Фасонні вироби з тонколистового металу для житлових комплексів
7 Лютого, 2022
1469  

Фасонні вироби з тонколистового металу для житлових комплексів

Fasad

При зведенні житлових комплексів, громадських і комерційних будівель, а також інших споруд однією з проблем, які потребують вирішення, є проблема оздоблення фасаду. Використання металевих елементів – панелей, касет, рейок і т.д. – дозволяє вирішити цю проблему з мінімальними витратами часу, сил і засобів.
При монтажі металевих фасадів використовуються різні фасонні вироби, які створюються з тих же матеріалів, що і самі фасадні елементи. Застосування фасонних виробів дає можливість перекрити всі стики між основними панелями, забезпечивши повноцінний захист простору під оздобленням. Крім того, установка добірних елементів надає конструкції цілісність, що робить фасад більш привабливим.

Вимоги, матеріали і технології

До фасонних металевих виробів, що застосовуються при монтажі металевих фасадів, висувається ціла низка вимог. Ось найбільш важливі:

  • Міцність. Доборний елемент зазвичай перекриває зазори між основними деталями, тому він повинен володіти стійкістю до деформації.
  • Невелика маса. При виробництві елементів найчастіше використовується тонкий листовий метал, що дозволяє знизити навантаження на несучу основу.
  • Стійкість до корозії. Фасонні вироби, які встановлюються відкрито, зазвичай покриваються антикорозійними складами – порошковими пігментами, полімерними плівками і т.д. Внутрішні конструкції, які безпосередньо не контактують з атмосферою, виготовляють з оцинкованої сталі.
  • Привабливий зовнішній вигляд. Деталі, які знаходяться зовні, фарбують або в колір основних елементів, або ламінують декоративної полімерною плівкою.
metalizeskie izdelia
metalizeskie- isdelia

Технологія виробництва фасонних виробів з тонколистового металу відпрацьована досить давно:

  1. В якості основного матеріалу для їх виробництва використовується холоднокатана листова сталь.
  2. Товщина металу підбирається в залежності від необхідної міцності і несучої здатності елемента. Так, деталі, які отримують експлуатаційні навантаження (опорні кути, стійки, парапетні елементи) робляться зі сталі товщиною до 2 мм. А, наприклад, віконні відкоси і водовідливні планки виготовляються з металу товщиною до 0,7 мм.
  3. При виробництві використовується багатошаровий захист від корозії. Сталева основа покривається цинковим складом, поверху якого наноситься або полімер (пластизол, пурал, поліестер), або порошкова фарба.
  4. Формування виробів виконується холодним способом, без попереднього нагрівання металу. Мала товщина основи дозволяє виконувати формовку з повним збереженням міцності виробу.
  5. Фасонні вироби зазвичай виготовляються в стандартних розмірах. Порізка в розмір конструкції виконується відповідно до вимог проекту. Крім того, невелика товщина металу дозволяє виконувати підгонку до розміру безпосередньо при монтажі (для цього використовуються найпростіші ручні інструменти).

Асортимент фасонних виробів

При монтажі металевих фасадів житлових комплексів, виробничих будівель, комерційної нерухомості і т.д. задіюються найрізноманітніші фасонні вироби. Основні їх різновиди ми коротко охарактеризуємо в цьому розділі.

Сайдинг металевий

Saiding

Металосайдинг – найбільш часто використовуваний різновид фасонних металевих виробів. Може використовуватися як в якості основного матеріалу для обробки фасаду, так і в якості добірних елементів (наприклад, для обшивки вузьких частин, куди не виходить встановити типову фасадну касету).

metalizeskie-isdelia

Основні особливості:

  • Профіль – типовий для сайдингу: продовгувата панель з замками на довгих сторонах. При монтажі замкові елементи повністю або частково перекриваються, забезпечуючи максимальну герметичність стиків.
  • Як матеріал для виробництва металевого сайдингу використовується оцинкована сталь товщиною від 0,7 до 1,5 мм. Вибір товщини матеріалу визначається в першу чергу довжиною прогонів і проектними експлуатаційними навантаженнями.
  •  Металевий сайдинг вмонтовується на несучу підконструкцію з типових елементів. Для монтажу подконструкції використовуються П-подібні кронштейни товщиною до 2 мм і П-подібні оцинковані стійки (0,7 -2 мм).
  • Для фіксації сайдинга до підконструкцій використовуються металеві елементи кріплення. Кріплення за допомогою шурупів по металу (з буром) дозволяє надійно зафіксувати металеві панелі, виключивши можливість їх зміщення.
metalizeskie-isdeliya

При монтажі металевого сайдингу використовуються також добірні елементи:

  •  Стартові/фінішні планки.
  •  Торцеві заглушки.
  •  Стикувальні планки.
  • Кутові накладки (внутрішні та зовнішні) і т.д.

Добірні елементи для стін і віконних прорізів

Обшивка стін металевими касетами, панелями або рейками – складна і трудомістка процедура. Як правило, площини обшиваються з мінімальними зазорами, що дозволяє не тільки максимально ефективно захистити поверхню від зовнішніх впливів, але і надати їй максимально однорідного зовнішнього вигляду.
При цьому потрібно враховувати, що конструктивні елементи для фасадної обробки зазвичай мають досить великі розміри. Через це необхідно виконувати їх підгонку під габарити будівлі, що передбачає підрізування деталей. Таким чином, на кутах, стиках площин та інших ділянках утворюються зрізи з відкритими порожнинами, які необхідно замаскувати.
Для цього використовуються найрізноманітніші добірні елементи:

  • Кутові накладки (зовнішні і внутрішні). Використовуються для оформлення кутів фасаду, надають будівлі завершеного зовнішнього вигляду і підвищують герметичність на стиках площин.
  • Деталі парапетів. Монтуються зверху на парапети покрівель, запобігають затіканню опадів під обшивку. Товщина парапетного елемента залежить від планованого навантаження: так, на експлуатованих покрівлях парапетні накладки роблять зі сталі товщиною до 2 мм.
metalizeskie-isdelia
  • Відкісні планки. Використовуються для оформлення зовнішніх відкосів віконних прорізів: перекривають площини між краєм стінового огородження і примиканням до віконної рами. Під схилами зазвичай знаходяться герметизуючі та теплоізоляційні матеріали.
  • Водовідливні планки. Як і відкісні планки, теж встановлюються у віконний отвір, тільки в нижню його частину. Монтуються під кутом, забезпечують відведення дощової і талої води від нижнього вузла примикання рами до отвору, а також від стіни і частково – від фундаменту.
metalizeskie-isdelia

Покрівельні елементи

При оздобленні ЖК покрівлі скатного типу встановлюють відносно нечасто. Але все ж шатрові, вальмові та скатні конструкції теж можуть монтуватися – хоча б в якості декоративних елементів. А ось в приватному будівництві такі покрівлі використовуються практично всюди, і для їх облаштування застосовуються добірні фасонні елементи:

krovelnue-elementu

Конькові планки. Можуть бути кутовими і округлими, використовуються для перекриття верхнього ребра покрівлі на стику скатів.
Вітрові та фронтонні планки. Монтуються на торці скатів, захищаючи тепло- і гідроізоляційний шар від продування і потрапляння атмосферної вологи.
Розжолобок. Встановлюються на внутрішніх кутах покрівлі на стику площин. Розжолобок забезпечує ефективне відведення вологи: вода, збираючись на схилах, йде у водостічну систему саме по розжолобку, тому цей елемент повинен мати максимально надійний захист від корозії.

metalizeskie-isdelia

Всі фасонні елементи для покрівель виготовляються з відносно тонкого металу – від 0,45 до 0,7 мм. А ось якість захисного покриття у них дуже висока: для декорування деталей використовуються пігменти з підвищеною корозійною стійкістю.

Інші фасонні вироби

Перерахованими деталями асортимент фасонних виробів з тонколистової сталі не обмежується. Інші різновиди теж використовуються при зведенні житлових комплексів – як при виконанні основних робіт, так і при спорудженні допоміжних об’єктів.

мехбуд11

Найчастіше використовуються такі конструкції:

  • Фасонні елементи опалубки. Металева опалубка з профільованих листів застосовується для спорудження різних конструкцій – від фундаментів до елементів декору. Деталі тонколистової опалубки виготовляються в необхідних габаритах і потім монтуються на місці заливки бетону.
  •  Несучі профілі. Каркасні конструкції також можуть споруджуватися з використанням фасонних деталей. Найчастіше для виготовлення несучого каркасу застосовуються типові профілі, але іноді виникає необхідність в монтажі П-, Z- або С-подібних деталей, виготовлених за індивідуальними розмірами.
metalizeskie-isdelia
  • Елементи оздоблення парканів. При облаштуванні території ЖК активно використовуються металеві огорожі (в тому числі паркани виробництва компанії «Мехбуд»). Крім основних секцій при монтажі таких парканів застосовуються і добірні фасонні елементи: деталі обрамлення секцій, профільовані стовпи, цокольні (парапетні) накладки і т.д. Встановлення таких деталей дозволяє «облагородити» паркан, забезпечивши ефективне відведення вологи від його фундаменту і захистивши торці металевих ламелей від корозії.
  • Нащельники. Це універсальні фасонні елементи, які застосовуються для вирішення найрізноманітніших завдань. Для них характерна невелика товщина: зазвичай нащельник монтується на конструкцію з достатньою несучою здатністю, і його основна функція – перекриття зазору між елементами.
metalizeskie-isdelia

Переваги металевих фасонних виробів від заводу «Мехбуд»

Компанія «Мехбуд» виробляє ці та інші фасонні вироби для тонколистового металу. Їх можна використовувати і при оздобленні житлових комплексів, і при виконанні інших робіт. До переваг таких виробів можна віднести:

  • Велику номенклатуру фасонних профільованих виробів.
  • Використання високоякісної сировини: листового металу, протикорозійних покриттів і т.д.
  • Багату палітру декоративних складів, що дозволяє підібрати фасонні вироби, які підходять за кольором до будь-якого оздоблювального матеріалу.
  •  Застосування сучасного обладнання, що забезпечує високу точність згину профілю і повну ідентичність габаритів всіх виробів в партії.
  • Суворий контроль якості продукції
metalizeskie-isdelia

Крім того, у нас ви можете замовити виготовлення нестандартних профільованих виробів. Кваліфіковані інженери підберуть оптимальну конструкцію спецпрофілю по готовому технічному завданню або на основі ваших побажань. Після затвердження проекту партія потрібних вам фасонних виробів буде виготовлена ​​в найкоротші терміни.

Висновок

Використання фасонних виробів з тонколистового металу при оздобленні ЖК та інших споруд – загальносвітова практика. Але ефективність застосування таких деталей безпосередньо залежить від двох параметрів: якості комплектуючих і правильності їх підбору. Фасонні вироби від ТМ «Мехбуд» відповідають найсуворішим стандартам якості, а співробітники нашої компанії можуть надати вам всі необхідні консультації щодо вибору типових виробів або виготовлення нестандартних профілів.

Навісний фасад для логістичних центрів

Навісний вентильований фасад для логістичних центрів, реконструкції промислових та складських приміщень. НВФ для підвищення енергоефективності будівлі.

Фасад для автосалону від заводу «Мехбуд»

Навесні вентильовані фасади для автосалону від заводу “Мехбуд”. Металеві касетні та реєчні панелі стануть прикрасою для вашого автосалону.

Навісні фасади для СТО від заводу «Мехбуд»

Облицювання будівлі станції технічного обслуговування (СТО). Навісний металевий фасад – переваги, підбір параметрів металу.

Фасади 2024: обираємо актуальні рішення

Тенденції та тренди фасадної обробки актуальні в 2024 році.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі