Фарбувальники металу: технології та компанії
16 Лютого, 2022
781  

Фарбувальники металу: технології та компанії

kolir-parkany

Листовий метал з полімерним покриттям – це універсальна сировина, яка використовується при виготовленні найрізноманітніших будівельно-оздоблювальних матеріалів. З пофарбованого металу виробляють деталі для металевих парканів, фасадні касети, панелі та рейки, металлосайдінг, а також добірні елементи для різних конструкцій – накладки, нащільники, відкосні й водовідливні планки та т.п.

При цьому виробництво металу з полімерним покриттям – це досить складна технологія. Її нюанси, а також основних гравців українського ринку в цьому сегменті ми розглянемо в даній статті.

Фарбування металу як технологія

Велика частина металовиробів, використовуваних в оздоблювальних роботах або при виробництві огороджувальних конструкцій, проводиться з оцинкованої сталі чи з алюмінію. Ці метали досить легкі, при цьому мають гарну жорсткість – навіть якщо врахувати, що товщина заготовок знаходиться в межах 0,4 – 1,5 мм, конструкції виходять міцними й не деформуються під власною вагою чи під впливом інших факторів.

Але як алюміній так і оцинкована сталь можуть піддаватися корозії. Саме тому перед виготовленням товарної продукції на метал наносять полімерні покриття. Вони грають ту ж роль, що і фарбування із застосуванням звичайних малярних складів – але надійність такої обробки, а значить, і довговічність захисно-декоративного шару, буде куди більшою.

Завдання, які вирішує фарбування

pokrasziki-metala

Фарбування листового металу перед штампуванням, яке дозволяє перетворити заготовку в потрібний виріб, дозволяє вирішити цілий ряд завдань:

  1. Про перше завдання ми вже згадали – це захист від корозії. Так, як алюміній так і оцинкована сталь краще (у порівнянні з чорним металом) переносять вплив вологи та перепадів температур. Але в будь-якому випадку рано чи пізно процес корозії починається, після чого йде з наростаючою швидкістю. Обробка металевої основи полімерним складом дозволяє сформувати бар’єр, який захистить метал від контакту з вологою.
  2. Друга важлива функція – це захист основи від пошкодження. Використання сучасних полімерних покриттів, які поєднують високу міцність з гарною еластичністю навіть після полімеризації, роблять це цілком реальним. Іншими словами, пофарбований метал подряпати дещо складніше, ніж просто оцинкований.
  3. Ну, і нарешті – естетична функція. При нанесенні захисного покриття обираеться той колір, який необхідний для реалізації дизайнерської задумки. Майже всі компанії, що виконують фарбування листового металу та інших виробів, працюють з великою палітрою пігментів – тому ви можете замовити фарбування в будь-який колір
pokrasziki-metala

Важливо! Як правило, кілька кольорів в каталозі таких компаній є базовими – в них забарвлюється велика частина металовиробів. Але при необхідності листовий метал може бути пофарбований в будь-який колір – відрізнятися буде лише вартість (останнім часом різниця в ціні між базовими й нестандартними варіантами має тенденцію до зменшення).

Технологія порошкового фарбування

Сьогодні майже всі компанії-фарбувальники металу використовують технологію порошкового фарбування. Вона полягає в нанесенні на основу  тонкодисперсного пігменту з подальшою його полімеризацією під впливом високих температур. При цьому формується надзвичайно стійке покриття, яке до того ж міцно тримається на металевій основі, практично ніколи не відшаровуючись

pokrasziki-metala

Сам процес фарбування відбувається так:

  • Листовий метал готується до фарбування: поверхня очищається від забруднень, піддається піскоструменевій обробці та знежирюється.
  • В фарбувальній камері на листову заготовку напилюють порошковий полімерний пігмент. Частинки пігменту утримуються на металі за рахунок електростатичних взаємодій.
pokrasziki-metala
  • Далі випливає високотемпературна обробка. Під час якої заготовка нагрівається до температури плавлення пігменту, після чого захисний шар фіксується шляхом запікання протягом 10-30 хвилин.
  • Готовий метал або ріжеться на фрагменти потрібного розміру, або (при промисловому виробництві в великих обсягах) змотується в рулони.
  • За аналогічною технологією фарбують й вже сформованні вироби . Але в цьому випадку собівартість деталей буде вищою через більшу трудомісткость й зростання витрат матеріалу.
5

Порошкове фарбування перевершує по ефективності забарвлення із застосуванням рідких пігментів, але і складність його реалізації значно вища. Саме тому забарвленням металу в промислових масштабах можуть займатися тільки досить великі компанії з хорошим технічним оснащенням. Без сучасної апаратури неможливо забезпечити прийнятну якість – тому фарбувальники змушені інвестувати в першу чергу в виробничі потужності.

Хто забарвлює метал в Україні?

Виробники і переробники прокату

Всіх фарбувальників металу в Україні можна умовно розділити на дві категорії:

pokrasziki-metala
  1. По-перше, листовий метал та вироби на його основі фарбують виробники й переробники прокату. Як правило, за основу береться рулонна сталь або алюмінієвий лист, які потім включаються в безперервний цикл виробництва.
  2. По-друге, більш велику групу складають компанії, які спеціалізуються тільки на фарбуванні. Вони зазвичай працюють з партіями меншого обсягу, але  можуть пропонувати більш вигідні умови виробникам будматеріалів та інших виробів на основі металопрофілю.

До першої категорії в Україні можна віднести не так багато компаній. Вся справа в тому, що багато металотрейдерів не виробляють листовий метал з полімерним покриттям самі, а завозять його з Китаю або Європи. Але все ж деякі компанії можна виділити:

«Модуль-Україна» (Кам’янець-Подільський). Виробник відносно невеликий, але включає в своєму сегменті виробництво металопрокату з полімерним покриттям та  займає одне з лідируючих місць. Фарбування проводиться на професійному обладнанні, асортимент пофарбованого прокату включає більше 20 позицій (без урахування кольорової гами).

7
  • ТОВ «АВ Метал Груп» (Дніпро). Великий металлотрейдер, який в 2014 році запустив лінію з фарбування металу. Партнери компанії відзначають високу якість використовуваних полімерних покриттів, а також досить вигідні умови співпраці.
  • «EFCON» (Київ). Компанія спеціалізується на роботі з алюмінієм – основним напрямком її діяльності є виготовлення алюмінієвого профілю по кресленнях замовника.  Але при цьому виробничий комплекс включає також фарбувальний цех, де проводиться забарвлення алюмінієвих профілів та інших виробів методом анодування, порошкове забарвлення по RAL, а також гальванічне нанесення захисно-декоративних покриттів на алюмінієві деталі.
pokrasziki-metala

Ці та інші компанії реалізують як виробництво металу / металовиробів, так і фарбування. Співпраця з ними доцільна в тому випадку, якщо вашій орагнізації для стабільної роботи потрібні великі обсяги пофарбованого металу.

Компанії, що спеціалізуються на фарбуванні

Другу групу складають власне компанії-фарбувальники:

  • «СхідСпецМет» (Гостомель). Один з лідерів в цьому сегменті – компанія займається фарбуванням металу вже більше 17 років. Виробничий комплекс включає ділянки фарбування алюмінієвих профілів та виробів з листової сталі. При нанесенні декоративних складів використовується швейцарське (GEMA) і німецьке (ALUFINISH) обладнання. Застосовуються технології декорування, що дозволяють імітувати на пофарбованому металі різні текстури (приклад – забарвлення «під дерево»).
pokrasziki-metala
  • «Група 5 ЕЛЕМЕНТ» (Київ). Компанія створена на базі підприємства «ALUMINIUM SYSTEMS», але при цьому виконує забарвлення металевих профілів й листового металу також для інших замовників. Налагоджена система контролю якості дозволяє звести кількість браку при порошковому фарбуванні металу до мінімуму.
10
  • «Тонатор» (Київ). У розпорядженні компанії знаходиться одна з найбільших в Києві камер порошкового фарбування – 8000х2500х1850 мм. Це дозволяє виконувати нанесення порошкових пігментів як на готові вироби невеликого розміру, так й на довгомірні заготовки, які потім будуть піддаватися переробці в товарну продукцію. Порошкове фарбування металу доступне в будь-якому кольорі з каталогу RAL Classic.
pokrasziki-metala
  • «STOREHOUSE» (Київ). Виробничий комплекс включає 3 фарбувальні камери (найбільша – 6,3 м в довжину). Компанія спеціалізується в основному на фарбуванні металопрофілю та готових виробів (двері, огорожі, стелажі), але можливе і замовлення фарбування листового металу під подальший розкрій / штампування.

В цілому ж фарбувальники металу, які застосовують зазначенні вище технології, є в більшості великих міст України. Така доступність компаній дозволяє виробнику обирати , що вигідніше: спочатку купити сировину з полімерним покриттям, або ж звернутися до фарбувальників для нанесення захисно-декоративного шару на готовий виріб.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі