Цегла VS блоки: що вибрати?
17 Жовтня, 2022
108  

Цегла VS блоки: що вибрати?

Для виготовлення несучих конструкцій, що застосовуються для монтажу огорож, сьогодні активно використовують цеглу та керамічні блоки. Принцип використання обох матеріалів ідентичний – цокольні частини та стовпи, на яких кріпиться заповнення, зводять із окремих елементів, додатково розміщуючи заставні для полегшення монтажу. Як такі елементи можуть використовуватися як цегла, так і сучасні будівельні блоки.

За великим рахунком, класифікація досить умовна, тому що і цегла, і блоки є різновидом будівельного каменю. При цьому на ринку є чіткий поділ між категоріями, тому цеглу та блоки складно назвати взаємозамінними. Який матеріал вибрати для вирішення того чи іншого завдання (звісно, ​​у контексті монтажу огорож Мехбуд) – спробуємо розібратися у статті.

Цегла для огороджувальних конструкцій

Цегла – штучний будівельний камінь порівняно невеликого формату, який може вироблятися за різними технологіями. Для зведення несучих конструкцій огорож і огорож використовуються цеглини трьох різновидів:

  1. Керамічний – виготовлений на основі глиняного розчину з подальшою високотемпературною обробкою. При сильному нагріванні глинисті мінерали керамізуються, що дозволяє отримати міцний та вологостійкий матеріал.
  2. Силікатний – виготовлений на основі вапняного сполучного з додаванням піску як заповнювач. Менш стійкий до вологи порівняно з керамічним.
  3. Гіперпресований – виготовлений на основі цементного сполучного з додаванням вапняку як заповнювач і пігментів для надання готовим виробам привабливого зовнішнього вигляду.

Силікатна цегла через малу вологостійкість рідко використовується для кладки опорних стовпів, тому найчастіше завдання вирішується за допомогою матеріалів, що відносяться до першого або третього різновиду.

Переваги та недоліки цегли

І керамічна, і гіперпресована цегла на цементній основі мають цілий набір переваг:

  • Міцність, порівнянна із міцністю натурального каменю. Якісна цегла може мати міцність не нижче М300, що дозволяє використовувати її практично без обмежень – як мінімум, для зведення каркасів огорож.
  • Тривалий термін служби за рахунок низьких показників водопоглинання та високої морозостійкості.
  • Хороші показники адгезії із будівельними розчинами.

Але, вибираючи цеглу для кладки стовпів огорожі або паркану, варто мати на увазі, що сам процес кладки буде досить складним, дорогим і тривалим. Крім того, ціна якісної цеглини досить висока, так що зазвичай доводиться комбінувати: основу класти з дешевого матеріалу, і тільки на видимих ​​поверхнях використовувати облицювальну цеглу.

Гіперпресовані та керамічні блоки

Альтернатива цегли – будівельні блоки, які також можуть вироблятися за різними технологіями. Для озвучених у статті завдань застосовуються блоки двох різновидів:

  • Керамічні – з обпаленої глини.
  • Гіперпресовані – цементний розчин з наповнювачем, який обробляється під високим тиском і під впливом високої температури.

Асортимент будівельних блоків дуже великий – на відміну від цегли, яка зазвичай виробляється в декількох розмірах. При цьому більшу частину блоків роблять порожнистими: це дозволяє зменшити їхню масу, знизити собівартість матеріалу і при цьому зберегти міцність виробів.

блоки

Блоки позиціонуються як сучасніша альтернатива цеглині ​​— і тому переваги їх варто аналізувати в порівнянні саме з цим матеріалом. Ключовими будуть:

  • Велика механічна міцність за рахунок відмінностей у рецептурі та технології обробки сировини.
  • Найменші показники водопоглинання (гіперпресування зменшує пористість, тому сучасні блоки поглинають навіть менше вологи, ніж цегла).
  • Простіша технологія монтажу – кладка стовпів для забору із застосуванням блоків займає менше часу. Крім того, вимоги до кваліфікації мулярів будуть значно нижчими — тому й витрати зменшаться.

Крім того, важливим фактором є дизайн. Палітра сучасних будівельних блоків значно багатша — поряд із стандартними кольорами є також блоки у бежевому, білому, кавовому, шоколадному кольорах, у кольорі Бордо тощо. Крім того, в лінійках багатьох виробників є комбіновані відтінки (Візантія, Марракеш, Меріда і т.д.). Це дозволяє монтувати огорожі у різній колірній гамі. Крім того, використання будівельних блоків з досить широкою палітрою полегшує гармонійне поєднання опорних конструкцій та цоколів з ламелями від заводу «Мехбуд»: підібрати відповідний колір буде в рази простішим, ніж при використанні цегли.

Вибір блоків або цегли

Насправді, особливої ​​проблеми при виборі між блоками або цеглою не виникає:

  • Найпростіше рішення – проконсультуватися з фахівцями (наприклад, при замовленні паркану від Мехбуд) і покластися на їхній досвід.
  • Дизайн теж виступає як важливий чинник при випорі – не завжди колір і текстура цегли гармонують з кольором і текстурою самого огородження. З блоками така проблема зустрічається у рази рідше.
  • Зрештою, важливо враховувати доступний бюджет — іноді взяти якісні дизайнерські блоки буде дешевшим, ніж закуповувати цеглу аналогічної якості.

Тому в середньому блоки можуть вважатися більш практичним і універсальним матеріалом. При цьому цегла не варто скидати з рахунків: іноді вона буде відмінною альтернативою сучаснішим блокам.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі