Види воріт. Особливості конструкції
9 Лютого, 2022
1268  

Види воріт. Особливості конструкції

Вибір конструкції воріт зазвичай обумовлюється двома факторами: ландшафтним дизайном ділянки та особливостями використання в’їзду. Таким чином, оптимальне рішення підбирається  з урахуванням зовнішнього вигляду, та  з урахуванням того, як часто вам доведеться відкривати стулки. У нашій статті ми охарактеризуємо найбільш популярні конструкції воріт та матеріалів, що використовуються для їх виготовлення. Також ми наведемо ряд рекомендацій, які дозволять підібрати ворота з урахуванням бюджету, зовнішнього вигляду та  умов експлуатаціі.

Розспашні конструкціі

Розпашні ворота – традиційна конструкція. Перші відомі нам з історії зразки воріт такого типу були одностулковими, але від них швидко відмовилися на користь двостулкових варіантів: вони і компактніше, та зручніше у використанні.

Основна перевага розпашних воріт – їх простота. Досить встановити стовпи з потрібною міцністю та  висотою, закріпити на них петлі – і стулки можна навішувати. При цьому конструкція поворотних петель, що використовуються в двохстулкових воротах, елементарна – тому і коштують  вони недорого.

Но є кілька факторів, які варто врахувати:

  • Для того щоб перекрити отвір достатньої ширини, потрібно встановлювати широкі стулки. Навіть при використанні легких матеріалів вага такої стулки буде значною, тому навантаження на петлі зросте, що призведе до необхідності їх регулювання.

Важливо! Якщо були встановлені петлі без можливості регулювання, проблема посилиться: рано чи пізно стулки перекосів  почнуть «затиратися», або нещільно закриватися.

  • Парусність стулок (особливо із суцільним заповненням) – ще один фактор. Підвищує навантаження на петлі.
  • Для повного відкривання воріт орного типу потрібно великий вільний простір перед огорожею. Крім того, рясні снігопади можуть заблокувати можливість відкривання стулки, та навіть навіс над воротами від цього не врятує.

Відкатні конструкції

vidu-vorot

Відкатні ворота позбавлені недоліків, перерахованих вище. Їх конструкція забезпечує максимальну компактність:

  • Одна стулка (двохстулковий варіант використовують тільки для дуже широких проїздів) рухається в площині огорожі.
  • При відкриванні отвору вона зміщується за стаціонарну секцію огорожі по напрямних.
  • Кріплення стулки може бути верхнім (за допомогою підвісної ролика) або нижнім (з використанням опорної каретки).
vidu-vorot

Застосування шарікоподшипникових кареток з амортизаторами дозволяє практично без зусиль переміщати навіть великогабаритні (3-4 м та і більші в ширину) стулки. Так що з недоліків у воріт можна згадати хіба що складність монтажу: для того щоб система працювала без збоїв, необхідно жорстко зафіксувати стаціонарні напрямні. Це часто вимагає виконання великого обсягу земляних робіт та  заливки армованого фундаменту.

Підйомні ворота

Там, де потрібно забезпечити максимальну автоматизацію при відкриванні проїзду, можуть використовуватися підйомні конструкції. Найпопулярнішим  їх різновидом вважаються ворота роллетного типу – аналогічні тим, які встановлюються в гаражах:

vidu-vorot
  • Проїзд перекривається полотном, що складається зі з’єднаних між собою металевих ламелей. Края полотна заводяться в направляючі, встановлені на опорних стовпах.
  • Прі відкриванні щільно піднімається за допомогою електроприводу або пружинного механізму.
  • Підняте полотно згортається в компактний рулон, який поміщається в коробі, закріпленому над воротами.
  • Переваги  таких конструкцій – зручність використання, повне перекриття отвору, компактність , безпека (сучасні моделі ролет захищені від злому). До недоліків можна віднести хіба що високу вартість  виробів.

Фурнітура та системи автоматики

Залежно від того, яку конструкцію мають ворота, вони можуть комплектуватися різною фурнітурою:

Для орних конструкцій використовуються петлі –  циліндричні, чи шарнірні. Петлі можуть додатково посилюватиметься – в цьому випадку вони ефективно справляються з рухом навіть важких стулок.

vidu-vorot
  • Автоматизація розпашних  воріт забезпечується шляхом встановлення  черв’ячних або стрижневих приводів. При включенні харчування механічна або гідравлічна частина такого приводу починає рухатися та штовхає стулку, відкриваючи її.
  • Відкатні ворота автоматизувати набагато легше. Для того щоб полегшити відкривання отвору, каретка або підвісний роликовий механізм просто з’єднуються з електродвигуном. Встановити систему відкривання можна навіть на ворота, які вже експлуатуються – але в цьому випадку доведеться посилити фундамент.
2 3
  • Що стосується ролет, то виробники часто продають їх вже з встановленою автоматикою відкривання. Електропривід розміщується в коробі та забезпечує швидке рівномірне намотування полотна при відкриванні отвору.

Варіантів автоматизації відкривання воріт всіх 3 типів теж досить. Систему можна включити:

  • За допомогою кнопки всередині ділянки (зазвичай так відкривають ворота на охоронюваних територіях) .
  • За допомогою пульта дистанційного керування (наприклад, на брелоку). За допомогою команди в додатку на мобільному телефоні.
  • Прі надходженні сигналу від датчика руху – наприклад, при під’їзді машини до гаражу.

Крім того, автоматизовані ворота з електроприводом часто оснащуються дублюючою системою відкривання, яка дозволить відкрити проїзд при відключенні харчування або виході автоматики з ладу.

Опорні стовпи

Опорні стовпи – це найважливіша частина конструкції воріт. Від неї багато в чому залежить, чи зможуть ворота справно працювати протягом тривалого часу. Найчастіше використовуються такі варіанти:

vorota-galuzi
  • Дерев’яний стовп – коштує недорого, але служить не надто довго через гниття у вологому середовищі. Крім того, на дереві складно закріпити петлі для важкої стулки.
  • Бетонний стовп – дешевий, довговічний, міцний, але не занадто гарний.
  • Цегляна опора – як правило, кладеться на металевому каркасі, в конструкцію вводяться сталеві заставні під петлі. Вимагає закладки фундаменту, але при правильному монтажі та виборі якісної цегли служить десятиліттями.
  • Стальная труба (кругла або профільована) – універсальний варіант з помірною вартістю. Для підвищення надійності бажано обирати товстостінні труби, пофарбовані порошковими фарбами або іншими атмосферостійкими пігментами.

Заповнення  стулок воріт

Прі виборі конструкції потрібно  звертати увагу не тільки на каркас, але і на заповнення стулки. Воно теж може бути різним, і у різних варіантів є як переваги, так і недоліки:

  • Дерев’яні ворота відрізняються привабливим зовнішнім виглядом. Дошки можна щільно підігнати один до одного або ж розташувати з зазорами, забезпечивши вентиляцію. Крім того. Дощату стулку можна задекорувати металевими елементами. Але в будь-якому випадку дерево залишається деревом, тому навіть при наявності навісу стулки будуть страждати від вологи – так що термін їх служби буде обмеженим.
  • Зварна решітка  – варіант суто утилітарний. Дизайнерський потенціал у неї відсутній, так що встановлюють такі стулки там, де зовнішній вигляд огорожі та  воріт зокрема не дуже важливий. З іншого боку, це недорога і довговічна конструкція.
vorota-galuzi
  • Те ж можна сказати про ворота з листового металу або профнастилу. Так, вони не дуже гарні, але водночас  функціональні. Природно, метал може іржавіти, так що доведеться періодично фарбувати конструкцію антикорозійним складом.
  • Ковані стулки – дорогі та  важкі вироби, які будуть гармоніювати ні з кожним парканом. Стійкість до корозії у них теж невисока, але всі ці проблеми компенсуються багатим зовнішнім виглядом.
  • Шукаєте сучасне рішення – обирайте в якості заповнення стулки сталеві профільовані панелі. Для суцільних воріт підійдуть профілі «Вертикаль», «Горизонт» або «Брус» від заводу Мехбуд. Якщо ж вам потрібно, щоб стулки зберігали проникність для повітря або сонячних променів – обирайте профілі «Ранчо» або «Жалюзі».

Висновок

Навіть така консервативна конструкція як ворота сьогодні може бути вдосконалена. І це стосується не тільки автоматики – можна обирати ворота з нетрадиційною конструкцією, відмовившись від стандартної розпашної схеми, або замість дощок встановити в стулку металеві панелі з захисно-декоративним полімерним покриттям. В будь-якому випадку до вибору воріт як ключового елемента всієї огорожі, варто підійти грунтовно – і консультації експертів заводу «Мехбуд» вам в цьому обов’язково допоможуть!

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі