Паркани в стилі хай-тек: огорожі майбутнього
16 Грудня, 2021
993  

Паркани в стилі хай-тек: огорожі майбутнього

Традиційно в Україні будують будинки в класичному стилі – тому й огородження для ділянок обирають класичні. З іншого боку, активне проникнення європейських архітектурних трендів все ж помітно. Тому будівель в сучасному стилі стає все більше – і для них доводиться підбирати відповідні паркани.
Який паркан можна встановити біля будинку в стилі хай-тек, які матеріали можна використовувати для його монтажу та  які інженерні рішення будуть найбільш ефективними – про це ми розповімо в нашому огляді.

Загальні ознаки стилю хай-тек

Хай-тек – це візуальний стиль, який знаходить своє відображення як в дизайні інтер’єрів, так і в архітектурі в цілому. Для всіх об’єктів, що належать до цього стилю, характерні загальні візуальні особливості:

vorota Rancho
  • Простота геометричних форм. Дуже рідко паркани в стилі хай-тек роблять вигадливими: куди частіше в дизайні огорожі переважають прямі і ламані лінії. Виняток становлять конструкції з гнутого профілю, але вони не набули широкого поширення.
  • Мінімалізм. Чим менше деталей та  чим менше їх з’єднань – тим краще для стилю хай-тек. Конструкція може бути досить складною за своєю структурою, але в цьому випадку вона буде зібрана з однотипних елементів.
  • Чисті кольори. Ідеальні відтінки для парканів в стилі хай-тек – чорний, білий, сірий. Так, це не завжди практично, але зате виглядає максимально сучасно. Ну, і поза конкуренцією полірований або матовий метал – блискучі або сатинові покриття створюють потрібне враження, але за ними слід ретельно доглядати.

Крім візуальної складової для стилю хай-тек характерні і певні конструктивні особливості. Так, високотехнологічні паркани просто зобов’язані бути міцними та  довговічними, тому при їх виробництві використовуються матеріали з відмінними механічними характеристиками і високою стійкістю до корозії.

Метал – універсальне рішення

Обираючи конструктивне рішення для виробництва паркану в стилі хай-тек, потрібно відштовхуватися від характеристик матеріалів. І тут на перше місце виходить метал – власне, він і буде уособленням стилю.

Які ж паркани тут підійдуть:

  • Перший варіант, досить очевидний – панельні сталеві огорожі. Гарним  прикладом буде паркан «Ранчо» від заводу «Мехбуд». Незважаючи на, здавалося б, більш  архаїчну структуру, конструкція з рівних ламелей буде виглядати дуже сучасно. Природно, для цього потрібно підібрати відтінок – текстура «під дерево» тут не підійде, а ось біле, сіре або чорне покриття буде ідеальним.
  • Другий варіант – алюмінієвий паркан. Тут краще цього обирати моделі з полірованим або матовим металом, тоді блискучі поверхні будуть виглядати особливо стильно. Та й експлуатаційні якості такого паркану будуть на висоті, особливо при регулярному догляді.
  • Є і ще одне рішення – огорожа з перфорованого сталевого листа. В даному випадку ефект залежить від перфорації: обираючи просечки зі строгою геометричною формою, можна отримати ідеальну  огорожу  в стилі хай-тек.

Хай-тек і дерево? Чому ні!

zabor haitek

Дерево – традиційний матеріал для класичних огорож – тинів, Жердєва огорож і штахетник. Парадоксально, але деревину можна використовувати і при монтажі огорож в стилі хай-тек:

  • По-перше, конструкція паркану  повинна бути мінімалістичною: або суцільні секції, або секції з горизонтальних рівних рейок.
  • По-друге, деревина повинна бути якісно оброблена. Важливо домогтися ідеально рівної поверхні та  максимально приховати волокнисту текстуру натурального дерева.
  • Нарешті, як і в попередньому випадку, важливий колір. Тут особливого вибору немає: дерево обробляється просоченнями до тих пір, поки воно не стане темним, майже чорним. При цьому у елементів огорожі з’являється характерний напівглянцевий блиск.

Скло, пластик та інші матеріали

При обробці інтер’єру в стилі хай-тек спектр матеріалів, придатних до використання, буде дуже широкий. А ось коли мова йде про монтаж огорожі, то вибір обмежується – перш за все через вимоги до зносостійкості та  механічної міцності. Але все ж оригінальні конструкції можна і потрібно робити:

  • Пластик – не найкращий варіант для монтажу огорожі, оскільки його міцність залишає бажати кращого. З іншого боку, якщо потрібно встановити легкий декоративний паркан, то полімерні деталі з напівпрозорого або глянцевого пластику будуть виглядати цілком доречно. Природно, це не стосується дешевих модульних огорож з ПВХ – вони не вписуються в концепцію стилю хай-тек.
zabor haitek
  • Якщо пластик не підійде, то можна застосовувати його альтернативу – ДПК. Дерево-полімерний композит відноситься до інноваційних матеріалів, та  об’єднує позитивні риси дерев’яних та пластикових виробів. Висока вартість парканів  з ДПК полку обмежує їх поширення, але огорожа хай-тек – це все ще штучний товар, тому економити тут не слід. Також варто врахувати, що панелі з ДПК часто імітують деревину, так що обирати потрібно варіанти, у яких текстура практично відсутня.
  • Нарешті, матеріал, який багато хто вважає абсолютно невідповідним для паркан – скло. Стиль хай-тек припускає комбінацію скла та  металу, тому і в складі огорожі ця пара матеріалів буде виглядати відмінно. Природно, звичайне листове скло не підійде – для заповнення секцій слід використовувати або триплекс, або броньоване (ламіноване міцною плівкою) скло.

Важливо! Скляний паркан в стилі хай-тек не забезпечує належної приватності. Щоб уникнути цього, можна відмовитися від прозорих панелей триплекса або броньованого скла. І встановити матові або текстуровані секції. Виглядають вони не менш ефектно, та й освітленість ділянки якщо і знизиться, то не набагато.

zabor-ne-kak-u-soseda

Для будинку в сучасному стилі важливо підібрати відповідне огородження – тоді архітектурний ансамбль буде виглядати більш цілісно. Ідеальний матеріал для паркану  в стилі хай-тек – це металеві панелі – поліровані, матові або пофарбовані. Але й інші варіанти конструкцій можуть бути одночасно стильними, та  надійними.

sovremennuy-zabor
author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі