Розпашні або откатні ворота? Специфіка вибору
1 Грудня, 2021
1586  

Розпашні або откатні ворота? Специфіка вибору

otkatnue-i-raspashnue-vorota

Ворота та хвіртки – важливі елементи огорожі будь-якої ділянки. За великим рахунком, від конструкції воріт безпосередньо залежить зручність їх використання, а також – не в останню чергу –  безпека ділянки.

Сьогодні більшу частину воріт становлять конструкції двох типів:

  1. Розпашні.
  2. Відкатні

Крім них також іноді монтуються підйомні ворота, ролетні конструкції та  інші оригінальні системи. Але все ж саме два згаданих різновиди займають більше 90% ринку, і тому при виборі воріт для паркану варто в першу чергу орієнтуватися на них.

Конструкція та  принцип дії

Розпашні та   відкатні ворота відрізняються як  зовні, так і за схемою роботи:

  • Розпашна  конструкція – класична, вона з’явилася тоді, коли були вигадані  рухливі петлі. Як правило, розсувні ворота роблять двостулковими: стулки навішуються на опорні стовпи та  повертаються на петлях при відкритті та закритті
  • Відкатні ворота працюють за іншим принципом. У нижній частині проїзду встановлюється напрямна з пазом, за якою  рухаються опорні візки або ролики. На візках / роликах закріплюється одна стулка, яка рухається до направляючої, відкриваючи отвір або перекриваючи його.

Зверніть увагу! Верхній край стулки воріт теж фіксується. Фіксація може здійснюватися в декількох точках (на опорних стовпах) або за допомогою додаткової верхньої направляючої, прихованої за нерухомою частиною огорожі.

Загальні вимоги до воріт

Незалежно від того, які ворота ви оберете для встановлення  на своїй ділянці – откатні або розпашні – їх конструкцію варто проектувати з урахуванням певних вимог:

  • По-перше, стулки повинні відкриватися та  закриватися при мінімальних зусиллях. В ідеалі, з відкриванням повина  справлятися одна людина без сторонньої допомоги, крім того, конструкція може бути оптимізована за рахунок встановлення  системи автоматичного відкривання.
  • По-друге, конструкція воріт повинна бути безпечною. В даному випадку важливим є захист від мимовільного відкривання (розорювання або відкату стулки), а також від несанкціонованого проникнення. Вирішується це завдання зазвичай встановленням  додаткових пристосувань – засувок та замків. Крім того, сама конструкція стулки, а саме її габарити і матеріал, з якого вона зроблена, виступають додатковими факторами захисту.
  • По-третє, стулки повинні бути легкими, але разом з тим  міцними та  стійкими до зовнішніх впливів. Мінімальна маса потрібна  для полегшення відкривання, та  для того, щоб навантаження на петлі або направляючі були  незначними – це захистить конструкцію від перекосу та  деформації. Міцність і корозійна стійкість забезпечать тривалий термін експлуатації воріт навіть в складних кліматичних умовах.

Важливими будуть також  інші параметри – такі як зовнішній вигляд стулки та  простота догляду за нею. В ідеалі ворота, які знаходяться на охороняємій  території, потрібно робити з антивандальних матеріалів або з матеріалів з покриттями, які легко очищуються від забруднень в т.ч. фарби.

НЕЗВИЧНІ САМОРОБНІ ВОРОТА ПІДЙОМНІ РУХОВІ ВІЄРНІ

Каркас та  заповнення

Конструкція воріт складається з 3 основних елементів:

  • Опорних стовпів – металевих або цегляних зі сталевими закладними.
  • Каркаса стулки / стулок (найчастіше його роблять з профільованої сталевої труби).
  • Заповнення стулок.

По конструкції стулки відкатних та розпашних воріт відрізняються, але не сильно . Головні відмінності полягають в габаритах (у розпашної конструкції сворка займає приблизно половину отвору, а не весь отвір), та  в кріпленні деталей, що забезпечують рухливість – петель в одному випадку та роликових візків в іншому.

vorota

Що стосується заповнення, то воно може бути таким же, як заповнення основних секцій огорожі, або відрізнятися. В якості  заповнення використовуються:

  • Дошка (як правило обрізна, з декоративною обробкою). Основний недолік – мала вологостійкість, через що періодично заповнення воріт та хвірток доводиться змінювати.
  • Полікарбонат. Матеріал легкий та  напівпрозорий, тому виглядають такі ворота непогано. Але недоліком  буде мала міцність полікарбонату та його низька вогнестійкість.
  • Металеві листи (як рівні, так і профільовані – профнастил). При великій товщині конструкція виходить важкою. При використанні металу з малою товщиною складно домогтися потрібних показників по жорсткості та  міцності конструкції. Разом з тим , металеві листи та профнастил страждають від корозії, особливо в місцях кріплення.

Заповнення зі сталевих панелей

В останні кілька років популярним рішенням для заповнення стулок воріт стало використання панелей з оцинкованої сталі або алюмінію, покритих захисно-декоративними полімерними складами. Завод «Мехбуд» пропонує такі різновиди заповнення в великому асортименті, в одначас найбільш цікавими будуть наступні варіанти:

  • «Ранчо» – горизонтальні ламелі, посилені ребрами жорсткості, які розміщуються в стулці воріт з невеликими проміжками (є також двосторонній варіант). Ворота із заповненням «Ранчо» мають усі переваги надійних суцільних конструкцій, але тим часом  непогано проглядаються зсередини, та  забезпечують природну вентиляцію.
  • «Горизонт» – горизонтальні ламелі з досить великою шириною, які при монтажі щільно стикуються і з’єднуються замками. Поздовжні замки виконують функцію додаткових ребер жорсткості, так що стулка воріт виходить максимально міцною та  надійною.
  • «Жалюзі» – сучасне багатофункціональне заповнення, основною особливістю якого є діагональне встановлення  сталевих панелей. Такі ворота не просто виглядають дуже гарно – вони ще й дуже  міцні. Зсередини ворота-жалюзі непогано проглядаються та  пропускають світло, а от зовні стулка виглядає майже так само, як цілісна
vorota-galuzi

Для всіх трьох модифікацій характерні загальні переваги: мінімальна маса, висока механічна міцність і стійкість до корозії. Якраз саме те, що потрібно для заповнення воріт, які прослужать не один десяток років.

Автоматика для воріт

В економ-варіанті ворота –  розпашні, та  відкатні – відкриваються вручну. Але разом з тим  можна модифікувати систему, встановивши автоматику для відкривання воріт:

2 1
  • Розпашні  стулки наводяться в рух або лінійними, або важільними приводами. При натисканні на кнопку пульта управління (або при спрацьовуванні сигналу автоматики від датчика руху при перетині автомобілем певної лінії) верстати приводів надають руху стулки, та вони  повертаються на петлях.
  • У відкатної конструкції теж є можливість для автоматизації.
  • Як правило, відкатні ворота працюють або від ланцюгового / нафтового приводу, або за допомогою автоматизованої візки. При спрацьовуванні системи запускається двигун, який відкочується стулку по напрямних.
    Управління системою автоматики для воріт може бути реалізовано за кількома схемам
  • За допомогою кнопки (зазвичай розташовується або в будинку, або на одному з опорних стовпів з боку ділянки).
  • За допомогою пульта дистанційного керування (наприклад, на брелоку з ключами від автомобіля).
  • За допомогою датчика руху (повністю автоматично).
  • Як правило. сучасні системи ворітної автоматики працюють за комбінованою схемою.
vorota-otkatnue

Переваги  та  недоліки  обох варіантів

Які ж ворота обрати – розпашні чи  відкатні? У кожного варіанту є як переваги, так і недоліки:

Розпашні – більш звичні, тому пошук підходящої фурнітури буде простішим . Але тим часом  для відкривання стулок необхідно місце,  це може стати проблемою. Крім того, при рясних снігопадах сніг доводиться регулярно розчищати, інакше ворота просто не зможуть відкритися.
Ще одна група недоліків стосується петель та приводів. Важкі стулки розпашних воріт можуть з часом призводити  до перекосу петель, заїдати або нещільно закриватися. А приводи –  лінійні, та важелі – іноді страждають від вітрового навантаження.
Відкатні ворота позбавлені більшості цих недоліків. Стулка, встановлена ​​на напрямних, може бути досить важкою (можна використовувати панелі з товстого металу) – фундамент, закладений за всіма правилами, впорається з навантаженням. І місця для руху стулки потрібно  не так багато, тому прибрати сніг для відкочування воріт можна за пару хвилин.
З іншого боку, для змішування стулки в сторону теж треба місце, та  не за будь-якої конфігурації ділянки його вийде виділити. При монтажі воріт дуже важлива охайність, інакше через криві напрямних стулка почне заїдати.

В цілому  для розпашних, та для откатних воріт важливі якість виготовлення та  правильність підбору комплектуючих (в першу чергу – заповнення стулки і каркасу). Фахівці компанії «Мехбуд» допоможуть вам підібрати оптимальний варіант конструкції з урахуванням вимог до воріт і умов їх експлуатації – так що довгий термін бездоганної служби буде гарантовано!

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі