Інструмент для різання тонколистового металу Тонколистовий метал та вироби на його основі - профнастил, металочерепиця, стінові панелі, елементи огорож, деталі підвісних стель та ін . - досить легко обробляються з використанням нескладних інструментів.
8 Лютого, 2022
1136  

Інструмент для різання тонколистового металу

Тонколистовий метал та вироби на його основі – профнастил, металочерепиця, стінові панелі, елементи огорож, деталі підвісних стель та ін. – доволі легко обробляються з використанням нескладних інструментів. Невелика товщина сталевої чи алюмінієвої основи дозволяє використовувати при підрізуванні найпростіші пристосування – як електричні, так і працюючі від м’язової сили людини.
Короткий огляд інструментів, які використовуються для різання металу, ми наведемо в цій статті.

Найпростіший ручний інструмент

Ручний інструмент, який не вимагає підключення до електрики, зазвичай використовується для вирішення нескладних завдань.  Зазвичай, це підгонка деталей за розмірами або ж вирізання отворів під встановлення освітлювальних приладів або прокладку комунікацій. Для виконання таких операцій використовуються пили та ножиці по металлу:

Tool hacksaw
  • Пила – не найкращий інструмент для обробки тонколистового металу. Її зазвичай використовують або для формування коротких пропилів, або для підрізування вже профільованих виробів, ширина яких  менше довжини полотна пилки.
  • Ножиці по металу куди більш універсальні. Для різання листів зазвичай використовуються ножиці з прямими лезами і довгими ручками – така конструкція дозволяє при невеликих зусиллях формувати рівні краї розрізу. Для фігурного різання краще моделі ножиць з короткими вигнутими під кутом лезами – тим роботи буде значно нижче, але зате можна буде сформувати потрібний контур практично без заусенець (а значить, його не доведеться обробляти).
nozhniczy pravy e dlya rezki listovogo metalla 250mm nws 061r 12 250 5b23b2cab6fad

Як  у пил, так і у ручних ножиць є недоліки. Це – низька швидкість роботи (навіть підготовлена людина швидко втомлюється) та  неякісний різ. Саме тому сфера їх застосування обмежена припасуванням деталей за розміром та  формуванням невеликих вирізів.

Електроінструмент для роботи з тонколистовим металом

Використання електричного інструменту  значно розширюють  можливості для обробки тонколистового металу. Так побутові і напівпрофесійні моделі не можуть забезпечити потрібний темп роботи, але операції з невеликою трудомісткістю вони виконають непогано. А більшого від них, взгалі  і не потрібно. Для розкрою можуть використовуватися:
⦁ Болгарки (кутові шліфувальні машинки). Один з найменш відповідних варіантів, який використовується тільки при відсутності альтернатив. Основна причина – при обертанні шліфувальний диск дуже  нагрівається, та  нагріває метал який обробляється. Це призводить не тільки до деформації тонкого краю, а й до руйнування протикорозійного покриття.

rezka profnastila bolgarkoj

Електролобзики та  дискові пилки. На відміну від болгарок, ці інструменти забезпечують досить чистий різ  за рахунок використання спеціальних полотен та  пильних дисків. Форма зубів у диска або полотна така, що метал навіть при невеликій товщині ріжеться досить охайно. В той же час  поверхня нагрівається, але все ж не до такої температури, як при роботі болгаркою – тому збиток антикорозійним властивостям покриття буде мінімальний.
Зверніть увагу! Дискова пилка зі спеціальним диском по металу – один з кращих варіантів і для розкрою стали в листах або рулонах, і для підгонки профільованих або об’ємних деталей за розмірами. Використанні таких пил разом з верстатами і направляючими забезпечує високу точність і чистоту різу навіть при великій довжині деталі.
⦁ Електричні ножиці – ще один дуже зручний інструмент. Дуже часто саме їх використовують професійні майстри, які виконують монтаж металевих огорож, фасадів чи  стель. Незважаючи на невелику довжину різальних крайок, такі ножиці можуть формувати дуже чисту та  рівну лінію різу. За рахунок потужного електродвигуна створюється значне зусилля, та  розрізана  деталь практично не зміщується при розкрої – це мінімізує кількість задирок. Крім того, ножиці не нагрівають метал, а це значить, в місці різу не руйнується оцинковка та  полімерне захисне покриття.

krivolineinue rezu

Окрему категорію ручного електроінструменту для обробки тонколистового металу уявляють  насадки на дриль. Найчастіше такі насадки працюють за принципом електровирубних або шліцьових ножиць – але як привід використовується не окремий електродвигун, а силова установка електродрилі. Взагалі, це компромісний варіант: якість різу у нього непогана , але працювати такі насадки можуть тільки з досить тонким металом. З іншого боку, для підгонки кількох деталей за розміром та  для вирізання отворів такі насадки на дриль цілком підійдуть.
Розповідаючи про електроінструменті, який застосовується для обробки тонколистового металу, не можна не згадати дрилі. Їх основне призначення – пророблення отворів: для невеликих отворів в металі використовуються свердла, а якщо потрібен паз побільше, то варто встановити на дриль коронку по металу. Втім, при обробці страждає захисний шар, тому краю отвору потрібно обробити складом, що запобігає корозії сталевої основи.

koronka po metallu 12 1

Вирубні ножиці, преси та штампи

Ця категорія інструментів може вважатися ручною дуже умовно. Більшість вирубних ножиць, штампів та висічених пристосувань мають стаціонарну конструкцію, але в цей же час  наводяться в дію за рахунок м’язової сили людини.

Uglovirubnoy shtamp ruchnoy

Принцип роботи у таких конструкцій схожий:
⦁ Заготівля – метал або профільоване виріб – укладається на основу (іноді фіксується на ньому додатковими пристосуваннями).
У верхній (рухомій ) частини знаходиться ріжучий  елемент. Вона може бути стаціонарною – як у вирубних ножиць, так і змінною, як у висічених штампів.
⦁ При різанні металу під дією важеля (він може бути механічним або посиленим гідравлічним приводом) ріжуча частина опускається на заготовку. При цьому сила додається одночасно по всій лінії різу, щоб забезпечити  її чистоту, відсутність зсувів та задирок.

90039043 w640 h640 cid605738 pid58600842 fd679582

Купівля або кустарне виготовлення таких напівстаціонарних пристосувань доцільні, якщо вам потрібно виконувати велику кількість однотипних операцій – наприклад, вирубувати кути у заготовок для кустарного виробництва фасадних тонколистових касет.

Недоліки ручної обробки

Незважаючи на велику кількість всіляких пристосувань, ручна обробка тонколистового металу виправдана тільки в декількох випадках:

  • При індивідуальному виготовленні деталей.
  •  При підгонці виробів за розміром.
  •  При усуненні невеликих дефектів .

Во всіх інших випадках ручний інструмент не може забезпечити:
⦁ Потрібну точність різу.
⦁ Потрібну чистоту краю деталей
⦁ Необхідну продуктивність.

Stanok dlya rezki metalla 2

Саме тому при промисловому виробництві продукції з листової сталі або алюмінію використовуються стаціонарні верстати для розкрою та згинання. А ось при монтажі металевих стель. Огорож, фасадів та  інших  конструкцій з металевих модулів без якісного ручного інструменту не обійтися!

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
2 2 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Орест
Орест
2 роки тому

Прекрасна стаття!