробки.

sovremenuy-zarag

Конструкції гаражів

Гараж – це приміщення або споруда, призначена для захисту автомобіля (або іншої техніки) від несприятливих зовнішніх чинників. Гаражі можуть зводитися в самих різних місцях – від гаражних кооперативів та  дворів багатоквартирних будинків до приватних територій. Але в будь-якому випадку така будова має бути досить надійною та  досить безпечною.

Якщо говорити про приватні гаражі, то сьогоднішній день  використовується дві конструкції:

  • Закритий гараж, тобто приміщення, ізольоване від зовнішнього середовища.
  • Відкритий гараж – навіс або аналогічна споруда, яка забезпечує захист в основному від опадів та сонця.

У обох різновидів є особливості, які ми і проаналізуємо.

Класичний закритий гараж

Найпоширеніша конструкція – класичний закритий гараж. Як правило, він являє собою невелику споруду на легкому фундаменті або  споруджену на основі поверх підвального приміщення. При цьому:

  • Стіни гаража робляться з будівельних блоків (цегла, шлакоблок, газобетон), або з металу (обшивка по каркасу з закладеним утеплювачем).
  • Як перекриття використовується односхиле або плоске покриття, зроблене або з профнастилу, або з бетонних плит з гідроізоляцією руберойдом.
  • Вхід оформляється у вигляді широких воріт –  класичних, орних, або підйомних (ролетних конструкцій).

У цій конструкції є ряд переваг:

  • По-перше, мікроклімат в закритій споруді можна зробити максимально сприятливим для зберігання автомобіля. Це стосується не тільки вологості, але і температури.
  • По-друге, при зберіганні автомобіля в закритому гаражі забезпечується максимальне збереження лакофарбового покриття. Це забезпечується за рахунок захисту машини від вітру, перепадів температури і ультрафіолетового випромінювання.
  • По-третє, закритий гараж забезпечує захист машини і від угону, і від дій вандалів.

В цілому ж закриті гаражі є конструкціями універсальними. Але якщо на приватній території (тобто за парканом, проникнути через який складно) класичний гараж можна замінити відкритою конструкцією, то в гаражному кооперативі, а тим більше у дворі многоквратірного будинку альтернативи йому немає

sovremenuy-zarag

Навіс, пергола та інші відкриті конструкції

Недоліком закритого гаража можна вважати складність його споруди (а значить – високу вартість). Саме тому там, де захист автомобіля від угону не є пріоритетним – на приватних територіях та  ділянках які охороняються і т.д. – в якості альтернативи закритим гаражам зводять відкриті конструкції.

Прикладом такої конструкції може служити навіс, який монтується на одну зі стін капітальної будівлі, або пергола – легка конструкція на опорних стовпах, що складається зі з’єднаних між собою арок покладеного поверх них покрівельного покриття.

У таких споруд є ряд об’єктивних переваг:

  • Споруда навісу або перголи для стоянки автомобіля займає куди менше часу (та й обходиться в рази дешевше).
    Відкрита конструкція простіше в обслуговуванні.
  • У таких споруд ширше спектр застосування: їх можна використовувати і в якості стоянки для машини та  в якості альтанки.

При цьому в помірному кліматі (тобто там, де сильні морози – швидше виняток, ніж правило) навіс або пергола цілком підходять для зберігання автомобіля. Якщо ж встановити додаткові пристосування, наприклад, ролети або жалюзі, що закривають навіс з боків, то і в найхолодніший день машина не постраждає

sovremenuy-zarag

Варіанти обробки гаража

Закриті гаражі: чим обробляти зовні і зсередини?

Щоб гараж можна було використовувати в якості стоянки для автомобіля, його необхідно правильно обробити. Ще порівняно недавно власники гаражів стикалися з великими складнощами при вирішенні цього завдання, але сьогодні як для внутрішнього, так і  для зовнішнього оформлення гаража можна використовувати сучасні матеріали.

Для зовнішньої обшивки споруди, в якому буде знаходитися автомобіль, можна застосовувати:

  1. Металлосайдинг. Універсальний матеріал, який відмінно підходить для обшивки стін з будівельних блоків. Взагалі , можна обійтися і вініловим сайдингом, але у випадку з гаражем металлосайдінг однозначно виграє. Він в рази міцніше і довговічніше, тому конструкція вийде дуже надійною.
  2. Рейкові системи. Як і  металлосайдінг, відмінно підходять для обшивки. Найчастіше рейки використовують для оформлення покрівельних звисів та  піддашків  над входом в гараж: в цьому випадку вони максимально ефективно справляються зі своїми функціями.
  3. Фасадні касети та панелі. Використання цих матеріалів дозволяє не тільки змінити на краще гараж зовні, але і поліпшити мікроклімат в приміщенні. Обшивка стін металлокассетамі навіть можливість знизити тепловтрати в гаражі, а це значить, що автомобіль буде зберігатися в більш сприятливих умовах.
sovremenuy-zarag

Зверніть увагу! Однією з переваг металевих виробів, які використовуються в обробці гаража зовні, є їх захисно-декоративне покриття. Завдяки використанню сучасних полімерів зовнішня обробка набуває стійкість до вологи та ультрафіолету, а також до перепадів температури. В результаті гараж добре виглядає навіть через 10-15 років після того, як він був оброблений металлокассетамі або сайдингом із сталевих ламелей.

sovremenuy-zarag

У внутрішній обробці гаража можна використовувати:

  • Рейкові системи – для стін і стель.
  • Сталеві касети і панелі – для оформлення стелі.

Переваги таких рішень аналогічні зазначеним вище, але є  ще кілька нюансів:

  • По-перше, обробка стін сталевими рейками полегшує монтаж систем зберігання – тобто кронштейнів, коробів та інших деталей, в яких зберігається інструмент.
  • По-друге, використання підвісних металоконструкцій при обробці стелі в гаражі – відмінне рішення, що дозволяє забезпечити ефективне освітлення. Монтаж вбудованих світильників дозволяє використовувати гараж як досить зручну майстерню
  • Не варто забувати і про простоту догляду. Роботи, які проводяться в гаражі, часто супроводжуються появою великої кількості пилу, бруду і кіптяви. Відмити від них стіни та  стелі з традиційних матеріалів майже неможливо, а ось очищення сталевих або алюмінієвих панелей з полімерним покриттям займе зовсім небагато часу.
sovremenuy-zarag

Гараж-пергола: як зробити його надійним і довговічним?

Дещо по-іншому слід підходити до обробки відкритих гаражів – навісів і пергол. Пов’язано це з тим, що сучасні матеріали бажано включати в конструкцію ще на етапі проектування – в цьому випадку сам каркас навісу слід спланувати таким чином, щоб можливо було закріпити обшивку без встановлення додаткових кріплень.

Тут потрібно врахувати ось що:

  • Гаражі-навіси частіше спираються на несучі конструкції будівлі. Тобто як мінімум дві точки кріплення у такого навісу знаходиться на стіні, а решта ваги розподіляється між опорними стовпами.
  • Гараж-пергола всією площею спирається на стовпи, їх може бути від 4 до 8 (або більше, якщо мова йде про громадський гараж на підприємстві).
    В обробці таких конструкцій теж можуть використовуватися сучасні матеріали на основі тонколистового металопрокату:
  • Для захисту машини від бокового вітру доцільно хоча б частково (на висоту до півтора метра мінімум) закрити стінки. При цьому бажано зберегти хороший огляд та вентиляцію, тому при монтажі навісів й пергол для автомобілів в якості обшивки використовуються елементи огорож «Ранчо» або «Жалюзі».
    Покрівлю навісу можна робити з будь-якого відповідного матеріалу, будь то досить міцний полікарбонат або профнастил. Бажано підбирати колір покрівлі таким чином, щоб він збігався (або ж гармоніював) з кольором бічних частин.
    При монтажі суцільної покрівлі навіс або дах перголи знизу підшиваються з використанням металевих ламелей. Для підшивки використовуються або рейкові конструкції, або касети з тонколистового металу. Це дозволяє зробити навіс більш акуратним, замаскувавши несучі елементи арок.
  • Як і у випадку з закритим гаражем, підшивка покрівлі обо навісу дає можливість встановити вбудовані світильники, які будуть висвітлювати простір під піддашком .
  • Якщо ж в якості пріорітетного варіанту для відкритого гаража ви обрали перголу, то поряд з вентильованого обшивкою бокових стінок можна змонтувати й провітрювану покрівлю. У цьому випадку на несучі конструкції встановлюється суцільний покрівельний матеріал, а окремі ламелі, розташовані прямо, або під кутом ( «Жалюзі» – оптимальний вибір, оскільки така конструкція забезпечуєте поєднання легкості та ефективного захисту). Такий варіант кращий для літнього гаража, в якому машина буде стояти в теплу пору року – від сонця жалюзі та аналогічні конструкції захищають дуже добре, а невеликі літні дощі машину пошкодити не зможуть
sovremenuy-zarag

Важливо! Пергола з провітрювальним дахом захищає від сонця та від падіння гілок, і навіть від граду (у всякому разі, більша частина градин точно затримається і не потрапить на машину). Але ось під час сильних злив, а тим більше під час снігопадів машину варто заганяти в закритий гараж.

Замість висновку

Сучасні гаражі можуть бути не тільки закритими, а й досить легкими – клімат це дозволяє, та й спорудження такої конструкції будуть менш витратним. Більш того, використання сучасних оздоблювальних матеріалів на основі металопрокату із захисними покриттями дозволяє зробити як відкритий, так і закритий гараж не тільки надійним й довговічним, але і дуже красивим

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі