Сучасні системи підвісних стель: тренди 2022
30 Грудня, 2021
212  

Сучасні системи підвісних стель: тренди 2022

Рік, що минає (а якщо бути гранично точним — то два роки, тому що 2021 просто продовжував тренди 2020) став досить важливим для розвитку ринку стельових конструкцій. З одного боку, зниження купівельної активності призвело до зростання попиту на дешевому сегменті. З іншого боку, потенційні покупці стали звертати увагу насамперед на якість виробів і розглядати покупку стельової конструкції як довгострокову інвестицію.

Підвісні стелі проти інших рішень

У комерційному сегменті – а саме його варто розглядати насамперед, аналізуючи тренди ринку – остаточно оформився пріоритет підвісних стельових конструкцій. Практично всі потенційні замовники або на власному або на чужому досвіді встигли оцінити основні переваги таких рішень:

  • Підвісна конструкція дозволяє регулювати висоту стелі.
  • Стельове перекриття не вимагає трудомісткого ремонту з дорогою обробкою.
  • У стельовому просторі зручно розміщувати дроти та інші комунікації — а у 2022 році використання різних інформаційних систем та smart-рішень у комерційному секторі також стає цілком очевидним трендом.

Крім того, ціла низка вдалих дизайнерських рішень, реалізованих у 2021 році і раніше, дозволила потенційним замовникам оцінити можливості підвісних стель з точки зору світлового дизайну. Використання світлодіодних вбудованих світильників, розміщення ламп денного світла між рейками стелі і в просторі за перекриттям – ось лише невелика частина рішень, які з успіхом застосовуються вже сьогодні і не втратить актуальності наступного року.

Матеріали: метал без альтернатив

Незважаючи на невтішну (і для виробників, і для кінцевих споживачів) динаміку цін на ринку будматеріалів, саме метал стає основним матеріалом для виготовлення комплектуючих стельових конструкцій. Саме металеві стельові касети, ламелі та профілі іншої конфігурації із захисно-декоративним полімерним покриттям забезпечують стелі характеристики, важливі саме для комерційного сектора:

  • Міцність
  • Вогнестійкість
  • Простоту у догляді
  • Стійкість до корозії

Крім того, як показали два попередні роки, саме металеві підвісні стелі найкраще справляються з тривалим простоєм приміщення (простої були викликані локдаунами через карантинні обмеження). Використання металу у внутрішній обробці ТРЦ, кафе. Ресторанів або магазинів дозволяло запустити торгову точку після простою в кілька тижнів/місяць без додаткових витрат на ремонт або оновлення інтер’єру. І навіть за оптимістичного сценарію на 2022 рік (бізнес сподівається, що локдаунів більше не буде) власники комерційної нерухомості практично у 100% випадків почали орієнтуватися саме на метал. Ні деревина, ні композитні матеріали не забезпечують того запасу надійності та простоти у відновленні роботи після вимушеної перерви.

Конструкції, які будуть актуальними

Якщо говорити про конкретні рішення, то один із головних трендів 2022 року оформився раніше — але саме рік, що наступає, експерти вважають готом піку популярності таких стель. Йдеться про кубоподібні конструкції, які в останні роки стали використовуватися практично повсюдно. Ситуація з кубоподібними стелями повторює аналогічну ситуацію зі стелями грильято – вони і сьогодні дуже популярні, але свого часу буквально в перші кілька років після появи на ринку заполонили практично всі доступні ніші і стали варіантом за замовчуванням на скільки років.

З кубоподібними стелями все так само – вони швидко набрали популярності і сьогодні саме такі стелі розглядають дизайнери як пріоритетний варіант. Втім, така популярність більш ніж заслужена – за умови якісного виготовлення (детально про питання якості – трохи нижче) кубоподібна стеля чудово вписується в дизайн будь-якого приміщення та дозволяє реалізувати інтер’єрний проект будь-якої складності. Так що продукт 2021 і 20222 в цій ніші – це, безсумнівно, кубоподібна стеля.

Втім, ринок не статичний, і тому попит зростатиме не лише на кубові стелі. На сьогоднішній день одним із виразних трендів стає збільшення популярності інноваційних дизайнерських конструкцій. Ринок «втомився» від типових рішень і потребує нових варіантів дизайну — тому компанії, які зможуть задовольнити такий запит, можуть розраховувати не серйозний успіх.

Прикладом конструкцій, які однозначно будуть потрібні в цій ніші, може бути серія дизайнерських ексклюзивних стель від заводу Мехбуд. До неї увійшли:

  • Стеля T_techo із Т-подібним профілем.
  • Стеля V_techo, ламелі якого виконані у перерізі прямокутного трикутника
  • Diente Techo – стеля з ламелями, трапецієподібними в перерізі
  • Recto – стеля з ламелями у вигляді рівнобедрених трикутників, вершини яких спрямовані вертикально вниз
  • LaminaTecho – оригінальна стеля з пластинчастих вертикальних ламелей

Саме такі рішення – від «щітки» з пластин LaminaTecho до досить виразної стелі на основі трикутних ламелей – будуть затребуваними у 2022 році під час реалізації нестандартних дизайн-проектів. А можливість фарбування такої стелі у будь-який відтінок лише розширить дизайнерський потенціал та сферу застосування стелі.

Якість – ключовий пріоритет

Поряд із попитом на нестандартні рішення є ще один очевидний тренд, який однозначно продовжиться у 2022 році. Це акцент на якості продукції. В’язано це з тим, що на тлі зниження купівельної активності найсумлінніші виробники спробували «грати ціною» — утримувати споживача низькими цінами, поступово знижуючи якість виробів. Такий підхід здатний завдати шкоди ринку загалом, бо вже сьогодні відзначається зниження довіри покупця до виробника чи постачальника.

Єдиним розумним виходом із ситуації стає наголос на якості при виготовленні продукції у всіх сегментах — від бюджетного до преміуму:

  • Використання якісного і при цьому сертифікованого матеріалу (це вкрай важливо!) – в даному випадку металу з полімерним покриттям.
  • Автоматизація виробництва та контроль якості для зниження рої людського фактора.
  • Сертифікація готової продукції — державні експерти у своїй виступають ролі гаранта якості.

Уважне ставлення клієнта до якості – це один із довготривалих трендів, які закладаються у нас на очах. При цьому можна з упевненістю стверджувати, що у 2022 році компанії, які здатні запропонувати споживачеві інноваційні продукти та підтвердити (бажано документально — сертифікатами) їхню якість, і почуватимуться на ринку стель для комерційного сектора краще за інших.

приглашаем-на-работу-1
author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі