Утеплення стелі: огляд технологій
25 Листопада, 2022
514  

Утеплення стелі: огляд технологій

Для мінімізації тепловтрат у холодну пору року необхідно проводити утеплення приміщень. При цьому утеплення має бути комплексним – утеплювати потрібно не лише стіни будівель, та й стелі. При цьому теплоізоляція стелі може проводитися за різними схемами – і не завжди такі схеми взаємозамінні.

Як утеплювати стелі, які матеріали для цього використовувати і яке оздоблення при цьому буде оптимальним – розкажуть фахівці компанії Мехбуд.

Навіщо утеплювати стелю?

Причини, через які потрібно обов’язково утеплювати стелю, очевидні:

  • По-перше, через верхнє перекриття приміщення може втрачати до 15-20% теплової енергії. Тому неутеплена стеля стає буквально «чорною діркою» у теплоізоляції.
  • По-друге, теплоізоляція стелі дозволяє зменшити тепло втрати у приміщенні, розташованому вище – на горищі, в мансарді або просто на верхньому поверсі.

Зверніть увагу! Якщо йдеться про останній поверх, то утеплювати стелю потрібно в комплексі з теплоізоляцією самої покрівлі.

Утеплення зовні та зсередини

Як і у випадку зі стінами, теплоізоляцію можна монтувати як зовні, так і зсередини. Але якщо у випадку зі стіновою огорожею зовнішнє утеплення буде кращим, то у випадку зі стелею все залежить від конструкції приміщення.

Зовнішнє утеплення: принцип та матеріали

Зовнішнім називають утеплення стелі, при якому теплоізоляційний матеріал розміщується поверх перекриття, з протилежного боку приміщенню. Фактично проводиться утеплення підлоги горища, мансарди або верхнього поверху.

При цьому розміщення теплоізоляції поверх перекриття дозволяє використовувати не тільки плитні матеріали (про них нижче), але й утеплювачі сипучі. При такому способі утеплення можуть застосовуватись:

  • Суміш глини та соломи (тростини). Найбільш екологічний матеріал, який, тим не менш, має хороші теплоізоляційні характеристики.
  • Тирса.
  • Перліт.
  • Керамзит.
  • Пухка ековата і т.д.

Реалізація такої схеми утеплення передбачає дотримання двох правил:

  1. Теплоізоляційний матеріал обов’язково перекривають жорсткими панелями або дошками на лагах, щоб уникнути ущільнення.
  2. Для захисту утеплювача від вологи поверх нього укладають мембрану, непроникну для рідини.

Технологія зовнішнього утеплення досить проста у реалізації. Але так можна утеплювати стелю лише в тому випадку, якщо є доступ до верхнього поверху або горища. Якщо доступу немає або цілісність утеплювача не отримаєте гарантувати – утеплювати стелю слід з боку приміщення.

Внутрішнє утеплення

Дуже часто доступ до приміщення над стельовим перекриттям буває утруднений або неможливий. І тут утеплювати стелю доводиться зсередини. Для цього на підготовлене стельове перекриття вмонтовуються рулонні або плитні матеріали:

  • Фольгований пінополіетилен (Пінофол, Ізолон або аналоги). Крім теплоізоляції виконує пароізоляційну функцію. За невеликої товщини забезпечує непоганий захист від тепловтрат.
  • Пінополістирол (не пінопласт!). Часто використовується для утеплення, незважаючи на досить високу займистість.
  • Мінеральна (базальтова) вата. Один з кращих матеріалів для утеплення стелі – не горюча тепло, що погано пропускає. Ефективна за відсутності стиснення та захисту від вологи.

Зверніть увагу! Якщо є можливість змонтувати чорнову фальш-стелю з фанери або гіпсокартону — простір між обшивкою і перекриттям заповнюється целюлозною ековатою або поліуретановою піною, що саморозширюється.

Теплоізоляція з підвісною стелею: технологія

Як проводиться утеплення стелі з боку приміщення? Розглянемо загальну схему теплоізоляційних робіт на прикладі об’єкта з підвісною металевою стелею:

Старе стельове оздоблення демонтується, основа очищається.

  • Проводиться підготовка основи – закладення тріщин і щілин, обробка протигрибковими препаратами.
  • На основу розмітки монтуються кронштейни для підвісної системи. Кронштейни кріпляться до основи металевими дюбелями з розрахунковою міцністю.
  • У негорючих кожухах прокладаються дроти системи освітлення. У місцях підключення світильників дроту виводяться назовні – за межі розрахункового рівня стелі.
  • Потім на основу монтується теплоізоляційний матеріал – екструдований пінополістирол або мінеральна вата (у плитах або рулонах). Для кріплення використовуються пластикові дюбель-парасольки із широкими тарілчастими горловинами.

Зверніть увагу! У разі використання мінеральної вати обов’язково облаштовується шар пароізоляції на основі мембранного матеріалу.

  • Поверх утеплювача монтуються напрямні для елементів стельового оздоблення.

До напрямних кріпляться елементи обшивки підвісної стелі. З погляду естетики, пожежної безпеки та практичності доцільним буде використання металевих елементів із полімерним захисно-декоративним покриттям. В асортименті заводу «МехБуд» такі вироби представлені в широкому асортименті:

Зверніть увагу! При використанні конструкцій з просвітом між елементами, наприклад, кубоподібних стель або стель «Грильято», теплоізоляційний шар повинен бути ретельно замаскований, можливо із застосуванням фальш-стелі.

Висновок

Теплоізоляція стелі важлива не менше ніж якісне утеплення стін. Формування багатошарової стельової конструкції з надійним захистом від вологи та ущільнення дозволить скоротити тепловтрати, забезпечить комфортний мікроклімат у приміщенні та дасть можливість для економії!

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі