Види парканів -жалюзі: важливі особливості різних конструкцій
15 Вересня, 2021
982  

Види парканів -жалюзі: важливі особливості різних конструкцій

1

Аналіз ринку огороджувальних конструкцій однозначно свідчить про те, що саме паркани-жалюзі стають найпопулярнішим інженерним рішенням. Висока (в порівнянні з іншими конструкціями) вартість стримує їх поширення. Але тенденція до здешевлення, а також майбутнє економічне зростання призводять до того, що частка парканів-жалюзі на ринку постійно зростає.

Нижче ми розглянемо основні конструктивні особливості таких огорож, а також наведемо коротку характеристику найбільш затребуваних на ринку рішень.

Конфігурація паркану

Конструкція паркану-жалюзі обумовлена ​​його назвою. Як і звичайні жалюзі. Таке огородження складається з окремих ламелей, встановлених під кутом. Водночас  виходить вентильоване загородження, яке майже не проглядається, але в той же час пропускає світло та повітря.

Вертикальні

Вертикальне встановлення ламелей практикують рідко: так їх не дуже зручно кріпити, так і ефект захисту від сторонніх очей майже повністю нівелюється.

Виняток становлять декоративні огорожі, внутрішні огорожі та іноді – ворота і хвіртки. Але все ж вертикальне розміщення панелей-жалюзі – це, скоріше, виняток, ніж правило.

Горизонтальні

Горизонтально розташовані ламелі можуть бути як одно-, так і двосторонніми. Найчастіше використовується односторонній варіант, водночас  скат ламелі орієнтується «від ділянки». Завдяки цьому елементи огорожі ефективно перекривають більшу частину вільного простору.

Крім того, таке розміщення ускладнює зловмисникові спробу перелізти через паркан. Профіль окремих панелей роблять максимально гладким та округленим, так що використати їх в якості сходинок не вийде.

1

Матеріал огорожі

Паркани-жалюзі – винахід досить давній. Просто до впровадження масової технології обробки тонколистового металу робили їх зазвичай з інших матеріалів.

Дерево

Дерев’яний паркан-жалюзі – конструкція, яка використовується і сьогодні. Історично перші паркани-жалюзі були саме дерев’яними: на опорному брусі вибиралися похилі пази, в які вставлялися застругані дошки.

vidu-zaboa-zhaluzi

Завдяки похилому розміщенню дощок така огорожа менше страждала від вологи (велика частина води просто стікала, а не проникала в пори дерева) але навіть при обробці деревини водовідштовхувальними просоченнями термін служби таких парканів  був відносно невеликим. Крім того, нижні ламелі дерев’яного паркану-жалюзі потрібно було міняти частіше через постійне намокання та швидке гниття.

Метал

Сьогодні при масовому виробництві парканів-жалюзі використовують в основному тонколистовий  – від 0,45 до 2 мм в товщину – метал. Для виготовлення профілів застосовується:

  • Сталь – найбільш доступний матеріал, який відрізняється високою міцністю. Основний недолік  – схильність до корозії: при пошкодженні захисного покриття основа починає швидко іржавіти.
  • Алюміній – менш схильний до корозії та  більш легкий матеріал. Недоліком  алюмінію можна вважати його меншу механічну міцність (все-таки він м’якше сталі) та  більш високу вартість.
  • Алюмоцинкові сплави – з’явилися на ринку нещодавно, тому широкого поширення поки не набули. Міцніше алюмінію, в одночас не поступаються йому по корозійної стійкості. Основний недолік – дуже висока ціна (принаймні  поки що  та  в порівнянні з іншими варіантами, доступними на ринку).
vidu-zaboa-zhaluzi

Для захисту стали від корозії застосують цинкування металу. Але конструкції з оцинкованої сталі майже не використовуються через непривабливий зовнішній вигляд. Тому стандартом сьогодні вважається нанесення на металеву (сталеву або алюмінієву) основу захисно-декоративного полімерного покриття. В якості  полімеру застосовують поліестер, пластизол, пурал, ПВДФ та  інші матеріали з високою адгезією, стійкістю до окислення та  гарним декоративним потенціалом.

Інженерні рішення

На ринку сьогодні можна знайти кілька варіантів парканів-жалюзі. Вибір таких конструкцій великий, та  відрізняються вони за кількома параметрами:

Товщині / марці металу.
Товщині та матеріалу захисного покриття.
Конфігурації ламелей.
Саме за останнім пунктом найчастіше класифікують паркани-жалюзі. Нижче ми наведемо огляд найбільш затребуваних конструкцій в цілому по ринку, а також охарактеризуємо ключові позиції з асортиментної лінійки заводу «Мехбуд».

Зверніть увагу! Наводиться один з варіантів класифікації, який не є загальноприйнятим. Тобто компанії самостійно формують свою асортиментну лінійку, і тому моделі з однаковими та схожими назвами у різних виробників можуть відрізнятися по конфігурації

vidu-zaboa-zhaluzi

«Альфа»

«Альфа» – це класична, найбільш поширена форма ламелі паркану -жалюзі. Для неї характерна прямолінійна структура з широкою рівною площиною та  загнутим донизу крапельним звисом (служить для більш ефективного стоку води).

Простота виробництва ламелей такого типу робить їх цілком доступними за ціною. В цей же час  не можна назвати «Альфу» неякісною  огорожею – навпаки, ламелі з численними ребрами жорсткості мають гарний  запасо міцності та  навіть при невеликій товщині металу читять опір  деформаціям.

1

«Сигма»

Ламелі «Сигма» за загальним обрисом  повторюють попередній різновид, але є у них головна відмінність. На широкій полиці у цій моделі формуються поздовжні канавки, які імітують рельєф «палубної» або «терасної» дошки. Завдяки цьому огорожа з ламелей «Сигма» виглядає більш оригінальною.

Ще одна перевага  «Сигми» – велика жорсткість. Канавки на лицьовій поверхні виконують функцію ребер жорсткості, що дозволяє збільшувати відстань між стовпами огорожі, не побоюючись провисання.

vidu-zaboa-zhaluzi

«Омега»

«Омега» – це особлива текстура ламелей, яка максимально точно імітує поверхню розпиляної деревини. При обробці заготовки на широку площину наноситься рельєф з виступів неправильної форми – їх роблять обтічними, тому стік води з поверхні поліпшується.

Як і у випадку з «Сигмою», «Омега» завдяки своїй оригінальній текстурі, краще протистоїть деформаціям.

Омега

«Гамма / Віола»

«Гамма» та «Віола» – це дві досить близькі по конструкції різновиди ламелей. Їх спільна риса – замість прямолінійних згинів при формуванні кожної ламелі робиться округлений контур. Завдяки цьому «Гамма» та «Віола» виглядають більш привабливо, і до того ж відсутність ребер знижує ризик пошкодження захисно-декоративного покриття.

Виола
vidu-zaboa-zhaluzi

Жорсткість ламелей в той же час  не страждає, оскільки напівкруглі конструкції формують контур, стійкий до вагових та  експлуатаційних деформацій.

«Твінго»

«Твінго» – це одна з найбільш оригінальних конструкцій парканів-жалюзі. Вірніше, сам паркан монтується за стандартною схемою, а основна відмінність полягає в особливій формі ламелей. Якщо у попередніх різновидів ламелі були одне сторонніми (тобто ухил був зроблений в одну зі сторін), то «Твінго» використовує двосторонні ламелі.

vidu-zaboa-zhaluzi

Така конструкція має свою специфіку: вона пропускає повітря і світло, але не проглядається ні зовні, ні зсередини.

«Стандарт»

Жалюзі Стандарт – це одне з найбільш практичних та  доступних за ціною рішень. У своєму сегменті «Стандарт» є визнаним лідером по співвідношенню «ціна – якість».

Ламелі паркану  такого типу мають продуману геометрію, при цьому відсутність складних деталей дозволяє спростити виробництво, знизивши собівартість паркану. Панелі «Стандарт» можна монтувати як з досить великим кроком (паркан відкритого типу), так і практично впритул (закритий паркан)

«Класік»

Жалюзі Класік – це ще одна проста геометрична конструкція, розроблена інженерами заводу «Мехбуд». Як і в попередньому випадку, легкі, але міцні та жорсткі ламелі відмінно протистоять деформаціям, а їх розміщення забезпечує гарну вентиляцію ділянки та сприяє розсіюванню світла.

Паркан Жалюжі Класик – полегшений варіант огорожі, відмінно підходить для приватних будинків, котеджів і дачних ділянок. Цей вид огорожі забезпечує оглядовість зовнішнього простору, освітленість і проветриваемость ділянки. Жалюзійні секції міцні, для збереження гарного зовнішнього вигляду, не вимагають додаткових витрат по догляду.

«Ексклюзив Лего»

Жалюзі Ексклюзив Лего  – це модульний принцип складання, що стало головною особливістю такої огорожі. Це означає, що для встановлення  огорожі не потрібен додатковий несучий каркас: секції самі мають достатню міцність, та тому протистоять вітровим і експлуатаційним навантаженням.

Форма ламелей «Ексклюзив Лего» універсальна: з одного боку, вони відмінно захищають територію від сторонніх поглядів та  спроб проникнення, а  з іншого – навіть ділянки в безпосередній близькості до паркану отримують достатню кількість світла.

«Преміум»

Жалюзі Преміум – це вибір міцності та надійності конструкції. Завдяки цьому ламелі з оцинкованої сталі товщиною не менше 1 мм вийшли максимально жорсткими, а якісне полімерне покриття забезпечило захист елементів від корозії.

Ще один важливий аспект – відсутність в конструкції огорожі-жалюзі «Преміум» відкритого кріплення. Всі ламелі кріпляться прихованим способом, що не тільки покращує естетику, а й підвищує безпеку огорожі.

В цілому ж паркан «Преміум» від заводу «Мехбуд» – це, напевно, одна з кращих (за зовнішнім виглядом та за експлуатаційними якостями) конструкцій такого типу на вітчизняному ринку.

«ЕКСКЛЮЗИВ»

Жалюзі Ексклюзив – це провітрюваний паркан, що складається з об’ємних ламелей, виготовлених зі сталі оцинкованої з полімерним покриттям.

За рахунок особливої будови конструкції, паркан «Жалюзі Ексклюзив» пропускає достатню кількість сонячного світла і свіжого повітря (це не дає зеленим насадженням в’янути), прекрасно ізолює територію від зайвих шумів. У металевому паркані жалюзі ламелі нахилені таким чином, що це дає їм можливість самоочищатися. Так само, похиле розміщення ламелей забезпечує поєднання хорошої вентиляції та освітлення з приватних даних і безпекою. Це дозволить створити комфортну і затишну обстановку. ⠀

«ЕКСКЛЮЗИВ XL»

Жалюзі Ексклюзив XL – це довгоочікуване оновлення лінійки зборів-жалюзі від «Мехбуд». Модель зберігає всі переваги таких огороджень, при цьому за рахунок збільшеної ширини ламелі виглядає ще більш органічно, тому ідеально підходить для об’єктів преміум-класу – як житлових, так і комерційних.

Головна особливість, якою володіє Паркан «Жалюзі Ексклюзив XL» збільшена ширина ламелі. Загальна ширина становить 180 мм, ширина видимої лицьовій частині – 105 мм. Завдяки цьому секція огорожі в зборі виглядає максимально органічно – а сам паркан гармонійно поєднується як з класичними, так і з сучасними фасадними рішеннями.

Для виробництва використовується високоякісний метал товщиною від 0,7 мм з захисно-декоративним полімерним покриттям. Великі можливості для декорування дозволяють виготовити паркан «Жалюзі Ексклюзив XL» в будь-якому кольорі. Також можливе нанесення текстури натурального дерева.

«ДАБЛ»

Жалюзі Дабл – це паркан із заповненням металевими ламелями, виготовленими з міцного і якісного металу. Ламелі Дабл розташовані горизонтально, на рівновіддаленій відстані один від одного і закріплюються до вертикальних несучих профілів з 1 мм оцинкованої сталі в порошковому покритті.

Основна особливість жалюзі Дабл – ідентичний красивий вид зовні і зсередини Вашої ділянки, при цьому забезпечено постійну продувність свіжим повітрям. А повний режим «невидимки», дозволяє не замислюватися, як же поставити огорожу: красивою стороною від ділянки або до себе.

Дабл

«ДІП»

Жалюзі ДІП – це огорожа, яке виготовляється з оцинкованого металу 0,5 мм з товщиною цинкового покриття 140 г / м2. Ламелі паркану, стовпи, добірні елементи, рами хвіртки і воріт, а також декоративні елементи фарбуються порошковим фарбуванням (товщина шару 100мк) в будь-який колір по каталогу RAL з попередньою підготовкою металу. Даний тип покриття найбільш якісний і довговічний для зовнішнього застосування в нашій кліматичній зоні.

Паркан жалюзі ДІП підходить для зведення огорож навколо ділянок з будівлями в сучасному стилі. ДІП однаково добре буде виглядати і навколо будівель житлового типу та навколо громадських. Паркани жалюзі підходять для огорожі багатоквартирних і малоквартирних будинків, котеджів, таун-хаусів, дуплексів і приватних будинків, вілл і садиб, адміністративних будівель, ресторанних, готельних, медичних комплексів.

ДИП

Переваги парканів-жалюзі для власника ділянки

Коротко резюмуючи, можна оцінити всі переваги перерахованих вище різновидів парканів-жалюзі:

  • Похиле розміщення ламелей забезпечує поєднання хорошої вентиляції та освітлення з приватних даних і безпекою.
  • Конфігурація ламелей (включення в конструкцію ребер жорсткості або кругло-вигнутих елементів) підвищує жорсткість та  стійкість до деформацій.
  • Модульна конструкція спрощує збирання паркану.
  • Використання тонколистового металу з полімерним покриттям дозволяє гарантувати довговічність за рахунок ефективного захисту від корозії.
1

Крім того, не варто забувати і про дизайнерський  потенціал таких парканів. Обираючи форму ламелі та  її колір (є можливість виробництва деталей з текстурою деревини – в цьому випадку на метал наноситься покриття PRINTECH), ви можете підібрати паркан-жалюзі для будь-якого архітектурного ансамблю.

Асортимент виробів дуже великий, так що при виборі варто оцінювати в першу чергу якість виготовлення конструкцій та їх відповідність вашим запитам. Якщо ви плануєте встановити паркан-жалюзі на ділянці, то консультанти заводу «Мехбуд» допоможуть вам підібрати варіант, оптимальний і за ціною, і за експлуатаційними характеристиками.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі