Блоки для парканів та фасадів: який матеріал вибрати?
23 Грудня, 2022
209  

Блоки для парканів та фасадів: який матеріал вибрати?

Сьогодні гіперпресовані бетонні блоки активно використовуються для вирішення різноманітних завдань. Найчастіше такий матеріал застосовують або для фасадних оздоблювальних робіт, або для зведення огорож (як як основа, так і як допоміжні елементи в комбінації з різними варіантами заповнення). Вибір таких матеріалів досить широкий, і тому потенційний покупець часто заходить у глухий кут, не розуміючи, на які вироби варто звертати увагу в першу чергу.

У нашій статті ми розповімо про блоки для фасадного облицювання, а також про блоки, які задіяні під час будівництва парканів.

Блоки для фасадного облицювання

При облицюванні фасадів будівель використовуються блоки чотирьох основних різновидів:

  • Натуральні – виробляються з природного каменю шляхом обрізки та формування.
  • Керамічні – при їх виготовленні використовується високотемпературна обробка для керамізації мінералів.
  • Композитні мають складну структуру за рахунок присутності у складі декількох компонентів.
  • Бетонні – як сполучний використовують високомарочний цемент, при виготовленні піддаються обробці високими тисками та високою температурою.

Останній різновид блоків для фасадного облицювання стає все більш популярним. Технологія гіперпресування бетону дозволяє виробляти блоки практично будь-якої форми, а головне з різною текстурою поверхні. За рахунок цього виробник може імітувати будь-який популярний будівельний матеріал – від класичної керамічної цеглини до дикого каменю. Крім того, облицювальні фасадні блоки досить легко забарвлюються – додавання пігменту в розчин дозволяє отримати практично будь-який відтінок.

Блоки, які використовуються саме для облицювання фасаду, мають низку важливих особливостей:

  • Мінімальна маса. Фасадні блоки повинні бути легкими, тому що інакше монтаж фасадного облицювання буде багаторазово ускладнений, а вартість буде збільшена. Крім того, використання важких повнорозмірних блоків для оздоблення фасаду призведе до зростання навантаження на фундамент.
  • Мінімальні показники водопоглинання та проникності для вологи. Одне з ключових завдань, яке вирішує фасадне облицювання – захист фасаду від опадів, тому блоки повинні бути непроникними для води. Крім того, низькі показники водопоглинання забезпечують фасадній обробці хорошу морозостійкість.
  • Варіативність текстур та відтінків. Це важливо, оскільки фасадне облицювання також виконує декоративну функцію. Прості форми з нейтральним кольором на ринку теж затребувані — але значно популярнішими будуть блоки з цікавою текстурою та можливістю вибору відтінку.
fasad

Блоки для парканк: гладкі та колоті

При будівництві парканів також використовуються блоки на основі гіперпресованого бетону – вони можуть мати або гладку або колоту (текстуріровану) поверхню. Такі блоки мають кілька важливих відмінностей від виробів, які застосовуються для облицювання фасадів.

zabor

Особливості блоків

Блоки, які використовують для будівництва огорож, мають низку особливостей:

  • Великий формат. Використання великорозмірних блоків (для полегшення транспортування та монтажу їх часто роблять порожнистими) дозволяє значно скоротити час на монтаж огороджувальної конструкції. При цьому пустотілі блоки охороняють високу міцність при великому розмірі, але при цьому не навантажують основу паркану і нижче елементи, що лежать.
  • Висока міцність на стиск, вигин та злам. На відміну від фасадного облицювання, паркан, будучи самонесучою конструкцією, зазнає значних експлуатаційних навантажень. Через це зростають вимоги до бетонних блоків – вони не повинні тріскатися під навантаженням і не повинні руйнуватися за інших впливів.
  • Наявність блоків різних форм. Це стосується не так текстури поверхні (хоча вона важлива і для фасаду, і для паркану). Тут на перший план виходить різноманітність будівельних елементів – потрібні блоки для монтажу цокольної частини, опорних стовпів, прольотів, заповнення, ковпаків тощо.

Комбіновані паркани: блоки + метал

Особливу категорію огорож складають комбіновані паркани – основу конструкції зводять з бетонних блоків, а заповнення роблять із металевих ламелей. При цьому:

  • Блоки використовуються для спорудження цоколя та стовпів.
  • Конструкція стовпів має передбачати можливість кріплення металевих напрямних чи заставних.
  • Верхні торці цоколя та стовпів можуть накриватися металевими накладками, що полегшує паркан та підвищує ефективність захисту від вологи.

На що звертати увагу під час вибору?

Зростаюча популярність будівельних блоків на основі гіперпресованого бетону призвела до появи на ринку великої кількості матеріалів з різною якістю. Тому при виборі блоків, які особливо несуть, які використовуються для будівництва парканів, варто звертати увагу на критично важливі характеристики. На прикладі дуже якісних (і при цьому недорогих – за рахунок масштабів виробництва та його автоматизації) блоків від компанії “Золотий Мандарин” ми розповімо, на що звернути увагу при виборі:

  • Якість сировини. Високомарковий цемент, ретельно відібраний наповнювач – основні фактори, що впливають на міцність та довговічність блоку. Економія на цементі як основному сполучному призводить до різкого зниження міцності.
  • Геометричні форми. Будь-які дефекти поверхні та відхилення від площин – ознаки шлюбу. Це означає, що компанія не дотримується технології формування блоків і не може гарантувати їх якість.
  • Мінімальна пористість. Гіперпресування дозволяє звести до мінімуму обсяг пір, особливо в лицьових шарах блоків. Дешевші моделі мають більшу пористість, що робить їх менш стійкими до вологи та перепадів температури.
  • Екологічність. Вона критично важлива для матеріалів, які використовуються у внутрішній обробці – але і для зовнішнього оформлення, і для будівництва огорож не варто закуповувати блоки, у складі яких можуть бути токсини або важкі метали.

Ці пункти дуже важливі, але також важливо правильно підбирати матеріал з урахуванням його призначення. Використання облицювальних блоків доцільно при обробці фасадів, використання повнотілих і пустотілих блоків з високою несучою здатністю – при монтажі огорож. В цьому випадку конструкція буде достатньо надійною і протягом максимального терміну збереже привабливість.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі