Фасад адміністративної та офісної будівлі
9 Лютого, 2022
1036  

Фасад адміністративної та офісної будівлі

5 (1)

Адміністративні й офісні будівлі в новому вигляді

Нові віяння урбанізації спонукують змінювати зовнішній вигляд адміністративних будівель, установ, підприємств, офісних будівель і бізнес-центрів. Завдання актуалізується тим, що термін експлуатації багатьох старих адміністративних будівель, орендованих під офіси або бізнес-центри, давно переступив гарантійну межу в 20 років.

Вимога застосування термінових і радикальних заходів для стабілізації руйнування будівель доповнюється необхідністю скорочення експлуатаційних витрат у зв’язку з ростом вартості комунальних послуг. Останній фактор діє як зростаюча необхідність і для нових і реконструйованих будівель. Утеплення стін будівлі – найбільш загальний і зрозумілий захід, як для старих будинків, так і для нових будівель.

Усірозуміють, що зовнішнютеплоізоляціюогороджувальних конструкцій будівлінеобхідно доповнити відновленням зовнішнього вигляду фасаду за допомогою екрана, який служить захистом для шару теплоізоляції танадає будівліархітектурну привабливість.

Окрім того, моральне зношування об’єктів нерухомості, обумовлене не лишень зовнішнім виглядом, а радше архітектурним оточенням нових сучасних будівель, стимулює власників будівель до реалізації ідеї додання нового вигляду будівлі й ставить їх перед нелегким вибором. Зробити дешево за допомогою пінопласту й мокрої штукатурки – вирішує проблему наполовину і лише на кілька років, причому з гарантією на 1 – 2 роки від будівельників.

Для вирішеннянастільки об’ємного й складного завдання існує більш надійнеі ефективнеінженерно-технічнерішення, що зарекомендувалосебе тисячами об’єктів. Це захисний екран, встановлений на виступівід стіни з вентильованим проміжком, який доповнюєтьсятеплоізоляційним шаром, що примикаєбезпосередньо до будівлі. Мова йде про Навісні Вентильовані Фасади (НВФ).

Принцип дії НВФ

НВФ – пасивна система, здійснює ефективне управління тепловими процесами і дає можливість скоротити потік тепла із зовнішнього оточення до зовнішніх стін будівлі влітку й у зворотному напрямку – взимку. Теплоізоляційні властивості забезпечуються за допомогою шару мінеральної вати й виходу нагрітого повітря за межі фасаду за допомогою вертикальної вентиляції.

Зовнішнє облицювання з металевих панелей, пофарбованих у різні світлі тони або металік, знижує ефективність трансформації сонячної енергії в тепло. У зимовий час процес передачі тепла від фасадної стіни до оточення обмежений теплоізоляційним бар’єром і відбиттям теплового випромінювання лицювальною металевою оболонкою назад, убік фасадної стіни. Повітряний проміжок обмежує процеси теплопередачі й прямого теплопереносу, завдяки природній вентиляції. Зовнішня оболонка НВФ влаштована так, що опади не проникають усередину за облицювання, дощова волога стікає тільки по зовнішній частині.

facade navesnoy

Чим загрожує пінопластова ізоляція?

Пінопластова термоізоляція зі штукатурним шаром, яка згадувалася вище, закупорює будівлю, він перестає “дихати”. У огороджувальних конструкціях, тобто в стінах, відбувається нагромадження вологи. Це погіршує мікроклімат приміщень. Під шаром пінопласту, який не пропускає повітря, підвищується процентний вміст вологи усередині стін, що надходить із приміщень.

Нерідко при заміні пінопласту, ушкодженого гризунами, зауважують ріст мікрофлори у формі грибка, який поступово поширюється по всій поверхні і вглиб стіни. Від таких наслідків дуже важко позбутися. До того ж утеплювач на основі спіненого полістиролу – горючий матеріал, не дозволений для використання згідно збудівельниминормамиу якості теплоізоляції більшості об’єктів, відповідно до класугорючості будівель.

Який захист забезпечує НВФ?

Система НВФ захищає будівлю від впливу погодних факторів – сонячного нагрівання, вологи, снігу, градів і вітру, факторів техногенного впливу – кислотних і лужних дощів, виробничих і транспортних викидів. Наявна волога в стінах будівлі, що також утворюється усередині шару теплоізоляції через випадання конденсату при температурі точки роси, виводиться у вентильований проміжок під облицюванням. Рівень вологи в стінах будівлі поступово знижується до рівноважного. Зниження діапазону температур, що безпосередньо діють на огороджувальні конструкції скорочує величину термічного розширення й, відповідно, зменшує ймовірність утворення тріщин. Ці фактори підвищують стійкість стін будівлі до природнього руйнування.

Крім того, утеплення  за допомогою теплоізоляції, яка виводить пари води назовні, поліпшуємікроклімат приміщень. Багатошарова система НВФ забезпечує гарну звукоізоляцію будівлі, знижуючи рівень шуму, що підвищує комфорт у приміщенні. Зовнішні лицювальні панелі, як і внутрішня частина навісного фасаду виготовляється з негорючих матеріалів, повністю відповідаючивимогам будівельних норм зпожежобезпекибудівель, а конструктивні особливості заповнення підоблицювального простору обмежують або виключають поширення полум’я. Система облицювання з металевих панелей, касет або рейок забезпечує екранування від електромагнітного випромінювання.

Переваги навісних вентфасадів

Системи НВФ застосовні для нового будівництва, розширення, реконструкції, технічного переоснащення, реставрації, капітального ремонту будівель.
З економічної й екологічної точок зору вентильований фасадєдино правильний теплозахист. Завдяки повітропроникностій безперешкодній дифузії водяної пари системи утеплення, будівля «дихає». У такому приміщенні завжди залишається здоровіший мікроклімат.
Довгочасна стійкість НВФ будівлі до різних впливів визначається довговічністю елементів зовнішнього облицювання фасаду, надійністю системи кріплення і її корозійною стійкістю, збереженням структурної цілісності утеплювача і його системи кріплення, використанням пожежобезпечних матеріалів. НВФ як архітектурний елемент будівлі оберігає огороджувальну конструкцію будівлі від природнього руйнування, і фасадні стіни залишаються неушкодженими більш тривалий термін.

Не потрібно вирівнювання або спеціальна підготовка зовнішньої поверхні стіни старої будівлі, адже є набір кронштейнів підконструкції різної довжини, за допомогою яких здійснюється вирівнювання поверхні облицювання.

fasad-offisa

Величезна гама кольорів зовнішнього покриття дає можливість втілити в життя будь-який задум архітекторів. Металеві елементи облицювання можуть мати різну форму – прямокутні касети, витягнуті в довжину панелі та рейки, непрямокутні елементи, 3D об’ємні елементи, а також жалюзі.

Безліч архітектурних вирішень, накопичених за десятиліття використання НВФ, дозволяють кардинально змінити вигляд адміністративної будівлі. Можливість доповнювати фасад будівлі новими архітектурними елементами об’ємними навісними елементами – пілони, закруглені кути будівлі, горизонтальні пояси, портики, віконні укоси й обрамлення, піддашки над входом і навіси тощо.
Завдяки зовнішньому покриттю, що має властивість самоочищення під час дощу, НВФ на основі пофарбованих металевих елементів дають можливість зберігати зовнішній вигляд будівлі без забруднень тривалий час, що дає зниження експлуатаційних витрат по догляду за фасадом і ремонтним роботам при впливах вандалів.
Важливе значення має збільшення страхового періоду будівлі, що підвищує ціну об’єкта. Усі ці переваги НВФ у комплексі можуть бути забезпечені при правильно обраних матеріалах, якісно виготовлених усіх елементів навісного вентфасаду, правильно виконаних роботах з монтажу.

fasad-offisa
author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі