Вибираємо бригаду для ремонту: 10 корисних порад!
14 Липня, 2022
179  

Вибираємо бригаду для ремонту: 10 корисних порад!

Ремонт, особливо капітальний – це завжди стрес. І чимала частина цього стресу обумовлена діями ремонтної бригади, найнятої власником до виконання робіт. Як правило, хороші бригади передаються «за знайомством» та «за спадщиною» — але можливість залучити знайомих майстрів є не завжди.

На що варто звернути увагу при виборі ремонтної бригади? Якщо ви не хочете, щоб ремонт або оздоблення перетворилися на затяжний кошмар — дотримуйтесь наших порад!

Порада 1. Наймайте людей, які хочуть працювати

Парадоксально, але факт не всі бригади на ринку готові до роботи, навіть якщо вони це декларують. Відсутність навіть натяків на ентузіазм, відкладення зустрічі та інші ознаки небажання працювати — привід відмовитись від співпраці. Далі буде гірше!

Порада 2. Інтерес до роботи – це добре!

Механічний тупий виконавець гарний лише для найпростіших операцій. Якщо має бути складний ремонт — вам «кров із носа» потрібні люди, зацікавлені не лише у фінансовому результаті. В ідеалі керівник бригади або профільний фахівець на етапі постановки завдання не лише слухає, а й включається до діалогу. Уточнюючі питання та коментарі однозначно «плюс» у скарбничку кандидатам.

remont (2)

Порада 3. Майстер читає креслення та ставить запитання

Обидві вимоги рівноцінні. З одного боку, робітники мають розбиратися у проектній документації самі. З іншого (і ми вже наголосили на цьому) — дуже важливо, щоб майстер ставив запитання. У 90% випадків краще запитати, ніж зробити як краще на думку майстра.

Порада 4. Мобільність та комунікації

Бригада має свій транспорт? Чудово. Бригада оперативно відповідає на повідомлення у месенджерах? Дуже добре. Ідеально, якщо керівник бригади може не лише надіслати фотозвіт під час робіт на вашому об’єкті, а й показати приклади роботи на інших об’єктах.

Порада 5. Чистота та акуратність

Якщо є можливість зустрітися з бригадою на їх об’єкті – обов’язково скористайтеся нею! По-перше, зможете подивитися на працівників у справі. По-друге, оцініть рівень організації праці та чистоту на робочому місці. Так, при ремонті не обійтися без брудних процесів, але різниця між «брудно» та «бардак, жах та апокаліпсис» впадає в очі відразу.

Загалом, не бажаєте бажати після ремонту ще один ремонт – вибирайте спочатку акуратну бригаду.

remont (1)

Важливо! Звертаємо увагу насамперед на те, як саме робітники дбають не про свою ділянку роботи (там чисто не буде за визначенням), а про сусідні. Ознаки «хорошого тону» – закриті покриття для підлоги, скла і віконні рами, які страждають від пилу і бруду в першу чергу. Ну і сміття: якщо воно не валяється скрізь, а забирається в пакети в міру появи – жирний плюс команді.

Порада 6. Подивіться на комунікації

Бажаєте дізнатися, наскільки акуратно працює бригада? Після обробки буде приховано – на труби і на дроти. По-перше, штроби повинні проходити так, як на плані, а не найкоротшими траєкторіями. По-друге, дроти і труби повинні бути промарковані. Це важливо ще й тому, що оздоблювальні роботи, приходячи на місце електриків та сантехніків, не витрачатимуть час на пошуки та розгляди «де тут що».

Порада 7. Приділіть увагу деталям

Дрібниці видають і професіонала, і дилетанта. Огляньте стелю під лампою. Перевірте стик шпалер або плінтусів. Візьміть косинець і перевірте, чи перпендикулярні стикуючі площини. Візуально дрібні дефекти помітити важко, але якщо майстри їх не залишають навіть там, де не видно – добрий знак!

Порада 8. Спілкуйтеся не лише з бригадиром

Керівник ремонтної бригади – це людина, з якою ви спілкуєтеся насамперед. Але дуже важливо, щоб вона не стала єдиною людиною, з якою ви спілкуєтеся. У будь-якій бригаді є вузькі фахівці, і ось із ними варто поговорити окремо. Так, не обов’язково вони будуть чудовими співрозмовниками та натхненними оповідачами, але зрозуміти, чи є людина фахівцем у своїй галузі, чи просто «займає місце» у бригаді, а роботу робить… ну, як уміє, можна!

Порада 9. Обговоріть форс-мажори заздалегідь

Професійна бригада з дійсно великим досвідом завжди має «план Б» і сценарій, розрахований на непередбачені обставини. Більше того, в ідеалі всі складні та спірні моменти керівник бригади має обговорювати самостійно. Так само промовляється матеріальна відповідальність будівельників — наприклад, при роботі зі складним матеріалом, обраним вами, бригада може чесно сказати: «Зробимо, але відповідальності не несемо!»

Порада 10. Не шукайте найдешевшу бригаду

Послуги професіоналів коштують дорого, послуги рідкісних професіоналів дуже дорого. Якщо бригада бере значно дешевше за ринок — подумайте, чому вона так робить, і на чому економитиме (спойлер: на якості!). Дуже важливо перед початком робіт проаналізувати дизайн-проект та оцінити приблизний обсяг — тоді ви зможете зорієнтуватися за бюджетом та зрозуміти, фахівців якого класу залучатимете для ремонту чи оздоблення об’єкта.

Ну, і запам’ятайте золоте правило: “дешево, швидко, якісно – вибирайте будь-які два пункти!”.

remont (1)

Ну, і ще одна порада! Якою б професійною не була бригада, найважливішою людиною, від якої залежить результат, були і залишаєтеся ви! Так, є спокуса вручити бригадиру ключі, аванс на закупівлю матеріалів та поїхати у відпустку. Але практика показує – помірна (це важливо!) Увага власника до ходу робіт дуже благотворно позначається на підсумковому результаті!

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі