Покрівельні огорожі для вентиляційних каналів
22 Квітня, 2020
367  

Покрівельні огорожі для вентиляційних каналів

На дахах багатьох об’єктів встановлюють вентиляційне та кліматичне обладнання, яке відповідає за збір повітря та вивід  відпрацьованих повітряних мас. Доволі  часто таке обладнання розміщують відкритим способом, але останнім часом власники об’єктів переважно розміщують   вентиляційні  канали   та кліматичні споруди  в захисних кожухах або інших конструкціях.
Єдиного стандарту для таких споруд на покрівлях поки немає. Але практика показує, що використання панелей-жалюзі дозволяє зробити такий кожух максимально ефективним, та  захистити кліматичну техніку від будь-яких впливів.

Вимоги до захисного спорудження

При відкритому розміщенні на даху вентиляційні канали та кліматична техніка страждають в першу чергу від вологи, яка стає причиною корозії. Крім того, вітер та перепади температури також можуть завдавати шкоди. Важливим чинником, що знижує термін служби обладнання та  зменшує ефективність вентиляції, також стає пил – вона потрапляє в рухомі частини вентиляційних установок та проникає в повітроводи, забиваючи фільтри.
Мінімізувати можливі перешкоди для цих факторів можна шляхом встановлення  спеціальних захисних огороджень. Вони мають бути:

  • Досить міцними, щоб витримувати вітрове навантаження (чим більше висота покрівлі, тим вищою вона буде).
  • Досить легкими, щоб не створювати додаткове навантаження на перекриття та  несучі конструкції будівлі.

Крім того, важливими вимогами будуть:

  • Простота монтажу.
  • Естетичний зовнішній вигляд.
  • Повітропроникність.

Останній пункт дуже важливий: не можна блокувати доступ повітря до вентиляційних каналів та вентиляційного обладнання. Тому доводиться шукати компромісні рішення: кожух повинен захищати вентиляції від вологи і вітру, але  при цьому пропускати повітря з мінімальним опором.
Одним з таких рішень стає використання паналей-жалюзі.

Конструкція огорожі на основі панелей-жалюзі

Огорожа з панелями-жалюзі має досить просту конструкцію:

  • Каркас виготовляється з профільованої труби або куточка, і кріпиться до основи (покрівельного перекриття) за допомогою анкерних болтів. Якщо в бетонному перекритті є металеві закладні, допускається кріплення зварним  способом.
  • В якості  заповнення стінок використовуються панелі-жалюзі з металу з захисно-декоративним полімерним покриттям. Діагональне розміщення ламелей забезпечує ефективне відведення вологи, захист від вітру пилу та  сторонніх поглядів.
  • Водночас досить великі проміжки  між ламелями гарантують постійний доступ свіжого повітря.

Важливо! Вентиляція через панелі-жалюзі запобігає накопиченню конденсату на будь-яких внутрішніх поверхнях.

  • Для доступу до вентиляційного каналу (обслуговування, ревізія) в огорожі залишають прохід. Його закривають дверима або хвірткою із заповненням з панелей-жалюзі. Двері оснащуються замком, який блокує доступ сторонніх.

Конфігурація та  габарити конструкції обираються з урахуванням характеристик вентиляційного обладнання на даху. Розробку проекту та підготовку робочої документації для виготовлення такого огородження також можуть виконати фахівці заводу «Мехбуд».

Назва перемикача

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі