Переваги навісних вентильованих фасадів для магазинів
8 Лютого, 2022
2197  

Переваги навісних вентильованих фасадів для магазинів

У комплексі дизайнерських рішень торговельної будівлі всі структурні частини – архітектура фасаду, вхідна група, вивіски, оформлення вітрин та освітлення, повинні бути спрямовані на вирішення головних завдань – надання парадній частині магазину особливої привабливості для покупців, виділення серед оточуючих будівель, помітна відмінність від конкурентів.

Архітектурне рішення фасаду магазину є основа, на якій формуються інші структурні частини оформлення. Найбільш універсальне рішення для цього – навісні вентильовані фасади (НВФ).

ЗАГАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ НАВІСНИХ  ВЕНТИЛЬОВАНИХ ФАСАДІВ

Навісний вентильований фасад – це конструкція, яка сьогодні використовується в якості альтернативи облицьованим або штукатурним фасадам (обробленим за «мокрою» технологією). Являє такий фасад систему панелей або інших деталей, закріплених на несучий  конструкції:

На фасад будівлі встановлюється каркас з вертикальних та горизонтальних направляючих з достатньою несучою здатністю. Як правило, використовуються металеві напрямні – вони відносно легкі, досить міцні і при цьому стійкі до корозії.
В осередкок  каркаса може укладатися теплоізоляційний матеріал (найчастіше використовуються мінеральна або базальтова вата). Крім теплоізоляції цей шар забезпечує захист приміщення від зовнішнього шуму, що важливо не тільки для житлової, а й для комерційної нерухомості.
Теплоізоляція перекривається мембранними матеріалами: вони випускають водяну пару, запобігаючи утворенню конденсату та завдяки  цьому добре захищають теплоізоляцію від вологи  та продування.
В якості лицьового покриття на каркас монтуються панелі з різних матеріалів – від дерева та  пластику до металу та композиту. При обробці фасадів комерційних будівель – магазинів і ТРЦ – найчастіше використовуються металеві (сталеві або алюмінієві) панелі, касети та  рейки з захисно-декоративним полімерним покриттям.
У такій конструкції є одна важлива особливість: вона не тільки забезпечує суцільне перекриття фасаду, але і гарантує вентиляцію за рахунок зазору між обшивкою і утеплювачем (або несучим фасадом магазину). Крім того, у НВФ є цілий ряд функціональних переваг, яке особливо яскраво виявляються в комерційному секторі.

Про те, чому навісний вентильований фасад з оздобленням з металевих касет та  панелей це оптимальне рішення для зовнішньої обробки магазину, ми розповімо нижче.

Magazin_Vicotec

ПРИВАБЛИВІСТЬ ФАСАДУ

Гарно оформлений фасад для магазину – це необхідність, без якої в зростаючому конкурентному середовищі, невеликому торговому закладу буде важко вижити.

Парадний вигляд фасаду магазину несе функцію первинної комунікації з потенційним клієнтом, адже в першу чергу саме лицьова частина магазину потрапляє в поле зору клієнта.
На першій фазі взаємодії з потенційним покупцем не можна залишати без уваги винятковість дизайну фасаду, будь то супермаркет або ж невеликий продуктовий магазин, так як враження від первісного образу формує ставлення до продукції.
НВФ надає широкі можливості дизайнерові, щоб кардинально змінити вигляд будівлі магазину. Крім найширшої коьорової гами забарвлення, відповідно каталогу кольорів системи RAL, облицювання металевими елементами дає можливість доповнювати фасад будівлі новими архітектурними елементами, завдяки нескладним роботам з виготовлення та монтажу об’ємних навісних елементів.
Ще один важливий аспект – можливість зміни візуального сприйняття фасаду. Вона досягається за рахунок облицювання конструкції панелями та касетами нестандартної форми або розміру. Завдяки цьому можна розділити фасад на окремі блоки – кожен у своєму кольорі. Такий поділ дозволяє виділити магазин з ряду навколишніх фасадів, зробивши його більш привабливим для потенційних відвідувачів.

Парадна частина магазину Vicotec, оформлена за допомогою навісного фасаду, зробленого зі сталевих касет яскраво-червоного кольору RAL 3005 на фасадній частині будівлі і кольору срібло RAL 9006 на вхідній групі і виступаючому фризі.

На фризі розміщена комунікаційна реклама та логотип, є привертаючим  елементом для відвідувачів. Вхідна група та фриз по всій довжині магазину над вітринами є головними елементами стилю, що виділяють магазин з конкурентного середовища і архітектурного оточення.

facade kasetny

ФУНКЦІОНАЛЬНІСТЬ

Навісний вентильований фасад привабливий для власника магазину завдяки ряду  функціональних особливостей, які дають певні переваги :

  • В першу чергу НВФ – це теплоізоляція будівлі, яка  скорочує витрати на опалення та кондиціонування. Це пряме скорочення платежів за комунальні послуги та  електропостачання, що визначає пряму перевагу  від використання навісного вентфасаду. Ефективність теплоізоляції визначається товщиною та типом використовуваного утеплювача, але при цьому конструкція каркасу та металлокассет, використовуваних для облицювання, дозволяє застосовувати навіть досить товсті теплоізоляційні панелі.
  • Поряд з теплоізоялціею встановлення  НВФ забезпечує ефективну звукоізоляцію магазину. У ряді випадків (наприклад, якщо в будинку, зверненому до проїжої частини, знаходиться магазин аудіообладнання) якість звукоізоляції є критичною, але  вибір навісної конструкції дозволяє вирішити це завдання Та й в цілому, тиша в магазині та його «відстороненість» від гучного шуму з вулиці – це важливий фактор, який визначає комфорт клієнта, а значить, стимулює його до здійснення покупки.
  • Захисна функція НВФ для торгової будівлі полягає в екрануванні від атмосферних опадів, повне усунення зволоження стін. Захист від перегріву та охолодження стін будівлі вентфасадами, зменшує діапазон діючих температур, а значить, знижує діапазон терморозширень та стиснень  та  відповідно ймовірність розтріскування стін.
  • Захисна функція також полягає в обмеженні агресивного впливу техногенних факторів – кислотних та  лужних дощів, а також транспортних викидів, які осідають у вигляді маслянистої плівки на стіни фасаду. Полімерне захисне покриття на основі ПВДФ на облицювальних елементах з металу легко очищується від таких забруднень.

Тут варто відзначити і механічну міцність матеріалів, які використовуються для облицювання фасадів. Навіть найлегші касети та  панелі з оцинкованої сталі товщиною 0,4-0,5 мм непогано протистоять механічним навантаженням – як силовим (удари, поштовхи), так і абразивним (вплив дрібного гравію та піску, що вилітає з під коліс автомобілів). Все це вигідно відрізняє НВФ з металевою обробкою від фасадів, оформлених за традиційною «мокрою» технологією із застосуванням штукатурних складів.

Magazin_Antoshka

ПОЖЕЖОБЕЗПЕКА

Ще один важливий фактор, що зменшує потенційні ризики – це пожежна безпека НВФ з облицюванням з негорючих матеріалів. Теплоізоляція з мінеральної вати, фасадні облицювальні касети або панелі, кутові короба та фасонні елементи примикань зроблені з оцинкованої сталі з захисним полімерним покриттям. Така конструкція забезпечує:

  • Захист фасаду від випадкового займання при контакті з відкритими джерелами вогню (недопалки, іскри від електропроводки, гілки дерев, займисті в результаті удару блискавки).
  • Максимально швидке та ефективне запобігання поширенню полум’я при загорянні сусідніх будівель.
  • Підтримка цілісності фасадної конструкції при загорянні всередині магазину (так, при сильній пожежі металева обробка деформується, але деякий час вона буде чинити опір впливу полум’я, що дасть дорогоцінні хвилини на евакуацію).
Vinomarket_Poliana

Важливо! Використання в якості теплоізоляції для НВФ негорючих утеплювачів на основі мінерального волокна значно підвищує ефективність вогнезахисту. З цієї точки зору утеплення простору під облицювальними панелями   на основі пінопласту або пінополістиролу (нехай і обробленого антипіренами) є не доцільним.

НВФ від заводу «Мехбуд» відповідає будівельним нормам та сертифіковані по пожежній безпеці. Скорочення ризиків пошкодження навісного фасаду під час пожежі є одним з важливих переваг НВФ, що дає надію на  більш безпечне вкладення коштів.

Єдність структурного рішення навісного касетного фасаду магазину “Антошка”, узгодженого за типорозмірами структурного скління. Парапет на даху виступає як основа для логотипу та іміджевої реклами помітної здалеку, завдяки великим розмірам вивіски та яскравим контрастним кольорам на сірому тлі.

Виразність вхідної групи, магазину “Антошка”, забезпечується повторенням великого яскравого логотипу, що виділяється на тлі касет та  помітною рекламою. Вхідна група зроблена з касет двох кольорів, органічно поєднується з іншою частиною фасаду.

МІНІМАЛЬНІ ВИТРАТИ З ОБСЛУГОВУВАННЯ

Більш тривале збереження зовнішнього вигляду фасаду будівлі без забруднення забезпечується гладким полімерним покриттям забарвлення, що володіє властивістю самоочищення. Це властивість відноситься до рекомендованого нами фторполімерного покриття оцинкованої сталі та алюмінію на основі ПВДФ (полівінілідена-фториду):

Таке покриття має вкрай високу стійкість до вицвітання,  низький коефіцієнт змочуваності, що знижує до мінімуму витрати по очищенню фасаду.
Для покриття характерна висока адгезія з металевою основою. Завдяки цьому декоративний полімерний матеріал не відшаровується від металевих панелей при перепадах температур (адгезія зберігається як при сильній спеці, так і в холодну пору року).
На такому покритті графіті не зможуть залишити свої малюнки, а якщо напис все ж буде нанесений (з використанням стандартних графіті-маркерів або фарб в балонах), то вона частково стече вниз сама, після чого її можна буде видалити без сліду з використанням дрантя і розчинника .

Важливо! Це – одна з причин, за якими  вандали  дуже рідко наносять графіті на металеві навісні фасади з покриттям з ПВДФ: виходить негарно та  результат зникає буквально на наступний день. Тому для магазинів в районах, де стіни часто страждають від «розпису» вибір цього матеріалу може бути ідеальним рішенням.

Shop_Style-N
  • Крім того, матеріали, що використовуються компанією «Мехбуд» для покриття сталевих та  алюмінієвих фасадних панелей, добре протистоять спробам їх зішкряблення  чи будь-якого  іншого механічного пошкодження – так що можна говорити про високу вандалостійкість декоративного шару.
  • Варто відзначити стійкість кольорового декоративного покриття фасаду з металлокассет  та лип панелей до ультрафіолетового випромінювання. Багато фасадів з часом вигорають під впливом УФ-променів, а кольори в їх обробці втрачають яскравість.

В цілому ж НВФ дає істотне скорочення амортизаційних відрахувань на періодичні ремонтно-відновлювальні роботи фасаду. Необхідність зміни фасадного облицювання може бути викликана вимогою модернізації через «моральний знос» та  майже ніколи не виникає в результаті зносу фізичного.

Перевагою буде і модульна конструкція облицювання. Якщо одна або кілька касет будуть сильно пошкоджені (ситуація малоймовірна, але іноді зустрічається – наприклад, в результаті автомобільної аварії або падіння дерева прямо на фасад магазину), то досить буде просто замінити їх новими касетами того ж кольору. Оскільки реставрувати доводиться не весь фасад, а тільки малу його частину, то часу та коштів на це потрібно значно менше.

Площа фасаду магазину “Поляна”, служить полем для розміщення світлового рекламного борду та постерів біля входу. Верхня частина фасаду на виносі несе пряме рекламне навантаження з логотипом мережі виномаркетів та барвистим фоновим малюнком призначеним для впізнаваності бренду.

НАВІСНИЙ ФАСАД ДЛЯ МАГАЗИНУ – ЦЕ РЕКЛАМНА ПЛОЩА

НВФ – це основа, на тлі якої повинна добре виділятися зовнішня реклама, а також підкреслюватися елементи корпоративного стилю. Такими елементами можуть бути вхідна група, фриз над входом або ж над вітринами уздовж всього магазину, логотип торгової марки.

Чим більше площа навісного фасаду, тим більше можливостей для дизайну в оформленні та для зовнішньої реклами. Для власників будівель однорідна поверхня навісного фасаду розглядається як рекламна площа, що здається в оренду.
У великих магазинах та торгово-розважальних центрах, торговельні майданчики, що здаються в оренду для бутиків і та мережевих маркетів, повинні супроводжуватися зовнішньою рекламною підтримкою для залучення покупців. Це додатковий дохід власника ТЦ, що дозволяє більш швидко повернути інвестиції, вкладені в НВФ.
Про можливість обробки фасаду магазину в корпоративних кольорах ми вже говорили. Крім того, є можливість вбудовування вивісок, рекламних банерів та інформаційних матеріалів в конструкцію фасадної обробки (як панелей особливої ​​форми). Таким чином, фасад стає не тільки фоном для реклами магазину, але і її складовою частиною.

Фасад магазину “Стиль N”, облицьований металевими касетами, пофарбованими полімерною захисною фарбою червоного кольору RAL 3005. Фриз виконує роль носія зовнішньої реклами та логотипу. Дизайн фасаду магазину лаконічно вписується в навколишне архітектурне оточення, не викликаючи дисонансу своїм екстравагантним яскравим виглядом .

Навісний вентильований фасад – це конструкція, яка відмінно підходить для оформлення об’єктів комерційної нерухомості, до яких відносяться і магазини. Поряд з універсальними дизайнерськими і функціональними перевагами у НВФ є і специфічні переваги , актуальні саме для торгових точок – така методика обробки дозволяє максимально органічно вбудувати в зовнішній вигляд будівлі найрізноманітніші рекламні матеріали.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі