Техніка безпеки під час роботи з листовим металом
12 Грудня, 2022
230  

Техніка безпеки під час роботи з листовим металом

1

Високий рівень автоматизації при обробці тонколистового металу, крім зниження собівартості та зменшення відсотка шлюбу, також знизив рівень травматизму. Практика роботи компанії «Мехбуд» це підтверджує: використання сучасних автоматизованих верстатів для металообробки дозволило мінімізувати і без того невисоку кількість виробничих травм.

При цьому варто мати на увазі, що обробка листового металу передбачає проходження досить травматичних процесів. Недотримання правил техніки безпеки та охорони праці може призвести до травм, здатних надовго порушити працездатність робітника. Нижче ми розглянемо основні ризики, з якими стикаються співробітники підприємств, а також проаналізуємо рекомендації щодо зниження травматизму.

Основні різновиди травм

У процесі роботи з тонколистовим металом – при його різанні, згинанні, свердлінні і т.д. – Співробітники підприємства з виробництва комплектуючих для парканів, стель або стінового оздоблення можуть отримувати різні травми.

Різані та рвані рани

При контакті гострого краю тонколистового металу із незахищеною шкірою є ризик отримати поріз чи рвану рану. Щоб уникнути цього, краї готових виробів обробляють, зменшуючи гостроту металу або приховуючи повністю лінію обрізу. Але в процесі виробництва контакт із краєм металевого листа практично неминучий. При цьому:

  • Імовірність порізу зростає за малої товщини металу.
  • Наявність зазубрин потенційно збільшує тяжкість травм, провокуючи появу рваної рани.
  • У 100% випадків рана забруднюється частинками металу, мастила та інших матеріалів, тому потребує спеціальної обробки.

Опіки шкіри

Тонколистовий метал – матеріал з високою теплопровідністю. Дотик до металу, нагрітого до високої температури, стає причиною появи опіків. При цьому джерелами нагріву можуть бути:

  • Відкрите полум’я
  • Спирали електроприладів без достатнього захисту
  • Тертя при розкрої або іншій обробці металу

У всіх описаних випадках дотик до тонколистового металу без засобів індивідуального захисту стає причиною опіків.

Manual worker feeling pain after having an injury at work while his colleague is helping him.

Збитки від дрібнодисперсних частинок

При різанні, шліфуванні та свердлінні тонколистового металу в повітря піднімаються дрібнодисперсні частинки різного розміру. Це стосується як тонкої металевої стружки, так і металевого пилу. Такі частки можуть спричинити не тільки травми, а й серйозні захворювання:

  • Попадання стружки та пилу на рогівку або слизові оболонки ока стає причиною травм органу зору.
  • Вдихання металевого пилу сприяє нагромадженню металу в легенях, що призводить до збільшення ризику розвитку респіраторних захворювань.

Політравма або електротравма під час роботи зі верстатним обладнанням

На сучасних підприємствах обробка тонколистового металу провадиться із застосуванням високотехнологічного обладнання. Травми під час роботи з таким обладнанням не будуть специфічними, але про них варто згадати:

  • Контакт із неізольованими електропроводками може спричинити ураження електричним струмом.
  • Робочі органи металообробних верстатів можуть завдати серйозних травм — від забитих місць та порізів до глибоких рваних/різаних ран та переломів.

Рекомендації з техніки безпеки

Незважаючи на різноманітність травм, які можна отримати під час роботи з тонколистовим металом, дотримання техніки безпеки здатне зробити виробничий процес максимально безпечним. Щоб звести до мінімуму всі можливі ризики, слід дотримуватися таких рекомендацій:

  • Завжди надягайте міцні рукавички під час роботи з листовим металом.
  • Надіньте респіратор або пилозахисну маску, щоб запобігти вдиханню пилу листового металу.
  • При обробці листового металу механічним способом (різання, згинання, свердління) надягайте захисні окуляри, що дозволить убезпечити очі від стружки, іскор та інших частинок.
  • Ніколи не намагайтеся самостійно переносити великогабаритний фрагмент листового металу.
  • Обов’язково впевніться у справності всього ручного інструменту.
  • Строго контролюйте справність верстатного обладнання, дотримуйтесь алгоритмів роботи та правил електробезпеки.
  • Ретельно мийте руки водою з милом після роботи з листовим металом (навіть якщо ви були у рукавичках).
  • Використовуйте лише цілі та справні ЗІЗ (засоби індивідуального захисту).

Дотримання цих рекомендацій, а також облік вимог до роботи на конкретному верстаті забезпечить високий рівень безпеки, і ризик отримати травму при обробці тонколистового металу буде зведено до нуля.

Male worker at a factory
author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
3 2 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі